(intervju) Verjetnost katastrofe je velikanska. Mi pa v Bruselj pošiljamo dokumente, da te kap. (intervju) Verjetnost katastrofe je velikanska. Mi pa v Bruselj pošiljamo dokumente, da te kap. Klimatologinja Lučka Kajfež Bogataj je kritična tako do neukrepanja slovenskih vlad kot do gospodarstvenikov, ki zaradi kratkoročnega razmišljanja mižijo pred podnebnimi težavami, ne zdi pa se ji pregrešna niti misel, da bi preverjali, ali nevladne organizacije (tudi okoljske) vedno delujejo v javnem interesu.
Lendava po 100 letih: Slovenska? Madžarska? Oboje, toda - ali cveti? Lendava po 100 letih: Slovenska? Madžarska? Oboje, toda - ali cveti? Na začetku 20. stoletja je bilo v Lendavi tri četrtine prebivalstva madžarskega, danes je slika obrnjena. V podjetništvu so bili posebej močni Judi, danes pa Lendavčani delajo v podjetjih s kapitalom različnega izvora. Gospodarstvo, ki se sicer pobira, pa je še daleč od nekdanjih zlatih časov.
Filmarka, ki se je odločila, da ne bo luzerka Filmarka, ki se je odločila, da ne bo luzerka Urša Menart je lani na Festivalu slovenskega filma postala prva slovenska filmska režiserka z vesno za najboljši slovenski film Ne bom več luzerka. In tako kot glavna junakinja se je odločila, da bo stvari vzela v svoje roke ter se kljub težkim delovnim razmeram prav nič luzersko posvetila filmu.

Družinsko podjetje Poličev se bo podalo še na področje fotovoltaike

Čas branja: 1 min
01.02.2018  21:00
Družinsko podjetje Poličev se bo podalo še na področje fotovoltaike
Za širitev na trg fotonapetostnih modulov smo se odločili, ker je njihova proizvodnja podobna tej, ki jo že obvladamo, le da je manj zahtevna, je povedal Peter Polič, direktor družbe SMT.

Več iz teme:  
Obveščaj me o novih člankih:  

Družinsko podjetje SMT, ki razvija in izdeluje elektronske naprave, med drugim tudi za merjenje gledanosti televizije, namerava v poslovni coni Risnik pri Divači postaviti tovarno fotonapetostnih modulov, poskusno proizvodnjo pa začeti v drugi polovici leta. Vrednost naložbe je ocenjena na 12 milijonov evrov.

Za vstop na področje fotovoltaike so se v SMT odločili, ker pričakujejo, da se bo povpraševanje po sončnih elektrarnah povečevalo, je pojasnil direktor družbe Peter Polič, sin Vladimirja Poliča, ki je podjetje ustanovil leta 1999. Pa tudi zato, ker je proizvodnja fotonapetostnih modulov v primerjavi z izdelki, ki jih izdelujejo zdaj, manj zahtevna in »na daleč« podobna tej, ki jo že izvajajo. Modul ima denimo skupno osem sestavnih delov, naprava za merjenje gledanosti televizije pa 1.500. Pri proizvodnji elektronskih naprav na tiskano vezje polagaš elektronske komponente, pri fotovoltaiki polagaš fotonapetostne celice, jih povežeš in sestaviš v fotonapetostni modul, razloži Peter Polič.

Prodajo fotonapetostnih modulov, s katerimi ciljajo na trge EU, so v družbi že začeli. Lani so se predstavili na največjem evropskem sejmu fotovoltaike InterSolar v Münchnu in razstavili panel, ki sicer še ni bil narejen v Divači. Po besedah sogovornika je bilo za njihovo proizvodnjo precej zanimanja in z nekaj potencialnimi odjemalci so že kar daleč v dogovorih, da bi fotonapetostne module delali za njihove blagovne znamke.


Več iz teme:  

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
IZVOZNIKI
Novice
Novice Če se udarijo Trump, Ši, Putin in Merklova, bo bolelo nas vse 8

Slovenija v ZDA ali na Kitajsko proda malo, sta pa to, poleg Rusije, najpomembnejša partnerja za EU-28

AVTO
Posel
Posel (Dieselgate) V ZDA vložena skupinska tožba proti BMW in Boschu 4

V aferi Dieselgate nemški avtomobilski velikan BMW dolgo ni bil na radarju; zdaj so v ZDA proti njemu vložili skupinsko tožbo, kot pred...

FINANCE
Članki
Članki Trump neti trgovinsko vojno - lahko kongres povozi njegovo odločitev? 7

Ameriški predsednik je konec tedna uresničil napoved o uvedbi dodatnih carin na jeklo in aluminij in podpisal izvršni odlok o njihovi...

FINANCE
Članki
Članki Kdo sta Matteo Salvini in Luigi di Maio, zmagovalna obraza italijanskih volitev 1

Matteo Salvini, prvi obraz desničarske Lige, nekdaj Severne lige, je dejal, da ima pravico, da poskusi sestaviti vlado. A največ podpore...