Nevarna politična trenja po svetu – in katera bi nas morala najbolj skrbeti Nevarna politična trenja po svetu – in katera bi nas morala najbolj skrbeti Zahodni Balkan, vzpon skrajnih gibanj v Evropi, Ukrajina, trgovinska vojna med ZDA in Kitajsko, Sirija, Iran, Severna Koreja … Pogledali smo nekatera največja politična trenja po svetu, ki se še intenzivirajo, s strokovnjakom za varnostna vprašanja Iztokom Prezljem pa poskušali oceniti njihov razvoj in katera nas najbolj ogrožajo.
Kako je Nike z oglasom sprovociral Trumpa in povečal vrednost podjetja Kako je Nike z oglasom sprovociral Trumpa in povečal vrednost podjetja Kampanja ameriške korporacije za športno obutev Nike ob 30-letnici slogana »Just do it« z uporniškim zvezdnikom ameriškega nogometa Colinom Kaepernickom v glavni vlogi v zadnjih tednih dviguje vse več prahu, pa tudi prodajo in vrednost delnice.
Start-up, ki naj bi postal kitajski Tesla, ali zakaj letijo milijarde na kitajski trg električnih avtov Start-up, ki naj bi postal kitajski Tesla, ali zakaj letijo milijarde na kitajski trg električnih avtov Nio je eden od številnih kitajskih start-upov, ki se spuščajo na rastoči trg električnih avtomobilov in dobivajo vlagateljske milijarde. Prejšnji teden je v New Yorku izpeljal prvo javno ponudbo delnic, analitiki pa opozarjajo, da so njegovi proizvodni cilji morda preveč ambiciozni.

Nemška velika rdeče-črna vladna koalicija pod streho

Čas branja: 1 min
08.02.2018  21:00
Nemška velika rdeče-črna vladna koalicija pod streho
Nova nemška rdeče-črna velika koalicija pod vodstvom kanclerke Angele Merkel – to bo že njen četrti mandat – bo zaprisegla konec marca.

Nemška konservativna unija (CDU/CSU) pod vodstvom kanclerke Angele Merkel in socialdemokrati (SPD) pod vodstvom Martina Schulza so po dolgotrajnih pogajanjih končno dosegli dogovor o sklenitvi velike koalicije, že četrte pod vodstvom kanclerke Merklove. Nemčija bo novo vlado dobila konec marca oziroma pred veliko nočjo.

Po maratonskih pogajanjih je več kot 90 pogajalcev razrešilo še glavna vsebinska vprašanja, končalo vsebino koalicijske pogodbe ter sprejelo dogovor o razdeli­tvi resorjev. Koalicijska pogodba pomeni temelje za dobro in stabilno vlado, je po koncu pogajanj izjavila Merklova.

Novi nemški zunanji minister bo predsednik SPD Martin Schulz, ki pa bo vodenje stranke prepustil vodji strankine poslanske skupine v bundestagu Andrei Nahles. Socialdemokrati bodo prevzeli tudi finančno ministrstvo. Novi finančni minister naj bi postal zdajšnji župan Hamburga Olaf Scholz.

Bavarska Krščansko-socialna unija (CSU) pod vodstvom Horsta Seehoferja bo vodila notranje ministrstvo. Ministrski položaj bo prevzel kar Seehofer sam, ki se poslavlja s položaja predsednika bavarske deželne vlade. Na notranjem ministrstvu naj bi okrepili zlasti področja priseljevanja, beguncev in migrantov ter notranje varnosti. Stranka CSU bo prevzela še resorje za promet, digitalizacijo in razvoj.

Oblikovanje nove nemške vlade je tokrat trajalo precej dolgo, parlamentarne volitve so bile 24. septembra lani. Sprva so v državi poskušali oblikovati tako imenovano jamajško koalicijo med konservativno CDU/CSU, liberalnim, biznisu naklonjenim FDP ter zelenimi, a so ta pogajanja propadla. Čeprav je že pred volitvami šef SPD Martin Schulz rekel, da bodo v novem, tokratnem mandatu v opoziciji, če na volitvah ne zmagajo, ga je predsedniku države zaradi nacionalnega interesa uspelo prepričati o nasprotnem.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
FINANCE
Članki
Članki Kdo v EU ima največ slabih posojil – in kaj pripravlja EU, da ne bi nastajala nova 2

Evropska komisija je objavila prvo poročilo o reševanju slabih posojil v članicah. EU sicer čisti slaba posojila in pripravlja nova...

AGROBIZ
Članki
Članki Ali EU lahko prepove döner kebab in giros? 4

Takšna vprašanja se pojavljajo, ker bo evropski parlament ta teden odločal, ali naj blokira predlog komisije, da bi dovolili uporabo...

TRANS-LOG
Novice
Novice Junckerjev sklad. Pozor, prihaja EFSI 2.0. Kaj morate vedeti? 1

Kako donosen bo moral biti projekt in kakšne pogoje bo moral izpolnjevati, če bo želel v prihodnje prejeti podporo Junckerjevega sklada;...

FINANCE
Članki
Članki ECB s programom QE želi spodbuditi inflacijo. Kakšna je torej evrska inflacija zdaj?

Po danes objavljenih podatkih evropskih statistikov se je evrska inflacija januarja še malo oddaljila od ravni dveh odstotkov – to je...

FINANCE
Članki
Članki Kako je z Grčijo – in kako s slovenskim posojilom 2

Grčija je (spet) na dnevnem redu, saj naj bi avgusta predvidoma končala zadnji program pomoči in se dokončno vrnila na trg, če bo šlo...

FINANCE
Članki
Članki (nova pravila) Adijo, provizije za nakup s plačilno kartico 2

Trinajst vprašanj in odgovorov pred 13. januarjem, ko začnejo veljati nova evropska pravila za plačilne storitve. Med drugim trgovci in...