Novi načrt proti davčnim zvijačam: minimalni svetovni davek na dobiček Novi načrt proti davčnim zvijačam: minimalni svetovni davek na dobiček OECD snuje nove ukrepe proti izogibanju davkom s fiktivnim prikazovanjem dobičkov v davčno ugodnejših državah. Ideja o uvedbi minimalne svetovne stopnje davka na dobiček je zrasla na nemškem in francoskem zelniku, podpirajo pa jo tudi Američani.
Boeing na ražnju: kdo bo kupil letala, ki lahko strmoglavijo? Boeing na ražnju: kdo bo kupil letala, ki lahko strmoglavijo? Tako obsežne prepovedi letenja, kot se je prejšnji teden zgodila enemu izmed dveh največjih proizvajalcev letal na svetu, v zgodovini še ni bilo. Ogrožena so več kot 560 milijard evrov vredna naročila Boeingovih novih letal. Se je vodstvo Boeinga preveč ukvarjalo z lobiranjem in premalo z razvojem?
(intervju) Iz oči v oči z judovsko advokatko, ki brani Palestince v Izraelu (intervju) Iz oči v oči z judovsko advokatko, ki brani Palestince v Izraelu Grki so na festivalu v Solunu na evropski premieri zmagovalnega dokumentarnega filma Advocate s stoječimi ovacijami, toplimi besedami in stiski rok sprejeli njegovo glavno junaki­njo, izraelsko odvetnico Leah Tsemel, ki že 50 let brani pravice Palestincev in judovskih aktivistov na izraelskih sodiščih.
(intervju) Avtonomni robot bo imel tudi svoj bančni račun (intervju) Avtonomni robot bo imel tudi svoj bančni račun Kdo bo odgovarjal za nesrečo pametnega avtomobila? Bo robot lahko opravljal politično funkcijo? Kdo bo lastnik robotovega izuma – človek ali robot sam? Pametni avtonomni robot bo elektronska oseba s svojimi pravicami in obveznostmi, napoveduje Raphaël Rault, francoski odvetnik in strokovnjak za računalniško komunikacijsko pravo.
Ženske, moški in preostali spoli. Švicarji izganjajo gospe in gospode. Ženske, moški in preostali spoli. Švicarji izganjajo gospe in gospode.  V Swiss Re, če vas povabijo na večerjo, boste dobrodošli, če pridete s »tisto partner«.

Amazonova prva fizična trgovina brez blagajn odprla vrata

Čas branja: 1 min
25.01.2018  21:00
Amazonova prva fizična trgovina brez blagajn odprla vrata
Amazon trgovino brez blagajn oglašuje kot trgovino brez vrst, kar pa prvi dan njenega delovanja ni držalo.

Več iz teme:  
Obveščaj me o novih člankih:  

Po tem več kot leto dni dolgem preizkušanju koncepta in reševanju tehničnih zapletov je ameriški spletni trgovec Amazon v središču Seattla nazadnje le odprl prvo fizično trgovino brez blagajn Amazon Go.

Ker Amazonova tehnologija avtomatično zaračuna izdelke v trenutku, ko jih kupec vzame s police, kupci iz trgovine odidejo z občutkom, da jim zanje ni bilo treba plačati. Za nakupovanje je treba imeti na pametnem telefonu aplikacijo Amazon Go in odprt račun, povezan s plačilno ali kreditno kartico. Sistem deluje tudi, če uporabnik telefon ugasne.

Stranko v trgovini spremljajo senzorji in kamere s stropa, ki beležijo dogajanje. Izdelke v trenutku, ko jih kupec vzame s police, Amazonova tehnologija avtomatično zaračuna. Če si kupec, potem ko je izdelek vzel s police, premisli, ga lahko vrne, saj tehnologija to potezo zazna in izdelek odšteje z računa. Ni pa priporočljivo pomagati nižjim kupcem, ki z roko ne sežejo dovolj visoko na polico, saj sistem izdelek zaračuna tistemu, ki ga je vzel s police.

Čeprav v trgovini ni blagajn, pa to ne pomeni, da v njej ni zaposlenih. Ti polnijo police, pripravljajo sveže postreženo hrano in kupcem zagotavljajo informacije.

Amazon trgovino brez blagajn oglašuje kot trgovino brez vrst. A vsaj prvi dan napoved, da bo trgovina brez vrst, ni držala. Zanimanje kupcev je bilo namreč tako veliko, da je bila vrsta ob vstopu v trgovino, in ne ob izstopu iz nje.

Pri Amazonu za zdaj svojih načrtov glede širitve koncepta trgovin brez blagajn, na primer na verigo trgovin z zdravo hrano Whole Foods, ki so jo prevzeli lani za 11,4 milijarde evrov, ne razkrivajo.


Več iz teme:  

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
MANAGER
Manager
Manager Kako je spletni trgovec postal tehnološki prvak

Amazon je začel s spletno trgovino, potem pa dodajal različne nove dejavnosti, od pretakanja glasbe in videov, prek snemanja filmov in...

AGROBIZ
Članki
Članki Ali EU lahko prepove döner kebab in giros? 4

Takšna vprašanja se pojavljajo, ker bo evropski parlament ta teden odločal, ali naj blokira predlog komisije, da bi dovolili uporabo...

FINANCE
Članki
Članki ECB s programom QE želi spodbuditi inflacijo. Kakšna je torej evrska inflacija zdaj?

Po danes objavljenih podatkih evropskih statistikov se je evrska inflacija januarja še malo oddaljila od ravni dveh odstotkov – to je...