Manager

Sodišče prvič pravnomočno izničilo posojilno pogodbo v švicarskih frankih

Izpostavljamo

FINANCE
Manager
Pogled v 2024 - gospodarske napovedi na enem mestu
Manager
ManagerRedakcija Finance Managerja Pogled v 2024 - gospodarske napovedi na enem mestu
FINANCE
Manager
TOP 101 na enem mestu
Manager
ManagerBojana Humar TOP 101 na enem mestu

Kdo je prvi med največjimi in najboljšimi, kdo je presenečenje med novinci, kdo je z devetimi zaposlenimi ustvaril 80 milijonov dobička, kdo bo letos vlagal in zaposloval, kdo je skopal največjo luknjo …

25.01.2018 21:00
Čas branja: 1 min
Sodišče prvič pravnomočno izničilo posojilno pogodbo v švicarskih frankih
Na podlagi prve pravnomočne sodbe v zadevi frank je mogoče sklepati, da imajo večjo možnost za uspeh tožbe tisti, ki so posojilo v frankih najeli po letu 2005.

Ljubljansko višje sodišče je konec decembra pritrdilo enemu od posojilojemalcev v švicarskih frankih, da je njegova posojilna pogodba nična.

Pravnomočna sodba pomeni izoblikovanje sodne prakse v zadevi frank, po kateri se utegnejo zgledovati sodišča v drugih nerešenih zadevah. Če se bo takšna sodna praksa uveljavila, rešitev problematike posojil v švicarskih frankih na sistemski ravni, ki predvideva pretvorbo posojil iz švicarskih frankov v evre po tečaju na dan sklepanja posojilnih pogodb, morda ne bo potrebna.

Kot je razvidno iz sodbe, je posojilojemalec posojilo najel pri Sparkasse v začetku leta 2008. Pozneje je vložil tožbo, s katero je zahteval ničnost pogodbe in izbris hipoteke na nepremičnini. V tožbi je banki očital, da ga ni seznanila s tveganji, povezanimi z najetjem posojila v frankih, čeprav naj bi banka razpolagala z informacijo o tem. Tožbo je prvostopenjsko sodišče zavrnilo, po pritožbi na višje sodišče pa je to sodbo samo spremenilo in ugodilo posojilojemalcu, da je pogodba nična.

Ničnost pogodbe pomeni, da sta obe strani zavezani druga drugi vrniti, kar sta na tej podlagi prejeli. Posojilojemalec bo moral banki vrniti razliko med prejetimi sredstvi in že odplačanimi obroki posojila. Kot je za Dnevnik povedal odvetnik Robert Preininger, ki je zastopal posojilojemalca, ničnost v konkretnem primeru pomeni, da se ne opravi konverzija posojila v evre, temveč se obračun popravi na podlagi zneska, ki ga je posamezni posojilojemalec prejel ob črpanju posojila, in na drugi strani vsote vseh odplačil posojila. Posojilojemalca in banke torej ne bremenijo ali pogodbene ali zamudne obresti.

Se posojilojemalcem v švicarskih frankih splača tožiti banko? Točnega odgovora ni mogoče dati. Sodna praksa, ki sodiščem daje smernice pri odločanju, obstaja in trenutno govori v prid posojilojemalcu. A izid tožbe kljub temu ni gotov, saj so lahko posojilni primeri povsem drugačni od obravnavanega.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
OGLAS
FINANCE
Kako brez stresa do sončne elektrarne?

Ste vlogo za postavitev in priklop vaše sončne elektrarne že oddali in morda celo tudi pridobili soglasje? Ali pa o samooskrbi z...

FINANCE
Sodba v zadevi frank: kaj prinaša in ali se vam splača tožiti banko?
Finance
Aleš Perčič Sodba v zadevi frank: kaj prinaša in ali se vam splača tožiti banko? 3

Odgovarjamo na 10 vprašanj v zvezi s sodbo v zadevi švicarski frank. Glavno sporočilo je: če boste šli v tožbo zoper banko, obstaja možnost, da vam uspe. Vendar pa vas nepremišljena tožba lahko stane tudi precej denarja.

FINANCE
Reševanje špekulantov?
Finance
Marko Pahor Reševanje špekulantov? 10
FINANCE
Izračun: številna posojila v frankih ugodnejša od fiksnih v evrih
Finance
Jure Ugovšek Izračun: številna posojila v frankih ugodnejša od fiksnih v evrih 7

Rekordno nizke obrestne mere so delno nevtralizirale negativni učinek rasti vrednosti tečaja franka

FINANCE
Po posojilo s trezno glavo
Finance
Rok Pikon Po posojilo s trezno glavo

Gospodinjstva nimajo le rekordno veliko depozitov, rekordno veliko je tudi posojil. Čeprav je zadolženost nizka, previdnost ni odveč.

FINANCE
Posojila v frankih: Semenska banka sedem tisoč let pozneje
Finance
Aljoša Valentinčič Posojila v frankih: Semenska banka sedem tisoč let pozneje 7

Tokratna interpretacija – o tem, kaj pomeni ničnost posojilne pogodbe – me je pretresla

FINANCE
Članki
(graf) Se švicarski frank vrača na stara pota?
FINANCE
Vlagatelj Maks
Maksov piknik vlagateljev: resna vlagateljska vprašanja ob sproščenem ozračju