(intervju) Na Balkanu vre na več koncih – kako resne so napetosti? (intervju) Na Balkanu vre na več koncih – kako resne so napetosti? V zadnjem letu je na zahodnem Balkanu znova bolj nemirno – demonstracije v Srbiji, protesti v BiH, kosovsko zvišanje carin … Kaj se dogaja, pojasnjuje Rok Zupančič s FDV, ki se zadnjih deset let intenzivno ukvarja s tem nemirnim območjem.
Kdo je najbogatejši Madžar, ki ga v Sloveniji zanimata Emonika in Abanka Kdo je najbogatejši Madžar, ki ga v Sloveniji zanimata Emonika in Abanka Sandor Csanyi, prijatelj Viktorja Orbana, že 27 let vodi banko OTP, ki je postala največja finančna ustanova v regiji. Prek podjetja Granit Polus je vstopil v projekt Emonika, OTP pa bi kupila Abanko.
Bo letos padel rekord z borznimi debiji? Bo letos padel rekord z borznimi debiji? Na borzi bi bilo letos lahko zbranega rekordno svežega kapitala, menijo analitiki. Med najverjetnejšimi IPO se omenjajo tehnološka podjetja Palantir, Slack in Pinterest ter tekmeca Uber in Lyft, ki sta že začela dirko, kdo bo prvi.
(intervju) Dejan Turk, šef A1 in Vip mobile: Slovenski način vodenja se v Srbiji ni obnesel (intervju) Dejan Turk, šef A1 in Vip mobile: Slovenski način vodenja se v Srbiji ni obnesel Dejan Turk vodi dva telekomunikacijska operaterja, slovenski A1 in srbski Vip mobile, in to tako, kot pravi, da zaposlenim ne ukazuje od zadaj, ampak z njimi juriša v prvih vrstah. Slovenski menedžer leta je zdaj še srbski.
Grmi in postavlja se za 200 tisočakov, stane le 70 Grmi in postavlja se za 200 tisočakov, stane le 70 Ford mustang je huligan v družbi evropskih športnikov za podobno ceno, ki zna pritegniti tako zelo kot superšportniki za 200 in več tisočakov. Je avto, ki dvigne največ prahu za ceno, ki jo zahteva.

MDS izboljšal oceno letošnje rasti svetovnega gospodarstva

Čas branja: 1 min
25.01.2018  21:00
MDS izboljšal oceno letošnje rasti svetovnega gospodarstva
3,9 odstotka bo letos po oceni Mednarodnega denarnega sklada zraslo svetovno gospodarstvo, kar je 0,2 odstotka več, ko so pri MDS ocenjevali oktobra lani.

Več iz teme:  
Obveščaj me o novih člankih:  

Svetovno gospodarstvo bo letos in prihodnje leto raslo najhitreje po letu 2011, napovedujejo pri Mednarodnem denarnem skladu (MDS). Za obe leti pričakujejo 3,9-odstotno rast, kar je 0,2 odstotne točke več kot v zadnji napovedi, ki so jo izdali oktobra lani. Večjo gospodarsko rast si lahko obeta približno 120 svetovnih gospodarstev, ki pomenijo dve tretjini globalnega gospodarstva.

MDS večjo rast svetovnega gospodarstva od napovedane oktobra lani pripisuje predvsem znižanju davkov v ZDA, ki naj bi spodbudilo naložbe. Davčna reforma, sprejeta pred božičnimi prazniki, bo na gospodarsko rast po oceni MDS imela večletne učinke.

Napoved o rasti ameriškega BDP je MDS za letos povišal za 0,4 odstotne točke, na 2,7 odstotka, za prihodnje leto pa za 0,6 odstotne točke, na 2,5 odstotka. Močnejša bo tudi rast nemškega BDP, ki naj bi letos dosegla 2,3 odstotka, kar je pol odstotne točke več od oktobrske napovedi. Prihodnje leto bo največje gospodarstvo evrskega območja po napovedih MDS doseglo dvoodstotno rast BDP, kar je prav tako 0,5 odstotne točke več od predhodne napovedi.

Rast nemškega gospodarstva je v zadnjem četrtletju lani sicer nekoliko oslabela, a to, sodeč po navedbah tamkajšnje centralne banke Bundesbank, ne bi smelo pomeniti večje nevarnosti za nadaljnjo rast. Kot ugotavljajo v Bundesbanki, je stanje nadpovprečno dobro tako na trgu dela kot pri naročilih v industriji, prav tako so zelo optimistično razpoloženi podjetniki in porabniki.


Več iz teme:  

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
FINANCE
Članki
Članki Se obeta rekordni japonski borzni debi?

O IPO za mobilni telekom razmišljajo pri Softbank Group

FINANCE
Članki
Članki Zasedanje Opeca: četrtkova odločitev bo usmerila ceno nafte

Potem ko že vso jesen cena surove nafte narašča, zdaj na trgu nestrpno pričakujejo, kaj se bodo na četrtkovem zasedanju Opeca njegove...

FINANCE
Članki
Članki (brexit) Sta EU in V. Britanija dosegli okvirni dogovor o finančnih obveznostih?

Pogajalci Evropske unije in Velike Britanije so po poročanju britanskega tiska dosegli okvirni sporazum o višini ločitvenega računa, ki...

FINANCE
Članki
Članki Kdo v EU ima največ slabih posojil – in kaj pripravlja EU, da ne bi nastajala nova 2

Evropska komisija je objavila prvo poročilo o reševanju slabih posojil v članicah. EU sicer čisti slaba posojila in pripravlja nova...

FINANCE
Švabske gospodinje očitno zapravijo več 2

Po oceni nemškega statističnega urada so se prihodki od prodaje na drobno v Nemčiji lani okrepili za približno tri odstotke