Nevarna politična trenja po svetu – in katera bi nas morala najbolj skrbeti Nevarna politična trenja po svetu – in katera bi nas morala najbolj skrbeti Zahodni Balkan, vzpon skrajnih gibanj v Evropi, Ukrajina, trgovinska vojna med ZDA in Kitajsko, Sirija, Iran, Severna Koreja … Pogledali smo nekatera največja politična trenja po svetu, ki se še intenzivirajo, s strokovnjakom za varnostna vprašanja Iztokom Prezljem pa poskušali oceniti njihov razvoj in katera nas najbolj ogrožajo.
Kako je Nike z oglasom sprovociral Trumpa in povečal vrednost podjetja Kako je Nike z oglasom sprovociral Trumpa in povečal vrednost podjetja Kampanja ameriške korporacije za športno obutev Nike ob 30-letnici slogana »Just do it« z uporniškim zvezdnikom ameriškega nogometa Colinom Kaepernickom v glavni vlogi v zadnjih tednih dviguje vse več prahu, pa tudi prodajo in vrednost delnice.
Start-up, ki naj bi postal kitajski Tesla, ali zakaj letijo milijarde na kitajski trg električnih avtov Start-up, ki naj bi postal kitajski Tesla, ali zakaj letijo milijarde na kitajski trg električnih avtov Nio je eden od številnih kitajskih start-upov, ki se spuščajo na rastoči trg električnih avtomobilov in dobivajo vlagateljske milijarde. Prejšnji teden je v New Yorku izpeljal prvo javno ponudbo delnic, analitiki pa opozarjajo, da so njegovi proizvodni cilji morda preveč ambiciozni.

MDS izboljšal oceno letošnje rasti svetovnega gospodarstva

Čas branja: 1 min
25.01.2018  21:00
MDS izboljšal oceno letošnje rasti svetovnega gospodarstva
3,9 odstotka bo letos po oceni Mednarodnega denarnega sklada zraslo svetovno gospodarstvo, kar je 0,2 odstotka več, ko so pri MDS ocenjevali oktobra lani.

Svetovno gospodarstvo bo letos in prihodnje leto raslo najhitreje po letu 2011, napovedujejo pri Mednarodnem denarnem skladu (MDS). Za obe leti pričakujejo 3,9-odstotno rast, kar je 0,2 odstotne točke več kot v zadnji napovedi, ki so jo izdali oktobra lani. Večjo gospodarsko rast si lahko obeta približno 120 svetovnih gospodarstev, ki pomenijo dve tretjini globalnega gospodarstva.

MDS večjo rast svetovnega gospodarstva od napovedane oktobra lani pripisuje predvsem znižanju davkov v ZDA, ki naj bi spodbudilo naložbe. Davčna reforma, sprejeta pred božičnimi prazniki, bo na gospodarsko rast po oceni MDS imela večletne učinke.

Napoved o rasti ameriškega BDP je MDS za letos povišal za 0,4 odstotne točke, na 2,7 odstotka, za prihodnje leto pa za 0,6 odstotne točke, na 2,5 odstotka. Močnejša bo tudi rast nemškega BDP, ki naj bi letos dosegla 2,3 odstotka, kar je pol odstotne točke več od oktobrske napovedi. Prihodnje leto bo največje gospodarstvo evrskega območja po napovedih MDS doseglo dvoodstotno rast BDP, kar je prav tako 0,5 odstotne točke več od predhodne napovedi.

Rast nemškega gospodarstva je v zadnjem četrtletju lani sicer nekoliko oslabela, a to, sodeč po navedbah tamkajšnje centralne banke Bundesbank, ne bi smelo pomeniti večje nevarnosti za nadaljnjo rast. Kot ugotavljajo v Bundesbanki, je stanje nadpovprečno dobro tako na trgu dela kot pri naročilih v industriji, prav tako so zelo optimistično razpoloženi podjetniki in porabniki.

Več iz teme:  

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
FINANCE
Članki
Članki Se obeta rekordni japonski borzni debi?

O IPO za mobilni telekom razmišljajo pri Softbank Group

FINANCE
Članki
Članki Zasedanje Opeca: četrtkova odločitev bo usmerila ceno nafte

Potem ko že vso jesen cena surove nafte narašča, zdaj na trgu nestrpno pričakujejo, kaj se bodo na četrtkovem zasedanju Opeca njegove...

FINANCE
Članki
Članki (brexit) Sta EU in V. Britanija dosegli okvirni dogovor o finančnih obveznostih?

Pogajalci Evropske unije in Velike Britanije so po poročanju britanskega tiska dosegli okvirni sporazum o višini ločitvenega računa, ki...

FINANCE
Članki
Članki Kdo v EU ima največ slabih posojil – in kaj pripravlja EU, da ne bi nastajala nova 2

Evropska komisija je objavila prvo poročilo o reševanju slabih posojil v članicah. EU sicer čisti slaba posojila in pripravlja nova...

FINANCE
Švabske gospodinje očitno zapravijo več 2

Po oceni nemškega statističnega urada so se prihodki od prodaje na drobno v Nemčiji lani okrepili za približno tri odstotke