Novi načrt proti davčnim zvijačam: minimalni svetovni davek na dobiček Novi načrt proti davčnim zvijačam: minimalni svetovni davek na dobiček OECD snuje nove ukrepe proti izogibanju davkom s fiktivnim prikazovanjem dobičkov v davčno ugodnejših državah. Ideja o uvedbi minimalne svetovne stopnje davka na dobiček je zrasla na nemškem in francoskem zelniku, podpirajo pa jo tudi Američani.
Boeing na ražnju: kdo bo kupil letala, ki lahko strmoglavijo? Boeing na ražnju: kdo bo kupil letala, ki lahko strmoglavijo? Tako obsežne prepovedi letenja, kot se je prejšnji teden zgodila enemu izmed dveh največjih proizvajalcev letal na svetu, v zgodovini še ni bilo. Ogrožena so več kot 560 milijard evrov vredna naročila Boeingovih novih letal. Se je vodstvo Boeinga preveč ukvarjalo z lobiranjem in premalo z razvojem?
(intervju) Iz oči v oči z judovsko advokatko, ki brani Palestince v Izraelu (intervju) Iz oči v oči z judovsko advokatko, ki brani Palestince v Izraelu Grki so na festivalu v Solunu na evropski premieri zmagovalnega dokumentarnega filma Advocate s stoječimi ovacijami, toplimi besedami in stiski rok sprejeli njegovo glavno junaki­njo, izraelsko odvetnico Leah Tsemel, ki že 50 let brani pravice Palestincev in judovskih aktivistov na izraelskih sodiščih.
(intervju) Avtonomni robot bo imel tudi svoj bančni račun (intervju) Avtonomni robot bo imel tudi svoj bančni račun Kdo bo odgovarjal za nesrečo pametnega avtomobila? Bo robot lahko opravljal politično funkcijo? Kdo bo lastnik robotovega izuma – človek ali robot sam? Pametni avtonomni robot bo elektronska oseba s svojimi pravicami in obveznostmi, napoveduje Raphaël Rault, francoski odvetnik in strokovnjak za računalniško komunikacijsko pravo.
Ženske, moški in preostali spoli. Švicarji izganjajo gospe in gospode. Ženske, moški in preostali spoli. Švicarji izganjajo gospe in gospode.  V Swiss Re, če vas povabijo na večerjo, boste dobrodošli, če pridete s »tisto partner«.

Apple bo v domovino vrnil večino dobička iz tujine

Čas branja: 1 min
25.01.2018  21:00
Apple bo v domovino vrnil večino dobička iz tujine
20 tisoč novih delovnih mest bo Apple v kratkem odprl v ZDA, večinoma v tehnični podpori.

Več iz teme:  
Obveščaj me o novih člankih:  
Apple dodaj
Foxconn dodaj

Ameriški tehnološki velikan Apple bo izkoristil enoletno okno za vračilo dobička iz tujine, ki ga omogoča nova davčna reforma v ZDA. Ta je davčno stopnjo za vračilo dobička iz tujine za eno leto z 21-odstotne znižala na 15,5-odstotno.

Po napovedih namerava Apple v domovino vrniti večino od 252 milijard dolarjev oziroma 205 milijard evrov dobička, ki ga ima v gotovini na tujem. V ameriško davčno blagajno bo tako letos prispeval 38 milijard dolarjev (31 milijard evrov) od dobička na tujem. Novi davčni zakon mu sicer prinaša 34 milijard evrov davčnih prihrankov.

Kot napovedujejo pri tehnološkem velikanu, bodo za kapitalske naložbe namenili 24,5 milijarde evrov. Med drugim nameravajo zgraditi tudi nov velik korporacijski kampus in v kratkem odpreti 20 tisoč novih delovnih mest, večinoma v tehnični podpori. To so sicer delovna mesta, ki letno delavcu prinesejo le okrog 30 tisoč evrov.

Zaradi davčnih olajšav so pri tehnološkem velikanu napovedali še, da bodo skoraj vsem od 138 tisoč zaposlenih, ki jih imajo po svetu, plačali po 2.500 dolarjev oziroma dobrih dva tisoč evrov v svojih delnicah.

Kljub kritikam pa pri Applu zavračajo možnost selitve proizvodnje iz Kitajske v ZDA. Applove iphone, ki jih oblikujejo v kalifornijskem Cupertinu, izdelujejo v tovarnah Foxconna na Kitajskem. Kot pojasnjujejo pri Applu, ne gre le za cenejšo delovno silo, ampak dejstvo, da so Kitajci pač zelo dobri pri izdelavi 200 milijonov iphonov na leto.


Več iz teme:  

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
FINANCE
Članki
Članki Se obeta rekordni japonski borzni debi?

O IPO za mobilni telekom razmišljajo pri Softbank Group

FINANCE
Članki
Članki Kdo v EU ima največ slabih posojil – in kaj pripravlja EU, da ne bi nastajala nova 2

Evropska komisija je objavila prvo poročilo o reševanju slabih posojil v članicah. EU sicer čisti slaba posojila in pripravlja nova...

FINANCE
Članki
Članki (nova pravila) Adijo, provizije za nakup s plačilno kartico 2

Trinajst vprašanj in odgovorov pred 13. januarjem, ko začnejo veljati nova evropska pravila za plačilne storitve. Med drugim trgovci in...