(intervju) Na Balkanu vre na več koncih – kako resne so napetosti? (intervju) Na Balkanu vre na več koncih – kako resne so napetosti? V zadnjem letu je na zahodnem Balkanu znova bolj nemirno – demonstracije v Srbiji, protesti v BiH, kosovsko zvišanje carin … Kaj se dogaja, pojasnjuje Rok Zupančič s FDV, ki se zadnjih deset let intenzivno ukvarja s tem nemirnim območjem.
Kdo je najbogatejši Madžar, ki ga v Sloveniji zanimata Emonika in Abanka Kdo je najbogatejši Madžar, ki ga v Sloveniji zanimata Emonika in Abanka Sandor Csanyi, prijatelj Viktorja Orbana, že 27 let vodi banko OTP, ki je postala največja finančna ustanova v regiji. Prek podjetja Granit Polus je vstopil v projekt Emonika, OTP pa bi kupila Abanko.
Bo letos padel rekord z borznimi debiji? Bo letos padel rekord z borznimi debiji? Na borzi bi bilo letos lahko zbranega rekordno svežega kapitala, menijo analitiki. Med najverjetnejšimi IPO se omenjajo tehnološka podjetja Palantir, Slack in Pinterest ter tekmeca Uber in Lyft, ki sta že začela dirko, kdo bo prvi.
(intervju) Dejan Turk, šef A1 in Vip mobile: Slovenski način vodenja se v Srbiji ni obnesel (intervju) Dejan Turk, šef A1 in Vip mobile: Slovenski način vodenja se v Srbiji ni obnesel Dejan Turk vodi dva telekomunikacijska operaterja, slovenski A1 in srbski Vip mobile, in to tako, kot pravi, da zaposlenim ne ukazuje od zadaj, ampak z njimi juriša v prvih vrstah. Slovenski menedžer leta je zdaj še srbski.
Grmi in postavlja se za 200 tisočakov, stane le 70 Grmi in postavlja se za 200 tisočakov, stane le 70 Ford mustang je huligan v družbi evropskih športnikov za podobno ceno, ki zna pritegniti tako zelo kot superšportniki za 200 in več tisočakov. Je avto, ki dvigne največ prahu za ceno, ki jo zahteva.

Panika ob upadih borznih tečajev po svetu se je polegla

Čas branja: 1 min
08.02.2018  21:00
Panika ob upadih borznih tečajev po svetu se je polegla
Skupaj z ameriškim Dow Jonesom so pod rekordne ravni, dosežene v drugi polovici januarja, v zadnjih dveh tednih silovito upadli tudi drugi delniški indeksi po svetu.

Več iz teme:  
Obveščaj me o novih člankih:  

Industrijski indeks Dow Jones je pri ponedeljkovem trgovanju upadel največ v enem dnevu v vsej svoji zgodovini, in sicer za skoraj 1.600 točk, ter tako krepko presegel prejšnji rekord iz leta 2008, ko se je znižal za 777,68 točke. Dow Jones je trgovanje v ponedeljek sklenil pri 24.345,75 točke, kar je 1.175,21 točke oziroma 4,60 odstotka manj kot v petek.

Pod rekordne ravni, dosežene v drugi polovici januarja, so v zadnjih dveh tednih silovito upadli tudi drugi delniški indeksi po svetu. Desetodstotne pocenitve v ZDA ustrezajo definiciji popravka, se pa pojavljajo vprašanja, ali lahko panika zaradi morebitnih višjih stroškov zadolževanja pretrga enega najdaljših bikovskih trendov v zgodovini. Za to bi bil potreben upad za nadaljnjih deset odstotkov od rekordnih ravni, kar pa se poznavalcem ob ugodnih makroekonomskih podatkih zdi malo verjetno.

Razlogov, da se je po več tednih preseganja rekordnih vrednosti trend na newyorških borzah obrnil, je po mnenju analitikov več. V petek objavljeno poročilo, ki kaže na močan trend ustvarjanja novih delovnih mest v ZDA, je med vlagatelji potrdilo prepričanje, da bo ameriška centralna banka kmalu zvišala obrestne mere. Vlagatelji se bojijo tudi zviševanja pribitkov na ameriške obveznice in morebitnega dviga inflacije. Strahovi vlagateljev so se sicer hitro polegli, saj se je indeks Dow Jones po črnem ponedeljku dan pozneje okrepil za 567,02 točke oziroma 2,33 odstotka.

Razprodaje na finančnih trgih so se zgodile v času spodbudnih makroekonomskih novic. Število novih brezposelnih v ZDA je v zadnjem času upadlo bolj, kot so pričakovali analitiki, optimizem ameriških porabnikov je blizu rekordnih ravni, meritve razpoloženja med nabavnimi direktorji na stari celini so spodbudne, teden dni stara analiza Mednarodnega denarnega sklada pa tako za tekoče kot prihodnje leto napoveduje 3,9-odstotno globalno gospodarsko rast, kar je 0,2 odstotne točke nad lansko novembrsko napovedjo.


Več iz teme:  

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
TRANS-LOG
Novice
Novice Junckerjev sklad. Pozor, prihaja EFSI 2.0. Kaj morate vedeti? 1

Kako donosen bo moral biti projekt in kakšne pogoje bo moral izpolnjevati, če bo želel v prihodnje prejeti podporo Junckerjevega sklada;...

FINANCE
Zakaj dvig minimalne plače in ne znižanje DDV? 2

Če hočete skregati ekonomista levega oziroma desnega prepričanja, jima postavite vprašanje o dvigu minimalne plače

FINANCE
Članki
Članki Spletna prodaja: meja 22 evrov za pošiljke iz Kitajske bo padla, pravila v EU pa se poenostavila

Reforma evropskega sistema DDV prinaša več novosti: prihodnje leto bodo za mikro in zagonska podjetja, ki po spletu storitve prodajajo v...

FINANCE
Švabske gospodinje očitno zapravijo več 2

Po oceni nemškega statističnega urada so se prihodki od prodaje na drobno v Nemčiji lani okrepili za približno tri odstotke