(intervju) Verjetnost katastrofe je velikanska. Mi pa v Bruselj pošiljamo dokumente, da te kap. (intervju) Verjetnost katastrofe je velikanska. Mi pa v Bruselj pošiljamo dokumente, da te kap. Klimatologinja Lučka Kajfež Bogataj je kritična tako do neukrepanja slovenskih vlad kot do gospodarstvenikov, ki zaradi kratkoročnega razmišljanja mižijo pred podnebnimi težavami, ne zdi pa se ji pregrešna niti misel, da bi preverjali, ali nevladne organizacije (tudi okoljske) vedno delujejo v javnem interesu.
Lendava po 100 letih: Slovenska? Madžarska? Oboje, toda - ali cveti? Lendava po 100 letih: Slovenska? Madžarska? Oboje, toda - ali cveti? Na začetku 20. stoletja je bilo v Lendavi tri četrtine prebivalstva madžarskega, danes je slika obrnjena. V podjetništvu so bili posebej močni Judi, danes pa Lendavčani delajo v podjetjih s kapitalom različnega izvora. Gospodarstvo, ki se sicer pobira, pa je še daleč od nekdanjih zlatih časov.
Filmarka, ki se je odločila, da ne bo luzerka Filmarka, ki se je odločila, da ne bo luzerka Urša Menart je lani na Festivalu slovenskega filma postala prva slovenska filmska režiserka z vesno za najboljši slovenski film Ne bom več luzerka. In tako kot glavna junakinja se je odločila, da bo stvari vzela v svoje roke ter se kljub težkim delovnim razmeram prav nič luzersko posvetila filmu.

Sodišče prvič pravnomočno izničilo posojilno pogodbo v švicarskih frankih

Čas branja: 1 min
25.01.2018  21:00
Sodišče prvič pravnomočno izničilo posojilno pogodbo v švicarskih frankih
Na podlagi prve pravnomočne sodbe v zadevi frank je mogoče sklepati, da imajo večjo možnost za uspeh tožbe tisti, ki so posojilo v frankih najeli po letu 2005.

Več iz teme:  
Obveščaj me o novih člankih:  
Sparkasse dodaj
Dnevnik dodaj
Robert Preininger dodaj

Ljubljansko višje sodišče je konec decembra pritrdilo enemu od posojilojemalcev v švicarskih frankih, da je njegova posojilna pogodba nična.

Pravnomočna sodba pomeni izoblikovanje sodne prakse v zadevi frank, po kateri se utegnejo zgledovati sodišča v drugih nerešenih zadevah. Če se bo takšna sodna praksa uveljavila, rešitev problematike posojil v švicarskih frankih na sistemski ravni, ki predvideva pretvorbo posojil iz švicarskih frankov v evre po tečaju na dan sklepanja posojilnih pogodb, morda ne bo potrebna.

Kot je razvidno iz sodbe, je posojilojemalec posojilo najel pri Sparkasse v začetku leta 2008. Pozneje je vložil tožbo, s katero je zahteval ničnost pogodbe in izbris hipoteke na nepremičnini. V tožbi je banki očital, da ga ni seznanila s tveganji, povezanimi z najetjem posojila v frankih, čeprav naj bi banka razpolagala z informacijo o tem. Tožbo je prvostopenjsko sodišče zavrnilo, po pritožbi na višje sodišče pa je to sodbo samo spremenilo in ugodilo posojilojemalcu, da je pogodba nična.

Ničnost pogodbe pomeni, da sta obe strani zavezani druga drugi vrniti, kar sta na tej podlagi prejeli. Posojilojemalec bo moral banki vrniti razliko med prejetimi sredstvi in že odplačanimi obroki posojila. Kot je za Dnevnik povedal odvetnik Robert Preininger, ki je zastopal posojilojemalca, ničnost v konkretnem primeru pomeni, da se ne opravi konverzija posojila v evre, temveč se obračun popravi na podlagi zneska, ki ga je posamezni posojilojemalec prejel ob črpanju posojila, in na drugi strani vsote vseh odplačil posojila. Posojilojemalca in banke torej ne bremenijo ali pogodbene ali zamudne obresti.

Se posojilojemalcem v švicarskih frankih splača tožiti banko? Točnega odgovora ni mogoče dati. Sodna praksa, ki sodiščem daje smernice pri odločanju, obstaja in trenutno govori v prid posojilojemalcu. A izid tožbe kljub temu ni gotov, saj so lahko posojilni primeri povsem drugačni od obravnavanega.


Več iz teme:  

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
FINANCE
Sodba v zadevi frank: kaj prinaša in ali se vam splača tožiti banko? 4

Odgovarjamo na 10 vprašanj v zvezi s sodbo v zadevi švicarski frank. Glavno sporočilo je: če boste šli v tožbo zoper banko, obstaja...

FINANCE
Izračun: številna posojila v frankih ugodnejša od fiksnih v evrih 10

Rekordno nizke obrestne mere so delno nevtralizirale negativni učinek rasti vrednosti tečaja franka

FINANCE
Švabske gospodinje očitno zapravijo več 2

Po oceni nemškega statističnega urada so se prihodki od prodaje na drobno v Nemčiji lani okrepili za približno tri odstotke

FINANCE
Članki
Članki Kako je z Grčijo – in kako s slovenskim posojilom 2

Grčija je (spet) na dnevnem redu, saj naj bi avgusta predvidoma končala zadnji program pomoči in se dokončno vrnila na trg, če bo šlo...

FINANCE
Članki
Članki (nova pravila) Adijo, provizije za nakup s plačilno kartico 2

Trinajst vprašanj in odgovorov pred 13. januarjem, ko začnejo veljati nova evropska pravila za plačilne storitve. Med drugim trgovci in...

FINANCE
Članki
Članki (brexit) Sta EU in V. Britanija dosegli okvirni dogovor o finančnih obveznostih?

Pogajalci Evropske unije in Velike Britanije so po poročanju britanskega tiska dosegli okvirni sporazum o višini ločitvenega računa, ki...

FINANCE
Članki
Članki Kdo v EU ima največ slabih posojil – in kaj pripravlja EU, da ne bi nastajala nova 2

Evropska komisija je objavila prvo poročilo o reševanju slabih posojil v članicah. EU sicer čisti slaba posojila in pripravlja nova...