Novi načrt proti davčnim zvijačam: minimalni svetovni davek na dobiček Novi načrt proti davčnim zvijačam: minimalni svetovni davek na dobiček OECD snuje nove ukrepe proti izogibanju davkom s fiktivnim prikazovanjem dobičkov v davčno ugodnejših državah. Ideja o uvedbi minimalne svetovne stopnje davka na dobiček je zrasla na nemškem in francoskem zelniku, podpirajo pa jo tudi Američani.
Boeing na ražnju: kdo bo kupil letala, ki lahko strmoglavijo? Boeing na ražnju: kdo bo kupil letala, ki lahko strmoglavijo? Tako obsežne prepovedi letenja, kot se je prejšnji teden zgodila enemu izmed dveh največjih proizvajalcev letal na svetu, v zgodovini še ni bilo. Ogrožena so več kot 560 milijard evrov vredna naročila Boeingovih novih letal. Se je vodstvo Boeinga preveč ukvarjalo z lobiranjem in premalo z razvojem?
(intervju) Iz oči v oči z judovsko advokatko, ki brani Palestince v Izraelu (intervju) Iz oči v oči z judovsko advokatko, ki brani Palestince v Izraelu Grki so na festivalu v Solunu na evropski premieri zmagovalnega dokumentarnega filma Advocate s stoječimi ovacijami, toplimi besedami in stiski rok sprejeli njegovo glavno junaki­njo, izraelsko odvetnico Leah Tsemel, ki že 50 let brani pravice Palestincev in judovskih aktivistov na izraelskih sodiščih.
(intervju) Avtonomni robot bo imel tudi svoj bančni račun (intervju) Avtonomni robot bo imel tudi svoj bančni račun Kdo bo odgovarjal za nesrečo pametnega avtomobila? Bo robot lahko opravljal politično funkcijo? Kdo bo lastnik robotovega izuma – človek ali robot sam? Pametni avtonomni robot bo elektronska oseba s svojimi pravicami in obveznostmi, napoveduje Raphaël Rault, francoski odvetnik in strokovnjak za računalniško komunikacijsko pravo.
Ženske, moški in preostali spoli. Švicarji izganjajo gospe in gospode. Ženske, moški in preostali spoli. Švicarji izganjajo gospe in gospode.  V Swiss Re, če vas povabijo na večerjo, boste dobrodošli, če pridete s »tisto partner«.

Ameriški senat potrdil Jeroma Powella na čelo Feda

Čas branja: 1 min
25.01.2018  21:00
Ameriški senat potrdil Jeroma Powella na čelo Feda
Jerome Powell, ki je že pet let in pol v odboru ameriške centralne banke Fed, bo prvi guverner po 40 letih, ki ni ekonomist.

Obveščaj me o novih člankih:  

Ameriški senat se je po pričakovanjih strinjal s predlogom predsednika ZDA Donalda Trumpa in s 84 glasovi za na položaj guvernerja centralne banke Federal Reserve (Fed) potrdil 64-letnega pravnika Jeroma Powella. Proti njegovem imenovanju je glasovalo 13 senatorjev.

Powell bo na čelo Feda stopil 3. februarja, ko po štirih letih poteče mandat sedanji guvernerki Janet Yellen. Čeprav ta po mnenju gospodarstvenikov in finančnih strokovnjakov odlično vodi Fed, pa ji Trump ni privoščil drugega mandata, ker jo je na položaj imenoval predsednik Barack Obama. Trump želi namreč pustiti svoj pečat na centralni banki, ki velja za najvplivnejšo centralno banko na svetu, mesto guvernerja pa za drugi najvplivnejši položaj v ZDA. Nadzor nad politiko obrestnih mer namreč Fedu omogoča nadzor nad ameriškim gospodarstvom. Fed je hkrati tudi bančni regulator in je odgovoren za finančno stabilnost ZDA, kar se je najbolj očitno pokazalo med zadnjo finančno krizo.

Powell je že pet let in pol v odboru ameriškega Feda in bo prvi guverner centralne banke po 40 letih, ki ni ekonomist. Kljub temu pa sprememb v smeri denarne politike nihče ne pričakuje, saj je napovedal, da bo nadaljeval po poti, ki jo je začrtal Ben Bernanke, nadaljevala pa Yellenova. Po pričakovanjih bo Fed pod njegovim vodstvom nadaljeval postopno odpravljanje spodbujevalnih ukrepov in zmerno zaostrovanje monetarne politike.Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
FINANCE
Fed za normalizacijo bilance potrebuje še vsaj pet let konjunkture 8

Centralna banka ZDA bo bilančno vsoto, ki jo je od septembra 2008 do novembra 2014 povečala s 6,2 na 25,8 odstotka BDP ZDA, v ponedeljek...

MANAGER
Manager
Manager Kdo je človek, ki bo zasedel najvplivnejši položaj finančnega sveta 1

Najverjetnejši novi guverner ameriške centralne banke Jerome Powell bo prvi človek na njenem čelu v zadnjih treh desetletjih, ki ni...

FINANCE
Nepredvidljivi Trump zavira rast delnic

Na Wall Streetu počasi spoznavajo, da leto 2018 ne bo niti približno tako dobro, kot je bilo leto 2017.

FINANCE
Članki
Članki W. Buffett svari: Ne zadolžujte se za nakup delnic

To je sloviti naložbenik Warren Buffett med drugim zapisal v pismu delničarjem svoje družbe Berkshire Hathaway, ki je z leti pridobilo...