Kaj bi nas moralo skrbeti pri umetni inteligenci Kaj bi nas moralo skrbeti pri umetni inteligenci Trgovanje s podatki o uporabnikih brez njihove privolitve, manipuliranje z lažnimi novicami in videoponaredki, kibernetska varnost, zlorabe tehnologije prepoznave obraza … Naraščajoča uporaba umetne inteligence skriva kopico pasti.
Kdo so gorenjski kreativci, ki so zasnovali turistično podobo Azerbajdžana Kdo so gorenjski kreativci, ki so zasnovali turistično podobo Azerbajdžana Spletni portal, ki so ga za Slovensko turistično organizacijo zasnovali v podjetju Creatim, je tako navdušil Azerbajdžance, da so snovanje svoje turistične podobe zaupali ekipi kreativcev iz Gorenjske.
Nasvet someljeja iz Nabrežine: če hočete užiti poln okus piva, ga ne pijte iz steklenice Nasvet someljeja iz Nabrežine: če hočete užiti poln okus piva, ga ne pijte iz steklenice Zamejski Slovenec Danijel Lovrečič se je pred 20 leti po naključju seznanil z različnimi tehnikami točenja piva, to pa ga je tako navdušilo, da je postal pivski somelje in znanje o pivu začel širiti med pivoljubce, trgovce s pivom, kulinarične navdušence in gostince.

Evropska komisija še izboljšala napoved o slovenski gospodarski rasti

Čas branja: 1 min
15.02.2018  21:00
Evropska komisija še izboljšala napoved o slovenski gospodarski rasti

Več iz teme:  
Obveščaj me o novih člankih:  

Evropska komisija je v zimski gospodarski napovedi znova izboljšala gospodarske napovedi za Slovenijo. Po novi bruseljski oceni je bila lani gospodarska rast v Sloveniji 4,9-odstotna, letos naj bi bila 4,2-odstotna, prihodnje leto pa 3,5-odstotna. Za vsa tri leta je zimska napoved za 0,2 odstotne točke boljša, kot je bila jesenska.

Hitrejšo gospodarsko rast od slovenske bodo po oceni komisije imele le Malta, Irska in Romunija. Sicer pa je bruseljska napoved za Slovenijo za vsa tri leta občutno boljša od povprečja na evrskem območju in v celotni EU. Območju evra na primer komisija za letos napoveduje 2,3-odstotno krepitev bruto domačega proizvoda (BDP), za prihodnje leto pa dvoodstotno.

Bruseljska napoved je tudi boljša od septembrske napovedi Urada RS za makroekonomske analize in razvoj, ki ocenjuje, da je slovensko gospodarstvo lani doseglo 4,4-odstotno rast, za letos mu napoveduje 3,9-odstotno, za prihodnje leto pa 3,2-odstotno.

Kot za Slovenijo ugotavlja evropska komisija, bo domače povpraševanje še naprej močno, zmanjšal pa naj bi se prispevek neto izvoza.

Po oceni komisije se bo gospodarska rast Nemčije, najpomembnejše slovenske zunanjetrgovinske partnerice, letos okrepila za 2,3 odstotka, prihodnje leto pa za 2,1 odstotka. Avstriji Bruselj za prihodnje leto napoveduje 2,9-odstotno rast, v letu 2019 pa 2,3-odstotno. V Italiji se bo gospodarstvo letos okrepilo za 1,5 odstotka, prihodnje leto pa za 2,1 odstotka.


Več iz teme:  

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
FINANCE
Letošnja 4,7-odstotna gospodarska rast spodbujena z višjimi plačami in velikimi naložbami 23

Evropska komisija izboljšuje napoved slovenske gospodarske rasti, ki vse bolj temelji na domači porabi

FINANCE
Članki
Članki (v grafih) Evropski dolgovi: kaj se je spremenilo v letu dni in kje je Slovenija 15

Slovenija je precej zmanjšala svojo relativno zadolženost (obseg javnega dolga v deležu od BDP), vendar pa je nominalni obseg dolga...

FINANCE
Članki
Članki Kako je z Grčijo – in kako s slovenskim posojilom 2

Grčija je (spet) na dnevnem redu, saj naj bi avgusta predvidoma končala zadnji program pomoči in se dokončno vrnila na trg, če bo šlo...

AVTO
Novice
Novice Volkswagen se je ujel v nov poslovni škandal 5

Testiranje z dizelskimi izpusti so opravljali na opicah in ljudeh, v škandal so se ujeli Volkswagen, Daimler in BMW

FINANCE
Članki
Članki ECB s programom QE želi spodbuditi inflacijo. Kakšna je torej evrska inflacija zdaj?

Po danes objavljenih podatkih evropskih statistikov se je evrska inflacija januarja še malo oddaljila od ravni dveh odstotkov – to je...