Manager

Ameriški senat potrdil Jeroma Powella na čelo Feda

Izpostavljamo

FINANCE
Manager
Pogled v 2024 - gospodarske napovedi na enem mestu
Manager
ManagerRedakcija Finance Managerja Pogled v 2024 - gospodarske napovedi na enem mestu
FINANCE
Manager
TOP 101 na enem mestu
Manager
ManagerBojana Humar TOP 101 na enem mestu

Kdo je prvi med največjimi in najboljšimi, kdo je presenečenje med novinci, kdo je z devetimi zaposlenimi ustvaril 80 milijonov dobička, kdo bo letos vlagal in zaposloval, kdo je skopal največjo luknjo …

25.01.2018 21:00
Čas branja: 1 min
Ameriški senat potrdil Jeroma Powella na čelo Feda
Jerome Powell, ki je že pet let in pol v odboru ameriške centralne banke Fed, bo prvi guverner po 40 letih, ki ni ekonomist.

Ameriški senat se je po pričakovanjih strinjal s predlogom predsednika ZDA Donalda Trumpa in s 84 glasovi za na položaj guvernerja centralne banke Federal Reserve (Fed) potrdil 64-letnega pravnika Jeroma Powella. Proti njegovem imenovanju je glasovalo 13 senatorjev.

Powell bo na čelo Feda stopil 3. februarja, ko po štirih letih poteče mandat sedanji guvernerki Janet Yellen. Čeprav ta po mnenju gospodarstvenikov in finančnih strokovnjakov odlično vodi Fed, pa ji Trump ni privoščil drugega mandata, ker jo je na položaj imenoval predsednik Barack Obama. Trump želi namreč pustiti svoj pečat na centralni banki, ki velja za najvplivnejšo centralno banko na svetu, mesto guvernerja pa za drugi najvplivnejši položaj v ZDA. Nadzor nad politiko obrestnih mer namreč Fedu omogoča nadzor nad ameriškim gospodarstvom. Fed je hkrati tudi bančni regulator in je odgovoren za finančno stabilnost ZDA, kar se je najbolj očitno pokazalo med zadnjo finančno krizo.

Powell je že pet let in pol v odboru ameriškega Feda in bo prvi guverner centralne banke po 40 letih, ki ni ekonomist. Kljub temu pa sprememb v smeri denarne politike nihče ne pričakuje, saj je napovedal, da bo nadaljeval po poti, ki jo je začrtal Ben Bernanke, nadaljevala pa Yellenova. Po pričakovanjih bo Fed pod njegovim vodstvom nadaljeval postopno odpravljanje spodbujevalnih ukrepov in zmerno zaostrovanje monetarne politike.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
FINANCE
Članki
Kaj bo šef Feda Powell storil na julijskem obrestnem zasedanju
Finance
FinanceAlbina Kenda Kaj bo šef Feda Powell storil na julijskem obrestnem zasedanju

Na tokratnem zasedanju Feda analtiki ne pričakujejo obrestnega dviga - in to ne zaradi nedavnih kritik, ki jih je na račun Feda izrekel predsednik Trump

FINANCE
Nepredvidljivi Trump zavira rast delnic
Finance
Matej Kačič Nepredvidljivi Trump zavira rast delnic

Na Wall Streetu počasi spoznavajo, da leto 2018 ne bo niti približno tako dobro, kot je bilo leto 2017.

FINANCE
Facebook, Trump in Powell …
Finance
Blaž Hribar Facebook, Trump in Powell …
FINANCE
Tako se dela posel v kmetijstvu
PRO
Finance
Podjetno kmetijstvo 2024
Uredništvo Agrobiznisa Tako se dela posel v kmetijstvu (PRO)

V posebni reviji (Podjetno kmetijstvo) predstavljamo uspešne zgodbe s podeželja. Učijo nas, da je možno tudi v zahtevnih časih ustvarjati dodano vrednost. Brezplačno si jo lahko prenesete prek obrazca spodaj.

FINANCE
Kako razumeti Fedov preobrat
Finance
Nouriel Roubini Kako razumeti Fedov preobrat 2

Čeprav lahko za večino leta 2019 pričakujemo, da bo Fed ohranil trenutne usmeritve, pa vendarle ne moremo izključiti zvišanja obrestnih mer proti koncu leta oziroma v začetku leta 2020.

FINANCE
IKT
Ste izpeljali odličen B2B e-commerce projekt? Prav vas iščemo!
IKT
SPLETNO POSLOVANJE
IKTFinance PRO Ste izpeljali odličen B2B e-commerce projekt? Prav vas iščemo!

Z izborom želimo ozaveščati o pomenu in koristih digitalizacije medpodjetniškega poslovanja ter predstaviti slovenske dobre prakse spletnega poslovanja na področju B2B