Nevarna politična trenja po svetu – in katera bi nas morala najbolj skrbeti Nevarna politična trenja po svetu – in katera bi nas morala najbolj skrbeti Zahodni Balkan, vzpon skrajnih gibanj v Evropi, Ukrajina, trgovinska vojna med ZDA in Kitajsko, Sirija, Iran, Severna Koreja … Pogledali smo nekatera največja politična trenja po svetu, ki se še intenzivirajo, s strokovnjakom za varnostna vprašanja Iztokom Prezljem pa poskušali oceniti njihov razvoj in katera nas najbolj ogrožajo.
Kako je Nike z oglasom sprovociral Trumpa in povečal vrednost podjetja Kako je Nike z oglasom sprovociral Trumpa in povečal vrednost podjetja Kampanja ameriške korporacije za športno obutev Nike ob 30-letnici slogana »Just do it« z uporniškim zvezdnikom ameriškega nogometa Colinom Kaepernickom v glavni vlogi v zadnjih tednih dviguje vse več prahu, pa tudi prodajo in vrednost delnice.
Start-up, ki naj bi postal kitajski Tesla, ali zakaj letijo milijarde na kitajski trg električnih avtov Start-up, ki naj bi postal kitajski Tesla, ali zakaj letijo milijarde na kitajski trg električnih avtov Nio je eden od številnih kitajskih start-upov, ki se spuščajo na rastoči trg električnih avtomobilov in dobivajo vlagateljske milijarde. Prejšnji teden je v New Yorku izpeljal prvo javno ponudbo delnic, analitiki pa opozarjajo, da so njegovi proizvodni cilji morda preveč ambiciozni.

Panika ob upadih borznih tečajev po svetu se je polegla

Čas branja: 1 min
08.02.2018  21:00
Panika ob upadih borznih tečajev po svetu se je polegla
Skupaj z ameriškim Dow Jonesom so pod rekordne ravni, dosežene v drugi polovici januarja, v zadnjih dveh tednih silovito upadli tudi drugi delniški indeksi po svetu.

Industrijski indeks Dow Jones je pri ponedeljkovem trgovanju upadel največ v enem dnevu v vsej svoji zgodovini, in sicer za skoraj 1.600 točk, ter tako krepko presegel prejšnji rekord iz leta 2008, ko se je znižal za 777,68 točke. Dow Jones je trgovanje v ponedeljek sklenil pri 24.345,75 točke, kar je 1.175,21 točke oziroma 4,60 odstotka manj kot v petek.

Pod rekordne ravni, dosežene v drugi polovici januarja, so v zadnjih dveh tednih silovito upadli tudi drugi delniški indeksi po svetu. Desetodstotne pocenitve v ZDA ustrezajo definiciji popravka, se pa pojavljajo vprašanja, ali lahko panika zaradi morebitnih višjih stroškov zadolževanja pretrga enega najdaljših bikovskih trendov v zgodovini. Za to bi bil potreben upad za nadaljnjih deset odstotkov od rekordnih ravni, kar pa se poznavalcem ob ugodnih makroekonomskih podatkih zdi malo verjetno.

Razlogov, da se je po več tednih preseganja rekordnih vrednosti trend na newyorških borzah obrnil, je po mnenju analitikov več. V petek objavljeno poročilo, ki kaže na močan trend ustvarjanja novih delovnih mest v ZDA, je med vlagatelji potrdilo prepričanje, da bo ameriška centralna banka kmalu zvišala obrestne mere. Vlagatelji se bojijo tudi zviševanja pribitkov na ameriške obveznice in morebitnega dviga inflacije. Strahovi vlagateljev so se sicer hitro polegli, saj se je indeks Dow Jones po črnem ponedeljku dan pozneje okrepil za 567,02 točke oziroma 2,33 odstotka.

Razprodaje na finančnih trgih so se zgodile v času spodbudnih makroekonomskih novic. Število novih brezposelnih v ZDA je v zadnjem času upadlo bolj, kot so pričakovali analitiki, optimizem ameriških porabnikov je blizu rekordnih ravni, meritve razpoloženja med nabavnimi direktorji na stari celini so spodbudne, teden dni stara analiza Mednarodnega denarnega sklada pa tako za tekoče kot prihodnje leto napoveduje 3,9-odstotno globalno gospodarsko rast, kar je 0,2 odstotne točke nad lansko novembrsko napovedjo.

Več iz teme:  

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
FINANCE
Članki
Članki (nova pravila) Adijo, provizije za nakup s plačilno kartico 2

Trinajst vprašanj in odgovorov pred 13. januarjem, ko začnejo veljati nova evropska pravila za plačilne storitve. Med drugim trgovci in...

FINANCE
Članki
Članki Kako je z Grčijo – in kako s slovenskim posojilom 2

Grčija je (spet) na dnevnem redu, saj naj bi avgusta predvidoma končala zadnji program pomoči in se dokončno vrnila na trg, če bo šlo...

FINANCE
Članki
Članki Se obeta rekordni japonski borzni debi?

O IPO za mobilni telekom razmišljajo pri Softbank Group

AVTO
Posel
Posel Bloomberg: Nissan in Renault se pogovarjata o združitvi

Na začetku marca se je poročalo, da se Nissan zanima za nakup državnega deleža v Renaultu, kar naj bi bil uvod v združitvena...

FINANCE
Članki
Članki Kdo v EU ima največ slabih posojil – in kaj pripravlja EU, da ne bi nastajala nova 2

Evropska komisija je objavila prvo poročilo o reševanju slabih posojil v članicah. EU sicer čisti slaba posojila in pripravlja nova...