Rekreacija v naravi cveti - kako znamo s tem služiti Slovenci Rekreacija v naravi cveti - kako znamo s tem služiti Slovenci Leta 2017 je bilo rekreativcev na prostem po svetu 566 milijonov, leta 2023 jih bo po ocenah že 1,26 milijarde, ki bodo samo prek spleta za opremo porabili 75 milijard evrov. Kako uspešno ta val lovimo pri nas?
Urška Velikonja, kandidatka za vodstvo ameriške SEC: Če bi Trump nehal tvitati, bi bil gotovo še enkrat izvoljen Urška Velikonja, kandidatka za vodstvo ameriške SEC: Če bi Trump nehal tvitati, bi bil gotovo še enkrat izvoljen Urška Velikonja, Georgetown Univerza: Trump s tvitanjem neumnosti in razpihovanjem sovraštva sam sebi meče polena pod noge. Če se gospodarska rast ustavi, nima možnosti. Treba je tudi vedeti, da se v ozadju gospodarske rasti skrivajo zelo različne številke.
Katere novosti lahko pričakujemo v pametnih mobilnikih, ki prihajajo jeseni Katere novosti lahko pričakujemo v pametnih mobilnikih, ki prihajajo jeseni Samsung je z zdaj že tradicionalno predstavitvijo linije galaxy note sredi poletja odprl jesensko prerivanje, kdo bo na trg poslal najboljši pametni telefon.

Panika ob upadih borznih tečajev po svetu se je polegla

Čas branja: 1 min
08.02.2018  21:00
Panika ob upadih borznih tečajev po svetu se je polegla
Skupaj z ameriškim Dow Jonesom so pod rekordne ravni, dosežene v drugi polovici januarja, v zadnjih dveh tednih silovito upadli tudi drugi delniški indeksi po svetu.

Več iz teme:  
Obveščaj me o novih člankih:  

Industrijski indeks Dow Jones je pri ponedeljkovem trgovanju upadel največ v enem dnevu v vsej svoji zgodovini, in sicer za skoraj 1.600 točk, ter tako krepko presegel prejšnji rekord iz leta 2008, ko se je znižal za 777,68 točke. Dow Jones je trgovanje v ponedeljek sklenil pri 24.345,75 točke, kar je 1.175,21 točke oziroma 4,60 odstotka manj kot v petek.

Pod rekordne ravni, dosežene v drugi polovici januarja, so v zadnjih dveh tednih silovito upadli tudi drugi delniški indeksi po svetu. Desetodstotne pocenitve v ZDA ustrezajo definiciji popravka, se pa pojavljajo vprašanja, ali lahko panika zaradi morebitnih višjih stroškov zadolževanja pretrga enega najdaljših bikovskih trendov v zgodovini. Za to bi bil potreben upad za nadaljnjih deset odstotkov od rekordnih ravni, kar pa se poznavalcem ob ugodnih makroekonomskih podatkih zdi malo verjetno.

Razlogov, da se je po več tednih preseganja rekordnih vrednosti trend na newyorških borzah obrnil, je po mnenju analitikov več. V petek objavljeno poročilo, ki kaže na močan trend ustvarjanja novih delovnih mest v ZDA, je med vlagatelji potrdilo prepričanje, da bo ameriška centralna banka kmalu zvišala obrestne mere. Vlagatelji se bojijo tudi zviševanja pribitkov na ameriške obveznice in morebitnega dviga inflacije. Strahovi vlagateljev so se sicer hitro polegli, saj se je indeks Dow Jones po črnem ponedeljku dan pozneje okrepil za 567,02 točke oziroma 2,33 odstotka.

Razprodaje na finančnih trgih so se zgodile v času spodbudnih makroekonomskih novic. Število novih brezposelnih v ZDA je v zadnjem času upadlo bolj, kot so pričakovali analitiki, optimizem ameriških porabnikov je blizu rekordnih ravni, meritve razpoloženja med nabavnimi direktorji na stari celini so spodbudne, teden dni stara analiza Mednarodnega denarnega sklada pa tako za tekoče kot prihodnje leto napoveduje 3,9-odstotno globalno gospodarsko rast, kar je 0,2 odstotne točke nad lansko novembrsko napovedjo.


Več iz teme:  

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
FINANCE
Članki
Članki (v grafih) Evropski dolgovi: kaj se je spremenilo v letu dni in kje je Slovenija 15

Slovenija je precej zmanjšala svojo relativno zadolženost (obseg javnega dolga v deležu od BDP), vendar pa je nominalni obseg dolga...

FINANCE
Zakaj dvig minimalne plače in ne znižanje DDV? 2

Če hočete skregati ekonomista levega oziroma desnega prepričanja, jima postavite vprašanje o dvigu minimalne plače

FINANCE
Članki
Članki Kdo v EU ima največ slabih posojil – in kaj pripravlja EU, da ne bi nastajala nova 2

Evropska komisija je objavila prvo poročilo o reševanju slabih posojil v članicah. EU sicer čisti slaba posojila in pripravlja nova...

FINANCE
Članki
Članki Spletna prodaja: meja 22 evrov za pošiljke iz Kitajske bo padla, pravila v EU pa se poenostavila

Reforma evropskega sistema DDV prinaša več novosti: prihodnje leto bodo za mikro in zagonska podjetja, ki po spletu storitve prodajajo v...

FINANCE
Članki
Članki Koliko se bo po brexitu skrčil evropski parlament?

Kaj se bo po brexitu zgodilo s 73 sedeži evroposlancev iz Velike Britanije? Evropski parlament je danes izglasoval svoj predlog, ki ga...