Manager

Sprememba zakona, ki Uberju odpira vrata v Slovenijo, v javno razpravo

Izpostavljamo

FINANCE
Manager
Pogled v 2024 - gospodarske napovedi na enem mestu
Manager
ManagerRedakcija Finance Managerja Pogled v 2024 - gospodarske napovedi na enem mestu
FINANCE
Manager
TOP 101 na enem mestu
Manager
ManagerBojana Humar TOP 101 na enem mestu

Kdo je prvi med največjimi in najboljšimi, kdo je presenečenje med novinci, kdo je z devetimi zaposlenimi ustvaril 80 milijonov dobička, kdo bo letos vlagal in zaposloval, kdo je skopal največjo luknjo …

08.02.2018 21:00
Čas branja: 1 min
Sprememba zakona, ki Uberju odpira vrata v Slovenijo, v javno razpravo
Z možnostjo najema vozila z voznikom ministrstvo za infrastrukturo v predlaganih spremembah zakona o prevozih v cestnem prometu odpira vrata Uberju na slovenski trg.

Ministrstvo za infrastrukturo je v javno razpravo poslalo novelo zakona o prevozih v cestnem prometu, ki odpira vrata ameriškemu ponudniku prevozov Uber v Slovenijo. S to ministrstvo uvaja možnost najema vozila z voznikom in opredeljuje regulacijo na ravni države, obenem pa predlaga zmanjšanje administrativnih ovir za izvajanje taksi dejavnosti.

V skladu z veljavnim zakonom o prevozih v cestnem prometu lahko po naročilu prevoznik enega potnika prepelje samo v obliki taksi prevoza, saj je občasni prevoz namenjen samo vnaprej določeni skupini potnikov. Preostale oblike prevoza so namenjene drugim vrstam potnikov oziroma popolnoma drugačnim oblikam prevozov. Taksist mora imeti licenco na državni ravni, dovoljenje lokalne skupnosti, označeno vozilo, prevoz pa se lahko opravi samo na podlagi taksimetra.

Ker se pri prevozih, dogovorjenih prek spletnih platform, o ceni prevoza in poti dogovori vnaprej in ima potnik s tem zagotovilo ponudnika, so zahteve za dodatno zaščito, kot je taksimeter, nepotrebne, menijo na ministrstvu za infrastrukturo.

Taksisti skupaj s predstavniki delodajalcev in delojemalcev predlagani spremembi zakona nasprotujejo, ker se s to Uberju omogoča, da bo nelojalna konkurenca taksijem in javnemu potniškemu prometu. S predlaganimi spremembami zakona o prevozih v cestnem prometu niso zadovoljni niti v Uberju, saj po njihovem mnenju določa preveč pogojev in administrativnih ovir za izvajalce najema vozila z voznikom, pa tudi za izvajanje prevozov s taksijem.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
OGLAS
FINANCE
Nepremičnine
Nepremičnine Kakšen mora biti kakovosten servis kosilnice

Vključevati mora vse potrebne preglede in popravila kosilnice oziroma vrtnega traktorja ali riderja – opravite ga pri strokovnjaku.

FINANCE
Gašperšič napisal zakon za Uber. Bomo zdaj dobili Uber? Verjetno ne
Finance
Rok Pikon Gašperšič napisal zakon za Uber. Bomo zdaj dobili Uber? Verjetno ne 2

Razloga za to sta dva: predlog zakona prinaša nove zaplete in ministrstvo za infrastrukturo ima zelo malo časa za sprejetje zakona

FINANCE
Manager
Uber obupal nad jugovzhodno Azijo
FINANCE
SODOBNO BANČNIŠTVO: Kako varno bo digitalno plačevanje
PRO
Finance
BREZPLAČNO
Finance prPRO SODOBNO BANČNIŠTVO: Kako varno bo digitalno plačevanje (PRO)

Odgovor boste našli v prilogo Sodobno bančništvo in zavarovalništvo, ki si jo lahko brezplačno prenesete s spleta

FINANCE
Manager
Japoncem 17,5-odstotni delež v Uberju
FINANCE
Vlagatelj Maks
(Maks webinar, v živo ob 11. uri) Kaj oblikuje bikovski trg delnic, zlata in kriptovalut
Vlagatelj Maks
DANES V ŽIVO
Vlagatelj MaksVlagatelj Maks (Maks webinar, v živo ob 11. uri) Kaj oblikuje bikovski trg delnic, zlata in kriptovalut

Prisluhnite brezplačnemu pogovoru z vodilnim strokovnjakom Michaelom Howllom, ustanoviteljem CrossBorder Capitala, v živo.