(intervju) Študenti z vsega sveta so se zgrozili nad Demokracijo. Se Šarec ne bi smel? (intervju) Študenti z vsega sveta so se zgrozili nad Demokracijo. Se Šarec ne bi smel? Oglaševanje naj prispeva k skupnemu dobremu, meni strokovnjak za odgovorno oglaševanje in predavatelj na univerzi v Melbournu Oliver Vodeb, ki okrca tudi odziv Slovenske oglaševalske zbornice.
Kako se prijemlje 3D-tiskanje v industriji in v naših domovih Kako se prijemlje 3D-tiskanje v industriji in v naših domovih Bodo 3D-tiskalniki za hrano res razširjeni po gospodinjstvih kot avtomati za kavo? Kako razširjeni so tiskalniki v industriji in kaj vse z njimi izdelujemo v Sloveniji in po svetu.
Kaj po Merklovi prinaša katoličanka iz Posarja Kaj po Merklovi prinaša katoličanka iz Posarja Annegret Kramp-Karrenbauer, ki so jo nemški krščanski demokrati (CDU) izvolili za novo vodjo stranke in naslednico Angele Merkel, čaka veliko zahtevnih nalog, od poenotenja stranke, vrnitve prebeglih volivcev do utrditve vladne koalicije s socialdemokrati.
(intervju) Možgani se odločijo 10 sekund prej, preden to sploh veste (intervju) Možgani se odločijo 10 sekund prej, preden to sploh veste Odločamo se na podlagi čustev in napaka je, če poskušamo odločitve spreminjati z racionalno analizo, pravi Nikolaos Dimitriadis, strokovnjak za nevroznanost in nevromarketing.

Slovenski BDP se je lani povečal za pet odstotkov

 

Več iz teme.

Obveščaj me o novih člankih:  
 
Čas branja: 1 min
01.03.2018  21:00
Slovenski BDP se je lani povečal za pet odstotkov
Leto 2017 si bomo zapomnili po tem, da smo presegli predkrizno raven.

Več iz teme:  
Obveščaj me o novih člankih:  

Slovenski bruto domači proizvod je lani realno zrasel za pet odstotkov, kažejo prve ocene slovenskega statističnega urada. Predlanskim se je slovensko gospodarstvo okrepilo za 3,6 odstotka.

Velika lanska rast slovenskega BDP je predvsem odsev močnega zadnjega četrtletja, ko je na medletni ravni realna gospodarska rast znašala šest odstotkov. To je največja medletna rast od izbruha krize leta 2008.

K veliki gospodarski rasti v zadnjem četrtletju sta pripomogli tako rast izvoza (za 12,3 odstotka) kot domača poraba (rast 4,5 odstotka). Izrazita rast je predvsem posledica rasti naložb v osnovna sredstva, ki so se okrepile za 11,9 odstotka. »Skok je posledica rasti v gradbeništvu. Investicije v stanovanjske objekte so se povečale za deset odstotkov, nestanovanjska gradnja pa za 20 odstotkov,« je pojasnila Romana Korenič s Sursa.

Rast zasebne porabe je v zadnjem četrtletju znašala 3,2 odstotka medletno, kar je primerljivo z rastjo v prejšnjih četrtletjih. BDP na prebivalca (v tekočih cenah) se je povečal z 19.576 na 20.951 evrov. V tekočih cenah se je lani BDP povečal s 40,418 na 43,278 milijarde evrov. »Leto 2017 si bomo zapomnili po tem, da smo presegli predkrizno raven,« so ob predstavitvi podatkov o slovenski gospodarski rasti povedali na Sursu. In razložili še, da se jim zdijo opozorila o pregrevanju gospodarstva, glede na to, da smo predkrizno raven BDP šele dosegli, pretirana.


Več iz teme:  

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
FINANCE
Eksplozivna rast: BDP poskočil za šest odstotkov, kar je največ v desetletju 66

Rast je spodbujena predvsem z izvozom in nenadnim velikim skokom državne porabe

FINANCE
Članki
Članki Spletna prodaja: meja 22 evrov za pošiljke iz Kitajske bo padla, pravila v EU pa se poenostavila

Reforma evropskega sistema DDV prinaša več novosti: prihodnje leto bodo za mikro in zagonska podjetja, ki po spletu storitve prodajajo v...

FINANCE
Članki
Članki Se evropsko stališče do brexita mehča? 5

Po poročanju Business Insiderja (BI) evropski parlament pripravlja resolucijo, s katero naj bi EU pozval k več prožnosti; v pisarni...