Manager

Qualcommu skoraj milijardna kazen, ker je Applu plačal za posle

Izpostavljamo

FINANCE
Manager
Pogled v 2024 - gospodarske napovedi na enem mestu
Manager
ManagerRedakcija Finance Managerja Pogled v 2024 - gospodarske napovedi na enem mestu
FINANCE
Manager
TOP 101 na enem mestu
Manager
ManagerBojana Humar TOP 101 na enem mestu

Kdo je prvi med največjimi in najboljšimi, kdo je presenečenje med novinci, kdo je z devetimi zaposlenimi ustvaril 80 milijonov dobička, kdo bo letos vlagal in zaposloval, kdo je skopal največjo luknjo …

25.01.2018 21:00
Čas branja: 1 min
Qualcommu skoraj milijardna kazen, ker je Applu plačal za posle
997 milijonov evrov kazni je evropska komisija naložila ameriškemu proizvajalcu čipov Qualcommu, ker je med letoma 2011 in 2016 Applu plačal milijarde zneske, da ta čipov za svoje pametne telefone in tablice ni kupoval pri njegovih tekmecih. Foto: Shutterstock

Evropska komisija je ameriškega proizvajalca čipov Qualcomm kaznovala z 997 milijoni evrov kazni, ker je tehnološkemu velikanu Applu plačal, da pri proizvodnji iphonov in ipadov ekskluzivno uporablja njegove izdelke.

Po besedah komisarke za konkurenco Margrethe Vestager je Qualcomm s tem, ko se je leta 2011 z Applom dogovoril za ekskluzivno sodelovanje, zlorabil prevlado na trgu in nepravično izločil konkurenčna podjetja, kot je denimo Intel, ter s tem porabnikom onemogočil možnost izbire. Kazen 997 milijonov evrov pomeni 4,9 odstotka Qualcommove lanske prodaje.

Proizvajalca čipov je evropska komisija začela preiskovati leta 2015, osredotočili pa so se na obdobje 2011–2016. Po navedbah komisarke Vestagerjeve je Qualcomm Applu plačal več milijard dolarjev, da ta čipov za svoje pametne telefone in tablice ne bi kupoval pri njegovih tekmecih. To je pomenilo, da nobena konkurenčna družba ni mogla učinkovito konkurirati Qualcommu na trgu, ne glede na to, kako dobri so bili njeni izdelki, je poudarila komisarka.

Po mnenju poznavalcev bo skoraj milijardna kazen omajala položaj Qualcomma, ki je lani zaradi prenizke cene zavrnil prevzemno ponudbo konkurenčne ameriške družbe Broadcom s sedežem v Singapurju. Broadcom je za Qualcomm ponudil 130 milijard dolarjev oziroma 106 milijard evrov, kar bi bil največji prevzem v tehnološkem sektorju doslej.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
OGLAS
FINANCE
Nepremičnine
Nepremičnine Kakšen mora biti kakovosten servis kosilnice

Vključevati mora vse potrebne preglede in popravila kosilnice oziroma vrtnega traktorja ali riderja – opravite ga pri strokovnjaku.

FINANCE
Trump po slovensko brani ameriško srebrnino
Finance
Jure Ugovšek Trump po slovensko brani ameriško srebrnino 5

"Ameriške tehnološke družbe niso tarča prevzemov," finančni trgi razumejo Trumpovo prepoved prevzema ameriškega proizvajalca tehnološke opreme Qualcomm

FINANCE
IKT
Ste izpeljali odličen B2B e-commerce projekt? Prav vas iščemo!
IKT
SPLETNO POSLOVANJE
IKTFinance PRO Ste izpeljali odličen B2B e-commerce projekt? Prav vas iščemo!

Z izborom želimo ozaveščati o pomenu in koristih digitalizacije medpodjetniškega poslovanja ter predstaviti slovenske dobre prakse spletnega poslovanja na področju B2B

FINANCE
Manager
Apple bo v domovino vrnil večino dobička iz tujine
FINANCE
Slovenija
Apple odlično začel leto
Slovenija
SlovenijaMatej Kačič Apple odlično začel leto 1
FINANCE
Vlagatelj Maks
(Maks webinar, v živo ob 11. uri) Kaj oblikuje bikovski trg delnic, zlata in kriptovalut
Vlagatelj Maks
DANES V ŽIVO
Vlagatelj MaksVlagatelj Maks (Maks webinar, v živo ob 11. uri) Kaj oblikuje bikovski trg delnic, zlata in kriptovalut

Prisluhnite brezplačnemu pogovoru z vodilnim strokovnjakom Michaelom Howllom, ustanoviteljem CrossBorder Capitala, v živo.