Manager

Nemška velika rdeče-črna vladna koalicija pod streho

Izpostavljamo

FINANCE
Manager
Pogled v 2024 - gospodarske napovedi na enem mestu
Manager
ManagerRedakcija Finance Managerja Pogled v 2024 - gospodarske napovedi na enem mestu
FINANCE
Manager
TOP 101 na enem mestu
Manager
ManagerBojana Humar TOP 101 na enem mestu

Kdo je prvi med največjimi in najboljšimi, kdo je presenečenje med novinci, kdo je z devetimi zaposlenimi ustvaril 80 milijonov dobička, kdo bo letos vlagal in zaposloval, kdo je skopal največjo luknjo …

08.02.2018 21:00
Čas branja: 1 min
Nemška velika rdeče-črna vladna koalicija pod streho
Nova nemška rdeče-črna velika koalicija pod vodstvom kanclerke Angele Merkel – to bo že njen četrti mandat – bo zaprisegla konec marca.

Nemška konservativna unija (CDU/CSU) pod vodstvom kanclerke Angele Merkel in socialdemokrati (SPD) pod vodstvom Martina Schulza so po dolgotrajnih pogajanjih končno dosegli dogovor o sklenitvi velike koalicije, že četrte pod vodstvom kanclerke Merklove. Nemčija bo novo vlado dobila konec marca oziroma pred veliko nočjo.

Po maratonskih pogajanjih je več kot 90 pogajalcev razrešilo še glavna vsebinska vprašanja, končalo vsebino koalicijske pogodbe ter sprejelo dogovor o razdeli­tvi resorjev. Koalicijska pogodba pomeni temelje za dobro in stabilno vlado, je po koncu pogajanj izjavila Merklova.

Novi nemški zunanji minister bo predsednik SPD Martin Schulz, ki pa bo vodenje stranke prepustil vodji strankine poslanske skupine v bundestagu Andrei Nahles. Socialdemokrati bodo prevzeli tudi finančno ministrstvo. Novi finančni minister naj bi postal zdajšnji župan Hamburga Olaf Scholz.

Bavarska Krščansko-socialna unija (CSU) pod vodstvom Horsta Seehoferja bo vodila notranje ministrstvo. Ministrski položaj bo prevzel kar Seehofer sam, ki se poslavlja s položaja predsednika bavarske deželne vlade. Na notranjem ministrstvu naj bi okrepili zlasti področja priseljevanja, beguncev in migrantov ter notranje varnosti. Stranka CSU bo prevzela še resorje za promet, digitalizacijo in razvoj.

Oblikovanje nove nemške vlade je tokrat trajalo precej dolgo, parlamentarne volitve so bile 24. septembra lani. Sprva so v državi poskušali oblikovati tako imenovano jamajško koalicijo med konservativno CDU/CSU, liberalnim, biznisu naklonjenim FDP ter zelenimi, a so ta pogajanja propadla. Čeprav je že pred volitvami šef SPD Martin Schulz rekel, da bodo v novem, tokratnem mandatu v opoziciji, če na volitvah ne zmagajo, ga je predsedniku države zaradi nacionalnega interesa uspelo prepričati o nasprotnem.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
OGLAS
FINANCE
Nepremičnine
Nepremičnine Kakšen mora biti kakovosten servis kosilnice

Vključevati mora vse potrebne preglede in popravila kosilnice oziroma vrtnega traktorja ali riderja – opravite ga pri strokovnjaku.

FINANCE
Manager
Angela Merkel začela četrti kanclerski mandat
FINANCE
Bo Martin Schulz vendar rešil Angelo Merkel iz vladne zagate?
Finance
Albina Kenda Bo Martin Schulz vendar rešil Angelo Merkel iz vladne zagate? 3

Bo Nemčija dobila veliko koalicijo ali manjšinsko vlado s podporo SPD? Danes se bosta na pogovorih sešla nemški predsednik Steinmeier ter prvi obraz levosredinske SPD Martin Schulz, po poročanju Bloomberga pa bo Martin Schulz predsedniku povedal, da je pripravljen zagotoviti določeno podporo Angeli Merkel, čeprav menda še vedno noče z njo v veliko koalicijo

FINANCE
SODOBNO BANČNIŠTVO: Kako varno bo digitalno plačevanje
PRO
Finance
BREZPLAČNO
Finance prPRO SODOBNO BANČNIŠTVO: Kako varno bo digitalno plačevanje (PRO)

Odgovor boste našli v prilogo Sodobno bančništvo in zavarovalništvo, ki si jo lahko brezplačno prenesete s spleta

FINANCE
Članki
Koalicijski dogovor v Nemčiji: obsežne naložbe v izobraževanje, socialo in digitalizacijo
Finance
FinanceAlbina Kenda Koalicijski dogovor v Nemčiji: obsežne naložbe v izobraževanje, socialo in digitalizacijo 18

To med drugim predvideva koalicijski dogovor med konservativci CDU/CSU in socialdemokrati SPD. Zdaj je usoda dogovora odvisna od 440 tisoč članov SPD, ki bodo o njem glasovali po pošti

FINANCE
Okolje & energija
Kaj pomeni nova nemška koalicija za podnebje
Okolje & energija
Okolje & energijaBorut Hočevar Kaj pomeni nova nemška koalicija za podnebje 3

Pogajalci strank, ki bodo sestavile novo nemško koalicijo, soglašajo, da se bo Nemčija držala mednarodnih podnebnih ciljev za leti 2030 in 2050.

FINANCE
Finančni vodnik 2024: Kam vlagati v času majhne rasti in velikih tveganj
PRO
Finance
Finance PRO Finančni vodnik 2024: Kam vlagati v času majhne rasti in velikih tveganj (PRO)

Če ste zamudili letošnjo izdajo Finančnega vodnika v tisku, si ga lahko preberete v spletni različici.