Novi načrt proti davčnim zvijačam: minimalni svetovni davek na dobiček Novi načrt proti davčnim zvijačam: minimalni svetovni davek na dobiček OECD snuje nove ukrepe proti izogibanju davkom s fiktivnim prikazovanjem dobičkov v davčno ugodnejših državah. Ideja o uvedbi minimalne svetovne stopnje davka na dobiček je zrasla na nemškem in francoskem zelniku, podpirajo pa jo tudi Američani.
Boeing na ražnju: kdo bo kupil letala, ki lahko strmoglavijo? Boeing na ražnju: kdo bo kupil letala, ki lahko strmoglavijo? Tako obsežne prepovedi letenja, kot se je prejšnji teden zgodila enemu izmed dveh največjih proizvajalcev letal na svetu, v zgodovini še ni bilo. Ogrožena so več kot 560 milijard evrov vredna naročila Boeingovih novih letal. Se je vodstvo Boeinga preveč ukvarjalo z lobiranjem in premalo z razvojem?
(intervju) Iz oči v oči z judovsko advokatko, ki brani Palestince v Izraelu (intervju) Iz oči v oči z judovsko advokatko, ki brani Palestince v Izraelu Grki so na festivalu v Solunu na evropski premieri zmagovalnega dokumentarnega filma Advocate s stoječimi ovacijami, toplimi besedami in stiski rok sprejeli njegovo glavno junaki­njo, izraelsko odvetnico Leah Tsemel, ki že 50 let brani pravice Palestincev in judovskih aktivistov na izraelskih sodiščih.
(intervju) Avtonomni robot bo imel tudi svoj bančni račun (intervju) Avtonomni robot bo imel tudi svoj bančni račun Kdo bo odgovarjal za nesrečo pametnega avtomobila? Bo robot lahko opravljal politično funkcijo? Kdo bo lastnik robotovega izuma – človek ali robot sam? Pametni avtonomni robot bo elektronska oseba s svojimi pravicami in obveznostmi, napoveduje Raphaël Rault, francoski odvetnik in strokovnjak za računalniško komunikacijsko pravo.
Ženske, moški in preostali spoli. Švicarji izganjajo gospe in gospode. Ženske, moški in preostali spoli. Švicarji izganjajo gospe in gospode.  V Swiss Re, če vas povabijo na večerjo, boste dobrodošli, če pridete s »tisto partner«.

EU je s črnega seznama davčnih oaz umaknila osem držav, tudi Panamo

Čas branja: 1 min
25.01.2018  21:00
EU je s črnega seznama davčnih oaz umaknila osem držav, tudi Panamo
Po besedah slovenske finančne ministrice Mateje Vraničar Erman bodo v EU pozorno spremljali tako črni kot sivi seznam davčnih oaz.

Več iz teme:  
Obveščaj me o novih člankih:  

Potem ko so finančni ministri članic EU v okviru boja proti izogibanju davkom lani decembra potrdili prvi evropski črni seznam davčnih oaz, to je nekooperativnih davčnih jurisdikcij, in nanj uvrstili 17 držav, ki v boju proti izogibanju davkom ne ukrepajo ustrezno, so ta teden seznam za polovico skrajšali.

S črnega seznama davčnih oaz so umaknili Barbados, Grenado, Južno Korejo, Macao, Mongolijo, Panamo, Tunizijo in Združene arabske emirate. Kot sporočajo iz sveta EU, »je bil umik opravljen potem, ko so omenjene države dale zavezo na visoki politični ravni, da bodo odpravile pomisleke EU«. Omenjeno osmerico so prestavili v »posebno kategorijo jurisdikcij, ki bodo predmet skrbnega nadzora«. Spomnimo, v EU so v zadnjih nekaj letih odmevala vsaj tri razkritja o skrivnih davčnih dogovorih korporacij in premožnih posameznikov: afere LuxLeaks izpred štirih let ter Panamski dokumenti in Rajski dokumenti.

Odločitev finančnih ministrov, da omenjenih osem držav s črnega preseli na sivi seznam, so nekateri že ocenili kot licemersko. »EU hiti s seznama umikati države, ne da bi bila prepričana, kaj so obljubile, da bodo izboljšale,« so po poročanju Politica kritični pri nevladni organizaciji za boj proti revščini Oxfam, kjer še pravijo: »EU bi se hkrati morala zazreti tudi vase. Ni skrivnost, da je tudi v srcu EU najti davčne oaze in da štiri države v bistvu ne izpolnjujejo lastnih, evropskih kriterijev.«

Na črnem seznamu ostaja devet držav oziroma jurisdikcij, in sicer Bahrajn, Ameriška Samoa, Guam, Marshallovo otočje, Namibija, Palau, Sveta Lucija, Samoa ter Trinidad in Tobago.

Po besedah slovenske finančne ministrice Mateje Vraničar Erman bodo pozorno spremljali tako črni kot sivi seznam. Pričakujejo tudi, da države ne bodo zgolj sprejele zavez, temveč da jih bodo tudi izpolnile.


Več iz teme:  

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
FINANCE
Članki
Članki Kdo v EU ima največ slabih posojil – in kaj pripravlja EU, da ne bi nastajala nova 2

Evropska komisija je objavila prvo poročilo o reševanju slabih posojil v članicah. EU sicer čisti slaba posojila in pripravlja nova...

FINANCE
Članki
Članki Zasedanje Opeca: četrtkova odločitev bo usmerila ceno nafte

Potem ko že vso jesen cena surove nafte narašča, zdaj na trgu nestrpno pričakujejo, kaj se bodo na četrtkovem zasedanju Opeca njegove...

FINANCE
Članki
Članki (brexit) Sta EU in V. Britanija dosegli okvirni dogovor o finančnih obveznostih?

Pogajalci Evropske unije in Velike Britanije so po poročanju britanskega tiska dosegli okvirni sporazum o višini ločitvenega računa, ki...

AGROBIZ
Članki
Članki Ali EU lahko prepove döner kebab in giros? 4

Takšna vprašanja se pojavljajo, ker bo evropski parlament ta teden odločal, ali naj blokira predlog komisije, da bi dovolili uporabo...

TRANS-LOG
Novice
Novice Junckerjev sklad. Pozor, prihaja EFSI 2.0. Kaj morate vedeti? 1

Kako donosen bo moral biti projekt in kakšne pogoje bo moral izpolnjevati, če bo želel v prihodnje prejeti podporo Junckerjevega sklada;...