(intervju) Verjetnost katastrofe je velikanska. Mi pa v Bruselj pošiljamo dokumente, da te kap. (intervju) Verjetnost katastrofe je velikanska. Mi pa v Bruselj pošiljamo dokumente, da te kap. Klimatologinja Lučka Kajfež Bogataj je kritična tako do neukrepanja slovenskih vlad kot do gospodarstvenikov, ki zaradi kratkoročnega razmišljanja mižijo pred podnebnimi težavami, ne zdi pa se ji pregrešna niti misel, da bi preverjali, ali nevladne organizacije (tudi okoljske) vedno delujejo v javnem interesu.
Lendava po 100 letih: Slovenska? Madžarska? Oboje, toda - ali cveti? Lendava po 100 letih: Slovenska? Madžarska? Oboje, toda - ali cveti? Na začetku 20. stoletja je bilo v Lendavi tri četrtine prebivalstva madžarskega, danes je slika obrnjena. V podjetništvu so bili posebej močni Judi, danes pa Lendavčani delajo v podjetjih s kapitalom različnega izvora. Gospodarstvo, ki se sicer pobira, pa je še daleč od nekdanjih zlatih časov.
Filmarka, ki se je odločila, da ne bo luzerka Filmarka, ki se je odločila, da ne bo luzerka Urša Menart je lani na Festivalu slovenskega filma postala prva slovenska filmska režiserka z vesno za najboljši slovenski film Ne bom več luzerka. In tako kot glavna junakinja se je odločila, da bo stvari vzela v svoje roke ter se kljub težkim delovnim razmeram prav nič luzersko posvetila filmu.

Nemška velika rdeče-črna vladna koalicija pod streho

Čas branja: 1 min
08.02.2018  21:00
Nemška velika rdeče-črna vladna koalicija pod streho
Nova nemška rdeče-črna velika koalicija pod vodstvom kanclerke Angele Merkel – to bo že njen četrti mandat – bo zaprisegla konec marca.

Obveščaj me o novih člankih:  
CDU dodaj
CSU dodaj
Angela Merkel dodaj
Slovensko planinsko... dodaj
Martin Schulz dodaj

Nemška konservativna unija (CDU/CSU) pod vodstvom kanclerke Angele Merkel in socialdemokrati (SPD) pod vodstvom Martina Schulza so po dolgotrajnih pogajanjih končno dosegli dogovor o sklenitvi velike koalicije, že četrte pod vodstvom kanclerke Merklove. Nemčija bo novo vlado dobila konec marca oziroma pred veliko nočjo.

Po maratonskih pogajanjih je več kot 90 pogajalcev razrešilo še glavna vsebinska vprašanja, končalo vsebino koalicijske pogodbe ter sprejelo dogovor o razdeli­tvi resorjev. Koalicijska pogodba pomeni temelje za dobro in stabilno vlado, je po koncu pogajanj izjavila Merklova.

Novi nemški zunanji minister bo predsednik SPD Martin Schulz, ki pa bo vodenje stranke prepustil vodji strankine poslanske skupine v bundestagu Andrei Nahles. Socialdemokrati bodo prevzeli tudi finančno ministrstvo. Novi finančni minister naj bi postal zdajšnji župan Hamburga Olaf Scholz.

Bavarska Krščansko-socialna unija (CSU) pod vodstvom Horsta Seehoferja bo vodila notranje ministrstvo. Ministrski položaj bo prevzel kar Seehofer sam, ki se poslavlja s položaja predsednika bavarske deželne vlade. Na notranjem ministrstvu naj bi okrepili zlasti področja priseljevanja, beguncev in migrantov ter notranje varnosti. Stranka CSU bo prevzela še resorje za promet, digitalizacijo in razvoj.

Oblikovanje nove nemške vlade je tokrat trajalo precej dolgo, parlamentarne volitve so bile 24. septembra lani. Sprva so v državi poskušali oblikovati tako imenovano jamajško koalicijo med konservativno CDU/CSU, liberalnim, biznisu naklonjenim FDP ter zelenimi, a so ta pogajanja propadla. Čeprav je že pred volitvami šef SPD Martin Schulz rekel, da bodo v novem, tokratnem mandatu v opoziciji, če na volitvah ne zmagajo, ga je predsedniku države zaradi nacionalnega interesa uspelo prepričati o nasprotnem.Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
FINANCE
Švabske gospodinje očitno zapravijo več 2

Po oceni nemškega statističnega urada so se prihodki od prodaje na drobno v Nemčiji lani okrepili za približno tri odstotke

FINANCE
Članki
Članki Kako je z Grčijo – in kako s slovenskim posojilom 2

Grčija je (spet) na dnevnem redu, saj naj bi avgusta predvidoma končala zadnji program pomoči in se dokončno vrnila na trg, če bo šlo...

FINANCE
Članki
Članki (nova pravila) Adijo, provizije za nakup s plačilno kartico 2

Trinajst vprašanj in odgovorov pred 13. januarjem, ko začnejo veljati nova evropska pravila za plačilne storitve. Med drugim trgovci in...

FINANCE
Članki
Članki Se obeta rekordni japonski borzni debi?

O IPO za mobilni telekom razmišljajo pri Softbank Group

FINANCE
Članki
Članki Kdo v EU ima največ slabih posojil – in kaj pripravlja EU, da ne bi nastajala nova 2

Evropska komisija je objavila prvo poročilo o reševanju slabih posojil v članicah. EU sicer čisti slaba posojila in pripravlja nova...