Pogled v čas, ko bomo vsi pametni členi v elektroomrežju Pogled v čas, ko bomo vsi pametni členi v elektroomrežju Kako v svetu in pri nas razvijajo pametna omrežja in kaj bomo imeli od tega.
(intervju) Jože Damijan: Levica je ekscesni odgovor na ekscese kapitalizma, ki jih v Sloveniji ni (intervju) Jože Damijan: Levica je ekscesni odgovor na ekscese kapitalizma, ki jih v Sloveniji ni Politika bo šla malo bolj v levo, velikih strahov pa nimam, pravi ekonomist Jože Damijan, ki meni, da bo Šarčeva vlada iskala soglasja malo pri Levici, malo pa pri NSi, kadar bo Levica preveč ekstremna. O Binetu Kordežu, ki na njegovem blogu piše o davkih, pa: »Tudi Karl May je najboljše knjige napisal v zaporu.«
Kako je mladi podjetnik legendo pretopil v donosen posel Kako je mladi podjetnik legendo pretopil v donosen posel Podjetje ZkotZ je doslej po vsem svetu prodalo že več kot dva milijona izdelkov, 90 odstotkov jih izvozijo.
(intervju) Umetnik, ki se z izmišljotinami bojuje proti lažem (intervju) Umetnik, ki se z izmišljotinami bojuje proti lažem Britanec Simon Wilkinson ustvarja zgodbe, ki jih prek več medijev in množice spletnih objav gledalcu prepričljivo predstavi kot resnične. Samo za to, da bi mu na koncu pokazal, da je bil manipuliran.

Koprska Intereuropa znova naprodaj

Čas branja: 1 min
22.02.2018  21:00
Koprska Intereuropa znova naprodaj
Intereuropa je zanimiva za potencialnega strateškega lastnika, ki si želi navzočnosti na trgu jugovzhodne Evrope.
Foto: Aleš Beno

Banke lastnice koprskega logista Intereuropa (znova) prodajajo svojo naložbo. V primerjavi s prejšnjimi poskusi je podjetje zdaj precej bolj zrelo in pripravljeno za prodajo, saj posluje solidno, dolg pa upada.

Največja posamična lastnica Intereurope je Gorenjska banka, v kateri je prek Save udeležena država. Med manjšimi lastniki je državna NLB, ki pa ima pomembno vlogo, saj je pri prejšnjem poskusu prodaje vodila konzorcij prodajalcev. Na NLB zadev ne komentirajo, prav tako ne na NKBM.

Kot pravi Aleš Lokar iz skupine KD, bi bilo logično, da bi banke prodale Intereuropo. »Tudi v svetu je položaj za prodajo dober.« A kot pravi eden od finančnikov, ki tudi sodeluje pri nakupih in prodajah podjetij, si banke niso edine ne glede same prodaje (nekatere bi bile kar zadovoljne tudi, če prodaje ne bi bilo) ne načina prodaje. Torej, ali bi prodale prek svetovalca ali kar same.

Spomnimo, Intereuropa se je, potem ko so jo za pogoriščem nekdanje uprave Andreja Lovšina reševale banke in tako postale njene lastnice, že neuspešno prodajala. Banke so ponudbe dobile sredi leta 2015 (konzorcij bank z 72-odstotnim lastništvom je prodajni postopek sprožil januarja 2014), a se niso srečali pri ceni. Za koprskega logista so se zanimali tudi tujci, a je bila prodaja ustavljena februarja predlanskim, ko je izstopil edini kupec, češko-malteški Tuffieh Funds.

Neuradno naj bi med interesenti za Intereuropo bila Pošta Slovenije. Povezava bi bila logična, saj vsem poštam po Evropi upadajo prihodki pri klasičnih pisemskih pošiljkah, naraščajo pa pri dostavi paketov – predvsem zaradi hitre rasti spletne trgovine. Na Pošti sicer pravijo, da načrtov v zvezi s strateškimi odločitvami in poslovnimi partnerstvi ne razkrivajo.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
TRANS-LOG
Novice
Novice Intereuropa spet naprodaj. Bo tokrat šlo in kje so ovire?

Podjetje se razdolžuje, kar je dobro; cokla pri prodaji bi lahko bila država

FINANCE
Banke spet resno v prodajo Intereurope

Neuradno: za svetovalca so izbrale mednarodno hišo PwC

FINANCE
Analiza: Kako gre Intereuropi

Zadolženost, ključna težava logista, upada

TRANS-LOG
Novice
Novice Intereuropi poletni meseci prinesli rast dobička 1

(Pre)zadolženost logista se počasi, a vztrajno zmanjšuje

TRANS-LOG
Novice
Novice Intereuropa spet naprodaj? 8

Neuradno: banke, ki imajo večino te logistične družbe, zbirajo svetovalca pri prodaji

AVTO
Novice
Novice (dieselgate) S tožbo nad Volkswagen tudi več tisoč Slovencev

V pomoč jim utegne biti danes objavljena odločitev kölnskega sodišča, da kupci vozil z nameščenimi odklopnimi napravami lahko...