Nevarna politična razmerja – in katera bi nas morala najbolj skrbeti Nevarna politična razmerja – in katera bi nas morala najbolj skrbeti Zahodni Balkan, vzpon skrajnih gibanj v Evropi, Ukrajina, trgovinska vojna med ZDA in Kitajsko, Sirija, Iran, Severna Koreja … Pogledali smo nekatera največja politična trenja po svetu, ki se še intenzivirajo, s strokovnjakom za varnostna vprašanja Iztokom Prezljem pa poskušali oceniti njihov razvoj in katera nas najbolj ogrožajo.
Kako je Nike razkuril Trumpa in povečal vrednost podjetja Kako je Nike razkuril Trumpa in povečal vrednost podjetja Kampanja ameriške korporacije za športno obutev Nike ob 30-letnici slogana »Just do it« z uporniškim zvezdnikom ameriškega nogometa Colinom Kaepernickom v glavni vlogi v zadnjih tednih dviguje vse več prahu, pa tudi prodajo in vrednost delnice.
Start-up, ki naj bi postal kitajski Tesla, ali zakaj letijo milijarde na kitajski trg električnih avtov Start-up, ki naj bi postal kitajski Tesla, ali zakaj letijo milijarde na kitajski trg električnih avtov Nio je eden od številnih kitajskih start-upov, ki se spuščajo na rastoči trg električnih avtomobilov in dobivajo vlagateljske milijarde. Prejšnji teden je v New Yorku izpeljal prvo javno ponudbo delnic, analitiki pa opozarjajo, da so njegovi proizvodni cilji morda preveč ambiciozni.

Kitajska velikana Haier in Meiling Group zagreta za Gorenje

Čas branja: 1 min
08.02.2018  21:00
Kitajska velikana Haier in Meiling Group zagreta za Gorenje
K izvedbi skrbnega pregleda bodo v Gorenju določene potencialne vlagatelje povabili po proučitvi nezavezujočih ponudb, ki jih pričakujejo do 7. marca.

Velenjski proizvajalec bele tehnike Gorenje se s svojim japonskim strateškim partnerjem Panasonicom razhaja, nezavezujoče ponudbe novih interesentov pa pričakuje do 7. marca.

Med potencialnimi kandidati, ki se po neuradnih informacijah zanimajo za strateško partnerstvo z Gorenjem, so kitajski velikani Haier, Meiling Group in Midea. V Gorenju so s prikazom nasprotnih dejstev ta teden zanikali pisanje Financ, da Haier in PwC v Gorenju že opravljata skrbni pregled poslovanja.

Kot je na spletni strani Ljubljanske borze zapisal velenjski proizvajalec, je družba Rothschild & Co. v imenu Gorenja decembra navezala stik s številnimi mednarodnimi skupinami, dejavnimi na področju gospodinjskih aparatov in z njimi povezanih panog, ter v drugi polovici januarja zainteresiranim poslala informacijska gradiva in postopkovno pismo, ki opredeljuje pravila in časovni okvir za oddajo nezavezujočih ponudb. K izvedbi skrbnega pregleda bodo določene potencialne investitorje povabili po proučitvi nezavezujočih ponudb.

Kdo sta kitajski Haier in Meiling Group, ki se omenjata med možnimi strateškimi partnerji velenjske družbe? Po podatkih Bloomberga je holding Haier v 12 mesecih do septembra ustvaril 20,4 milijarde evrov prihodkov. Po poročanju China Daily pa so Haierjevi prihodki od prodaje lani – imeli naj bi rekordno leto – zrasli kar za 20 odstotkov, na 37 milijard dolarjev. Čisti dobiček je lani znašal 1,2 milijarde evrov, kar je največ v zgodovini in približno toliko, kolikor znašajo letni prihodki Gorenja. Konec leta 2016 je konglomerat, ki prihodke ustvarja tudi v drugih panogah, od zabavne elektronike do nepremičninskih projektov, zaposloval 75 tisoč ljudi po vsem svetu. Meiling Group, ki naj bi bil po neuradnih informacijah tudi zagret za Gorenje, sodi med največje kitajske proizvajalce bele tehnike, osnovni izdelek družbe pa so hladilniki.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
FINANCE
Kitajski Haier že brska po Gorenju! Pri Bobincu spet molčijo 4

Kot lani pri Panasonicu v Gorenju ne razkrijejo, kakšen je nov »vozni red« novega iskanja novega strateškega lastnika

FINANCE
Gorenje: v skrbni pregled trije Azijci - gre za prevzem, ne za dokapitalizacijo! 1

Rok za oddajo ponudb je 8. maj. Najpozneje pred julijsko sejo skupščine delničarjev bo jasno, kdo bo - če bo - novi večinski lastnik...

FINANCE
Gorenju in Bobincu ni uspelo z Japonci. Mu bo s Kitajci? 2

Kaj je odgnalo Panasonic in kako lahko to vpliva na pričakovanja delničarjev in vodstva pri novem povezovanju

FINANCE
Gorenje: štirje azijski interesenti, grožnja s stavko in spet veliki apetiti delničarjev 2

Najpozneje julija naj bi bilo znano, ali bo velenjski proizvajalec bele tehnike dobil novega večinskega lastnika

FINANCE
(Prikaz nasprotnih dejstev) Gorenje razkriva neresnice Philipa Sluiterja 5

Gorenje zahteva objavo – prikaz nasprotnih dejstev v zvezi s prispevkom Petre Sovdat z naslovom Philip Sluiter: Gorenje je zelo bolno, je...

FINANCE
Če pride do prevzema Gorenja, bo država zaklenjena v kapitalu! 2

Čeprav so v Gorenju več kot dve leti napovedovali prodajo strateškemu partnerju, politiki strategije upravljanja naložbe v Gorenju niso...

FINANCE
Dajmo Gorenje v roke Lidie Glavina! 4

SDH je želel zamenjati Matiča kljub dobrim rezultatom, ker bi ti še vedno lahko bili boljši, Kad pa kljub slabim rezultatom ne želi...

FINANCE
Članki
Članki Kako so milijoni iz Gorenja potovali v ruski nogomet. In ali je F. Bobinac to prikrival nadzornikom? 10

Ne, trdijo v Gorenju, vse je okej, sponzorstvo ni bilo predstavljeno, ker je potekalo v okviru promocijskih aktivnosti na ruskem trgu