Manager

Cinkarna Celje bi tovarno titanovega dioksida gradila v Srbiji

Izpostavljamo

FINANCE
Manager
Pogled v 2024 - gospodarske napovedi na enem mestu
Manager
ManagerRedakcija Finance Managerja Pogled v 2024 - gospodarske napovedi na enem mestu
FINANCE
Manager
TOP 101 na enem mestu
Manager
ManagerBojana Humar TOP 101 na enem mestu

Kdo je prvi med največjimi in najboljšimi, kdo je presenečenje med novinci, kdo je z devetimi zaposlenimi ustvaril 80 milijonov dobička, kdo bo letos vlagal in zaposloval, kdo je skopal največjo luknjo …

15.02.2018 21:00
Čas branja: 1 min
Cinkarna Celje bi tovarno titanovega dioksida gradila v Srbiji
Vrednost naložbe v gradnjo nove tovarne titanovega dioksida prvi človek Cinkarne Celje Tomaž Benčina ocenjuje na 250 do 300 milijonov evrov.

Predstavniki Cinkarne Celje, ki je prejšnje leto končala z 28 milijoni evrov dobička, kar je skoraj trikrat več, kot je družba načrtovala konec minulega leta, opravljajo oglede posameznih lokacij za gradnjo nove tovarne titanovega dioksida v Srbiji.

Želijo namreč ugotoviti, kakšne so tehnične in prostorske možnosti, sledila bo študija upravičenosti gradnje, za kar so zeleno luč že prižgali nadzorniki družbe, je povedal prvi človek Cinkarne Celje Tomaž Benčina.

Z razkritjem načrtov o gradnji nove tovarne se v Cinkarni Celje odzivajo na sklic izredne skupščine, ki bo 27. februarja, na njej pa bodo odločali o pobudi malih delničarjev o nakupu lastnih delnic družbe. Te namreč žulijo nakopičeni dobički Cinkarne, ki se jih je na računu nabralo že za 46 milijonov evrov.

Kot pravi Tomaž Benčina, bi se gradnja nove tovarne titanovega dioksida začela po letu 2020, vzela pa naj bi od dve do tri leta. Vrednost naložbe je ocenil na 250 do 300 milijonov evrov. Del sredstev za gradnjo nove tovarne bi Cinkarna Celje zagotovila iz lastnih virov, preostanek pa z bančnimi posojili. Zakaj si možne lokacije ne ogledujejo v EU? Ker v EU za kemične tovarne, tako Benčina, veljajo previsoki standardi. Kot pravi, se v Evropi tako že 40 let ni zgradila nobena nova tovarna titanovega dioksida.

Če bodo nov proizvodni obrat zgradili, bo to po njegovih besedah zgodovinski trenutek v razmišljanju in poslovanju Cinkarne Celje. Opozoril je še, da je podjetje sredi srednjeročnega naložbeno-razvojnega cikla, v okviru katerega bo uprava nadzornemu svetu predlagala vizijo razvoja za prihodnjih pet let.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
OGLAS
FINANCE
Zelene obveznice, varna izbira za preudarne vlagatelje

Varna in donosna naložba je zelena obveznica, ki služi tudi za financiranje prehoda na trajnostno in nizkoogljično gospodarstvo

FINANCE
Članki
Gora denarja Cinkarne napoveduje epski boj med deležniki in različnimi lastniki
Finance
FinanceAna Turk Gora denarja Cinkarne napoveduje epski boj med deležniki in različnimi lastniki 7

Manjši delničarji Cinkarne Celje v boj za svojo donosnost: bodo izsilili odkup lastnih delnic ali bo uprava na desetine milijonov evrov porabila za naložbe

FINANCE
Članki
Cinkarna Celje pred dilemo: deliti milijone med lastnike ali graditi novo tovarno?
Finance
FinanceAna Turk Cinkarna Celje pred dilemo: deliti milijone med lastnike ali graditi novo tovarno? 9

Dobili smo odziv prvega moža Cinkarne Celje Tomaža Benčine na pobudo malih delničarjev, naj kupi lastne delnice, jih zatem umakne s trga in s tem spodbudi višjo ceno za delnico

FINANCE
Nova revija Finance: panoge prihodnosti
PRO
Finance
NOVA REVIJA FINANCE
Finance PRO Nova revija Finance: panoge prihodnosti (PRO)

Vabljeni v zakulisje šestih prepletenih panog prihodnosti

FINANCE
Slovenija
Cinkarnin denar v razvoj, ne pa v lastne delnice