Manager

Iz Bruslja hladen tuš zaradi nespoštovanja zavez o prodaji NLB

Izpostavljamo

FINANCE
Manager
Pogled v 2024 - gospodarske napovedi na enem mestu
Manager
ManagerRedakcija Finance Managerja Pogled v 2024 - gospodarske napovedi na enem mestu
FINANCE
Manager
TOP 101 na enem mestu
Manager
ManagerBojana Humar TOP 101 na enem mestu

Kdo je prvi med največjimi in najboljšimi, kdo je presenečenje med novinci, kdo je z devetimi zaposlenimi ustvaril 80 milijonov dobička, kdo bo letos vlagal in zaposloval, kdo je skopal največjo luknjo …

01.02.2018 21:00
Čas branja: 1 min
Iz Bruslja hladen tuš zaradi nespoštovanja zavez o prodaji NLB
Evropska komisija dvomi o decembrskem predlogu Slovenije, da se prodajni postopki za NLB začnejo v letu 2018 in končajo leta 2019, za vmesno obdobje pa imenuje upravljavski zastopnik.

Ker evropska komisija dvomi, da je slovenski decembrski predlog v povezavi z odlogom prodaje NLB enakovreden prvotni prodajni zavezi, po kateri bi morala Slovenija v zameno za bruseljsko odobritev državne pomoči NLB v višini 2,7 milijarde evrov prodati 75 odstotkov minus eno delnico banke, je začela poglobljeno preiskavo. Po besedah finančne ministrice Mateja Vraničar Erman je to običajen korak v takih primerih.

Slovenija je decembra komisiji predlagala, da se prodajni postopki za NLB začnejo v letu 2018 in končajo leta 2019 ter da se za vmesno obdobje imenuje upravljavski zastopnik, ki bi ga izbrali na mednarodnem javnem razpisu, soglasje k imenovanju pa bi po vladnem predlogu morali dati tudi evropska komisija in Evropska centralna banka. V skladu z zavezami bi sicer morala Slovenija najmanj 50 odstotkov NLB prodati do konca leta 2017, preostanek pa do konca letošnjega leta.

Ker Slovenija polovičnega deleža banke ni prodala do konca minulega leta in ni izvedla predvidenega kompenzacijskega ukrepa glede prodaje šestih balkanskih bank NLB, je obsežna državna pomoč NLB iz leta 2013 zdaj nezakonita. Mesec dni, ki ga ima Slovenija na voljo za pripravo odziva na ugotovitve komisije, bodo po besedah Vraničar Ermanove izkoristili za zelo intenzivne stike s komisijo na vseh ravneh in za oblikovanje uradnega stališča vlade. Med preiskavo bosta strani še poskušali doseči ustrezen dogovor, če to ne bo mogoče, pa lahko komisija od Slovenije zahteva izterjavo nezakonite državne pomoči NLB v višini 2,7 milijarde evrov.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
OGLAS
FINANCE
Zelene obveznice, varna izbira za preudarne vlagatelje

Varna in donosna naložba je zelena obveznica, ki služi tudi za financiranje prehoda na trajnostno in nizkoogljično gospodarstvo

FINANCE
Manager
Želje vlade glede privatizacije NLB v Bruslju
FINANCE
Novi pritiski iz Bruslja in Frankfurta: Če ne privatizirate NLB, boste vračali še pomoč za hrvaške vloge in nič dividende!
Finance
Petra Sovdat Novi pritiski iz Bruslja in Frankfurta: Če ne privatizirate NLB, boste vračali še pomoč za hrvaške vloge in nič dividende! 20

Če bo odhajajoča vlada Mira Cerarja vztrajala pri tem, da banke, ki smo jo davkoplačevalci morali reševati zaradi slabega političnega upravljanja, ne privatizira, grozi banki 2,3 milijarde evrov »kazni« – to bi pomenilo stečaj z novo luknjo za davkoplačevalce!

FINANCE
Članki
Primer NLB: nam bo komisija pogledala skozi prste, kot je Italiji?
Finance
FinancePetra Sovdat Primer NLB: nam bo komisija pogledala skozi prste, kot je Italiji? 4

Kakšni so po neuradnih informacijah domnevni scenariji bruseljskih ukrepov v zvezi z NLB in kako neomajni so časovni roki

FINANCE
Vlagatelj Maks
(Maks webinar, v živo ob 11. uri) Kaj oblikuje bikovski trg delnic, zlata in kriptovalut
Vlagatelj Maks
DANES V ŽIVO
Vlagatelj MaksVlagatelj Maks (Maks webinar, v živo ob 11. uri) Kaj oblikuje bikovski trg delnic, zlata in kriptovalut

Prisluhnite brezplačnemu pogovoru z vodilnim strokovnjakom Michaelom Howllom, ustanoviteljem CrossBorder Capitala, v živo.

FINANCE
Koalicija noče večje kupnine za NLB
Finance
Petra Sovdat Koalicija noče večje kupnine za NLB 18

Ministrica Vraničarjeva med vrsticami potrdila, da evropska komisija vlado glede umika države iz NLB stiska v kot: kaj je najverjetnejši scenarij?

FINANCE
Obračun pri E. K. krjavlju: prodajmo NLB še letos, a po izplačilu dobička!
Finance
Tadej Kotnik Obračun pri E. K. krjavlju: prodajmo NLB še letos, a po izplačilu dobička! 20

Sporočilo EK o uvedbi preiskave zaradi spreminjanja zavez o prodaji NLB vsebuje nekaj očitnih izkrivljanj dejstev, ki mečejo senco dvoma tako na dobronamernost EK kot na sposobnosti slovenskih pogajalcev; a bistvo pri NLB ostaja: čim prej pripraviti in revidirati letno poročilo, sklicati skupščino in izplačati dobiček v proračun, zatem pa se lotiti resne in transparentne prodaje