Nevarna politična trenja po svetu – in katera bi nas morala najbolj skrbeti Nevarna politična trenja po svetu – in katera bi nas morala najbolj skrbeti Zahodni Balkan, vzpon skrajnih gibanj v Evropi, Ukrajina, trgovinska vojna med ZDA in Kitajsko, Sirija, Iran, Severna Koreja … Pogledali smo nekatera največja politična trenja po svetu, ki se še intenzivirajo, s strokovnjakom za varnostna vprašanja Iztokom Prezljem pa poskušali oceniti njihov razvoj in katera nas najbolj ogrožajo.
Kako je Nike z oglasom sprovociral Trumpa in povečal vrednost podjetja Kako je Nike z oglasom sprovociral Trumpa in povečal vrednost podjetja Kampanja ameriške korporacije za športno obutev Nike ob 30-letnici slogana »Just do it« z uporniškim zvezdnikom ameriškega nogometa Colinom Kaepernickom v glavni vlogi v zadnjih tednih dviguje vse več prahu, pa tudi prodajo in vrednost delnice.
Start-up, ki naj bi postal kitajski Tesla, ali zakaj letijo milijarde na kitajski trg električnih avtov Start-up, ki naj bi postal kitajski Tesla, ali zakaj letijo milijarde na kitajski trg električnih avtov Nio je eden od številnih kitajskih start-upov, ki se spuščajo na rastoči trg električnih avtomobilov in dobivajo vlagateljske milijarde. Prejšnji teden je v New Yorku izpeljal prvo javno ponudbo delnic, analitiki pa opozarjajo, da so njegovi proizvodni cilji morda preveč ambiciozni.

Bruselj zaradi kartelnega dogovarjanja kaznoval sedem podjetij

Čas branja: 1 min
28.02.2018  21:00
Bruselj zaradi kartelnega dogovarjanja kaznoval sedem podjetij
546 milijonov evrov kazni bo zaradi kartelnega dogovarjanja v avtomobilski industriji moralo plačati sedem podjetij iz Evrope in drugih delov sveta.

Sedem podjetij, ki so sodelovala v štirih kartelih avtomobilske industrije, bo moralo skupno plačati 546 milijonov evrov kazni, je odločila evropska komisija. Med kaznovanimi so tako evropska podjetja kot družbe iz drugih delov sveta.

Podjetje iz Čila CSAV, tri japonske družbe K Line, MOL in NYK ter norveško-švedski prevoznik WWL-EUKOR so med letoma 2006 in 2012 sodelovali pri pomorskem transportu avtomobilov, tovornjakov, traktorjev in drugih velikih vozil po svetu. Prek njih je potovala skoraj polovica vozil v trgovini med EU in drugimi deli sveta v letu 2016. Našteta podjetja, razen MOL, ki je kartel razkril, bodo morala skupno plačati 395 milijonov evrov kazni.

Drugi kartel, v katerem so sodelovali nemški Bosch in japonska Denso in NKG, se je osredotočal na vžigalne svečke. V podjetjih so se dogovorili, da bodo spoštovali tradicionalne trge vsakega od podjetij ter usklajevali nekatere prodajne taktike. Denso je kartel prijavil, drugi dve podjetji pa bosta morali plačati 76 milijonov evrov kazni.

Komisija je odkrila tudi dva kartela na trgu zavornih sistemov, ki sta bila aktivna med letoma 2007 in 2011. V enem sta sodelovala Bosch in Continental, v drugem pa tudi nemško podjetje TRW. Kazni v tem primeru skupaj znašajo 75 milijonov evrov.

Več iz teme:  

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
AVTO
Posel
Posel Sanjski izzivi ali nočne more – kaj se dogaja s Teslo 3

Nad ameriško družbo za proizvodnjo električnih avtomobilov Tesla pod vodstvom Elona Muska se v zadnjem času zgrinjajo oblaki –...

FINANCE
Članki
Članki ECB s programom QE želi spodbuditi inflacijo. Kakšna je torej evrska inflacija zdaj?

Po danes objavljenih podatkih evropskih statistikov se je evrska inflacija januarja še malo oddaljila od ravni dveh odstotkov – to je...

AVTO
Novice
Novice Volkswagen se je ujel v nov poslovni škandal 5

Testiranje z dizelskimi izpusti so opravljali na opicah in ljudeh, v škandal so se ujeli Volkswagen, Daimler in BMW

IZVOZNIKI
Novice
Novice Trump in Ši merita moči, evrska industrija pa že slabi 4

V časovnici in grafih - kako zaostrovanje trgovinskih odnosov vnaša nervozo na borze ter tudi že v evrsko industrijo

FINANCE
Članki
Članki Netflixu je agresiven pohod na tuje prinesel veliko rast 12

Ameriška družba za pretočno predvajanje videovsebin je v prvem četrtletju povečala prihodke za več kot 40 odstotkov in čisti...