Ko se denar seli v blockchain, kaj še ostane bankam? Ko se denar seli v blockchain, kaj še ostane bankam? V senci nedavne predstavitve Facebookove kriptovalute libra in napovedi plačilnega sistema Calibra, ki sta doživela viharno zanimanje (in tudi nasprotovanje oblasti), s plačevanjem s tehnologijo blockchain številna mala in tudi večja finančna podjetja eksperimentirajo že vsaj dve leti. Daljnovidnejše banke se, samostojno ali v povezavi z blockchain startupi, že prilagajajo novi resničnosti. Govorimo o tujih, ne slovenskih, ki se do tega še vedejo bolj kot kmečke neveste.
Mož v senci Jeffa Bezosa, ki upravlja največji oblak na svetu Mož v senci Jeffa Bezosa, ki upravlja največji oblak na svetu Večina Amazonovega dobička pride iz njegovih storitev v oblaku, v tem je daleč največji na svetu. Motor teh storitev je Andy Jassy, najtesnejši sodelavec ustanovitelja Amazona Jeffa Bezosa in drugi največji delničar.
Mentorica dijakov, ki so Gimnaziji Vič prislužili ponudbo ameriške akreditacije Mentorica dijakov, ki so Gimnaziji Vič prislužili ponudbo ameriške akreditacije Dijaki viške gimnazije so se na olimpijadi Genius v ZDA izkazali tako dobro, da so prireditelji Gimnaziji Vič ponudili akreditacijo za študij na ameriških univerzah. Vodila jih je profesorica kemije Alenka Mozer.

Lanska evrska rast je bila najboljša v zadnjem desetletju

Čas branja: 1 min
01.02.2018  21:00
Lanska evrska rast je bila najboljša v zadnjem desetletju
Foto: Shutterstock

Več iz teme:  
Obveščaj me o novih člankih:  
eurostat dodaj

Gospodarska rast na evrskem območju je bila v zadnjem lanskem četrtletju nekaj manjša kot četrtletje prej, je pa območje leto 2017 končalo zelo spodbudno. Tako je evrsko območje v letu 2017 po prvi oceni Eurostata imelo 2,5-odstotno gospodarsko rast, kar je najboljše v zadnjih desetih letih. Za primerjavo, ameriška rast je lani znašala 2,3 odstotka.

Rast v zadnjem lanskem četrtletju na evrskem območju ni bila najmočnejša lani, a je bila velika in dovolj močna, da nakazuje spodbudno gibanje tudi za naprej. Četrtletna rast evrskega BDP je v zadnjem četrtletju 2017 dosegla 0,6 odstotka, medletna pa 2,8 odstotka.

Na podrobnejše podatke po državah bo treba počakati do valentinovega. So pa prve ocene že objavili v Franciji in Španiji.

Francija je v prvem lanskem četrtletju imela 0,5-odstotno četrtletno rast, v drugem 0,6-odstotno, v tretjem 0,5-odstotno, v zadnjem četrtletju pa je znašala 0,6 odstotka. Podatek za zadnje četrtletje je bil boljši od pričakovanj. Francija je sicer lani imela 1,9-odstotno rast (leto prej 1,1-odstotno).

Španske številke so močnejše. Na četrtletni ravni (sprememba glede na prejšnje četrtletje) je španska rast v prvem četrtletju lani dosegla 0,8 odstotka, v drugem 0,9, v tretjem 0,8 in v zadnjem zdrsnila na 0,7 odstotka. Kljub temu je medletno španska rast v zadnjem lanskem četrtletju dosegla 3,1 odstotka, kar je bilo prav toliko kot v tretjem in drugem četrtletju (v prvem je medletna rast znašala tri odstotke).


Več iz teme:  

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
FINANCE
Eksplozivna rast: BDP poskočil za šest odstotkov, kar je največ v desetletju 58

Rast je spodbujena predvsem z izvozom in nenadnim velikim skokom državne porabe

IZVOZNIKI
Novice
Novice Če se udarijo Trump, Ši, Putin in Merklova, bo bolelo nas vse 8

Slovenija v ZDA ali na Kitajsko proda malo, sta pa to, poleg Rusije, najpomembnejša partnerja za EU-28

AVTO
Posel
Posel (Dieselgate) V ZDA vložena skupinska tožba proti BMW in Boschu 4

V aferi Dieselgate nemški avtomobilski velikan BMW dolgo ni bil na radarju; zdaj so v ZDA proti njemu vložili skupinsko tožbo, kot pred...

FINANCE
Članki
Članki Evrska dilema: naj bo odločanje bolj ali manj centralizirano 10

So fiskalna pravila lahko zgolj enostavna in stroga ali pa na drugi strani prožna in zapletena? Obstaja vmesna pot? In zakaj nekdanji šef...

AVTO
Posel
Posel Bloomberg: Nissan in Renault se pogovarjata o združitvi

Na začetku marca se je poročalo, da se Nissan zanima za nakup državnega deleža v Renaultu, kar naj bi bil uvod v združitvena...