Manager

Guvernerju latvijske centralne banke sto tisoč evrov podkupnine

Izpostavljamo

FINANCE
Manager
Lestvica TOP 101: To so najboljši med največjimi in tako meljejo inflacijo
Manager
TOP 101
ManagerJure Ugovšek Lestvica TOP 101: To so najboljši med največjimi in tako meljejo inflacijo 1

Predstavljamo celosten pregled največjih slovenskih skupin in družb ter najboljših med njimi.

FINANCE
Manager
To je lestvica 100 najboljših in največjih slovenskih podjetij
Manager
MANAGER: TOP 101
ManagerJure Ugovšek To je lestvica 100 najboljših in največjih slovenskih podjetij 5

Sestavili smo lestvici največjih slovenskih podjetij in najboljših med njimi.

22.02.2018 21:00
Čas branja: 1 min
Guvernerju latvijske centralne banke sto tisoč evrov podkupnine
Ilmars Rimše­vičs, ki je guverner latvijske centralne banke že od leta 2001, obtožbe o prejemanju podkupnin zanika in zatrjuje, da ne bo odstopil.

Latvija, ki je od leta 2014 članica evrskega območja, se je znašla sredi dveh resnih finančnih škandalov. Guvernerja latvijske centralne banke Ilmarsa Rimševičsa so priprli in osem ur zasliševali zaradi obtožb o jemanju podkupnin, tretji največji latvijski banki ABLV pa je Evropska centralna banka (ECB) do preklica zamrznila ves plačilni promet zaradi suma pranja denarja in povezav s Severno Korejo.

Prejemanja podkupnin je latvijskega guvernerja obtožila tamkajšnja banka Norvik. Po njenih navedbah naj bi ta mesečno zahteval sto tisoč evrov podkupnine. Kot je povedal večinski lastnik Norvika Grigori Guselnikov, je Rimševičs od banke redno zahteval podkupnino od leta 2015 in jim zagrozil s strožjimi predpisi, če mu niso ustregli. Kot je bilo rečeno Guselnikovu, so to pravila igre v Latviji.

Ilmarsa Rimševičsa, ki je guverner latvijske centralne banke že od leta 2001, je latvijski politični vrh pozval k odstopu. Guverner obtožbe o prejemanju podkupnin zanika in zatrjuje, da ne bo odstopil. Vlada ga sicer ne more odstaviti, dokler mu krivda ni pravnomočno dokazana.

Tretjo največjo latvijsko banko ABLV so ukrepi ECB doleteli zaradi ugotovitev ameriškega finančnega ministrstva o kršenju sankcij proti Severni Koreji. Gre za prvi primer, ko je ECB uporabila ta pooblastila, pridobljena leta 2014 s prevzemom nadzornih funkcij nad bankami območja z evrom. ZDA so sankcije proti ABLV zahtevale, ker naj bi ta po njihovih navedbah svojim strankam dovolila poslovanje s Severno Korejo ter odobrila transakcije z »entitetami, povezanimi s severnokorejskim balističnim programom«. S tem naj bi kršila sankcije, ki so jih zaradi tamkajšnjega jedrskega programa sprejeli Združeni narodi.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
Več o temi
Kliknite [+] poleg oznake in se prijavite na obveščanje. S klikom na ime posamezne oznake preverite seznam člankov.
OGLAS
FINANCE
Kako brez stresa do sončne elektrarne?

Ste vlogo za postavitev in priklop vaše sončne elektrarne že oddali in morda celo tudi pridobili soglasje? Ali pa o samooskrbi z...

FINANCE
ABLV: spet kolektivno kaznovanje za drugorazredne?
Finance
Tadej Kotnik ABLV: spet kolektivno kaznovanje za drugorazredne? 9

Prisilno prenehanje latvijske banke ABLV le nekaj dni po razkritju, da je prala denar za severnokorejski režim, je nov primer, kako evrokracija obravnava »drugorazredne« skrajno drugače od »prvorazrednih« oziroma »svojih«; julija lani so pri pranju denarja za isti režim zalotili Deutsche Bank, pa ni nihče niti omenil, da bi bilo zato treba sprožiti njeno prisilno prenehanje.

FINANCE
IKT
Ste izpeljali odličen B2B e-commerce projekt? Prav vas iščemo!
IKT
SPLETNO POSLOVANJE
IKTFinance PRO Ste izpeljali odličen B2B e-commerce projekt? Prav vas iščemo!

Z izborom želimo ozaveščati o pomenu in koristih digitalizacije medpodjetniškega poslovanja ter predstaviti slovenske dobre prakse spletnega poslovanja na področju B2B

FINANCE
Manager
Guverner BS Boštjan Jazbec v novo službo v Bruselj
FINANCE
Slovenija
Leto, v katerem se centralni bankirji soočajo sami s sabo