Ko se denar seli v blockchain, kaj še ostane bankam? Ko se denar seli v blockchain, kaj še ostane bankam? V senci nedavne predstavitve Facebookove kriptovalute libra in napovedi plačilnega sistema Calibra, ki sta doživela viharno zanimanje (in tudi nasprotovanje oblasti), s plačevanjem s tehnologijo blockchain številna mala in tudi večja finančna podjetja eksperimentirajo že vsaj dve leti. Daljnovidnejše banke se, samostojno ali v povezavi z blockchain startupi, že prilagajajo novi resničnosti. Govorimo o tujih, ne slovenskih, ki se do tega še vedejo bolj kot kmečke neveste.
Mož v senci Jeffa Bezosa, ki upravlja največji oblak na svetu Mož v senci Jeffa Bezosa, ki upravlja največji oblak na svetu Večina Amazonovega dobička pride iz njegovih storitev v oblaku, v tem je daleč največji na svetu. Motor teh storitev je Andy Jassy, najtesnejši sodelavec ustanovitelja Amazona Jeffa Bezosa in drugi največji delničar.
Mentorica dijakov, ki so Gimnaziji Vič prislužili ponudbo ameriške akreditacije Mentorica dijakov, ki so Gimnaziji Vič prislužili ponudbo ameriške akreditacije Dijaki viške gimnazije so se na olimpijadi Genius v ZDA izkazali tako dobro, da so prireditelji Gimnaziji Vič ponudili akreditacijo za študij na ameriških univerzah. Vodila jih je profesorica kemije Alenka Mozer.

MDS izboljšal oceno letošnje rasti svetovnega gospodarstva

Čas branja: 1 min
25.01.2018  21:00
MDS izboljšal oceno letošnje rasti svetovnega gospodarstva
3,9 odstotka bo letos po oceni Mednarodnega denarnega sklada zraslo svetovno gospodarstvo, kar je 0,2 odstotka več, ko so pri MDS ocenjevali oktobra lani.

Več iz teme:  
Obveščaj me o novih člankih:  

Svetovno gospodarstvo bo letos in prihodnje leto raslo najhitreje po letu 2011, napovedujejo pri Mednarodnem denarnem skladu (MDS). Za obe leti pričakujejo 3,9-odstotno rast, kar je 0,2 odstotne točke več kot v zadnji napovedi, ki so jo izdali oktobra lani. Večjo gospodarsko rast si lahko obeta približno 120 svetovnih gospodarstev, ki pomenijo dve tretjini globalnega gospodarstva.

MDS večjo rast svetovnega gospodarstva od napovedane oktobra lani pripisuje predvsem znižanju davkov v ZDA, ki naj bi spodbudilo naložbe. Davčna reforma, sprejeta pred božičnimi prazniki, bo na gospodarsko rast po oceni MDS imela večletne učinke.

Napoved o rasti ameriškega BDP je MDS za letos povišal za 0,4 odstotne točke, na 2,7 odstotka, za prihodnje leto pa za 0,6 odstotne točke, na 2,5 odstotka. Močnejša bo tudi rast nemškega BDP, ki naj bi letos dosegla 2,3 odstotka, kar je pol odstotne točke več od oktobrske napovedi. Prihodnje leto bo največje gospodarstvo evrskega območja po napovedih MDS doseglo dvoodstotno rast BDP, kar je prav tako 0,5 odstotne točke več od predhodne napovedi.

Rast nemškega gospodarstva je v zadnjem četrtletju lani sicer nekoliko oslabela, a to, sodeč po navedbah tamkajšnje centralne banke Bundesbank, ne bi smelo pomeniti večje nevarnosti za nadaljnjo rast. Kot ugotavljajo v Bundesbanki, je stanje nadpovprečno dobro tako na trgu dela kot pri naročilih v industriji, prav tako so zelo optimistično razpoloženi podjetniki in porabniki.


Več iz teme:  

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
FINANCE
Članki
Članki Se obeta rekordni japonski borzni debi?

O IPO za mobilni telekom razmišljajo pri Softbank Group

FINANCE
Članki
Članki Zasedanje Opeca: četrtkova odločitev bo usmerila ceno nafte

Potem ko že vso jesen cena surove nafte narašča, zdaj na trgu nestrpno pričakujejo, kaj se bodo na četrtkovem zasedanju Opeca njegove...

FINANCE
Članki
Članki (brexit) Sta EU in V. Britanija dosegli okvirni dogovor o finančnih obveznostih?

Pogajalci Evropske unije in Velike Britanije so po poročanju britanskega tiska dosegli okvirni sporazum o višini ločitvenega računa, ki...

FINANCE
Članki
Članki Kdo v EU ima največ slabih posojil – in kaj pripravlja EU, da ne bi nastajala nova 2

Evropska komisija je objavila prvo poročilo o reševanju slabih posojil v članicah. EU sicer čisti slaba posojila in pripravlja nova...

FINANCE
Švabske gospodinje očitno zapravijo več 2

Po oceni nemškega statističnega urada so se prihodki od prodaje na drobno v Nemčiji lani okrepili za približno tri odstotke