Kaj bi nas moralo skrbeti pri umetni inteligenci Kaj bi nas moralo skrbeti pri umetni inteligenci Trgovanje s podatki o uporabnikih brez njihove privolitve, manipuliranje z lažnimi novicami in videoponaredki, kibernetska varnost, zlorabe tehnologije prepoznave obraza … Naraščajoča uporaba umetne inteligence skriva kopico pasti.
Kdo so gorenjski kreativci, ki so zasnovali turistično podobo Azerbajdžana Kdo so gorenjski kreativci, ki so zasnovali turistično podobo Azerbajdžana Spletni portal, ki so ga za Slovensko turistično organizacijo zasnovali v podjetju Creatim, je tako navdušil Azerbajdžance, da so snovanje svoje turistične podobe zaupali ekipi kreativcev iz Gorenjske.
Nasvet someljeja iz Nabrežine: če hočete užiti poln okus piva, ga ne pijte iz steklenice Nasvet someljeja iz Nabrežine: če hočete užiti poln okus piva, ga ne pijte iz steklenice Zamejski Slovenec Danijel Lovrečič se je pred 20 leti po naključju seznanil z različnimi tehnikami točenja piva, to pa ga je tako navdušilo, da je postal pivski somelje in znanje o pivu začel širiti med pivoljubce, trgovce s pivom, kulinarične navdušence in gostince.

Največja rast slovenskega izvoza v zadnjih desetih letih

Čas branja: 1 min
15.02.2018  21:00

Več iz teme:  
Obveščaj me o novih člankih:  

Slovenski izvoz se je lani medletno povečal za 13 odstotkov. Vrednost izvoženega blaga je poskočila za 14 odstotkov, na 28,2 milijarde evrov, storitev pa za 12 odstotkov. V obeh primerih gre za največjo rast od leta 2007, leta pred izbruhom krize. V minulem desetletju se je vrednost izvoza okrepila za 49 odstotkov, kar je visoko nad rastjo bruto domačega proizvoda v tem obdobju.

Kar 84 odstotkov BDP znaša 35,6 milijarde evrov izvoza blaga in storitev. To je z naskokom največ v zgodovini Slovenije in za šest odstotnih točk več kot v letu 2016. Na Uradu RS za makroekonomske analize in razvoj hitro rast izvoza pripisujejo ugodnim razmeram v mednarodnem okolju (hitrejši gospodarski vzpon in krepitev optimizma v trgovinskih part­nericah) ter razmeroma ugodni konkurenčnosti slovenskih podjetij.

Štiri petine slovenskega izvoza pomeni blago, preostanek storitve. Razmerje ne glede na gospodarski cikel ostaja nespremenjeno. Med slovenskim izvoznim blagom prevladujejo polizdelki (izdelki za reprodukcijo), ki pomenijo 43 odstotkov vsega slovenskega izvoza. Prodaja te skupine proizvodov v tujino je lani poskočila za 12 odstotkov. To je manj od blaga, namenjenega končni porabi (14,4-odstotna medletna rast izvoza) oziroma investicijam (14,7-odstotna medletna rast izvoza).

V kategoriji storitev imajo pri izvozu največjo utež transport in potovanja. Prva kategorija je medletno zrasla za 13 odstotkov, druga za devet. Po podatkih Banke Slovenije je izvoz v države članice EU lani pomenil 77 odstotkov celotnega izvoza in se je v primerjavi s predhodnim letom povečal nadpovprečno, za 14,4 odstotka.


Več iz teme:  

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
FINANCE
Članki
Članki Kako je z Grčijo – in kako s slovenskim posojilom 2

Grčija je (spet) na dnevnem redu, saj naj bi avgusta predvidoma končala zadnji program pomoči in se dokončno vrnila na trg, če bo šlo...

FINANCE
Članki
Članki Evrska dilema: naj bo odločanje bolj ali manj centralizirano 10

So fiskalna pravila lahko zgolj enostavna in stroga ali pa na drugi strani prožna in zapletena? Obstaja vmesna pot? In zakaj nekdanji šef...