Nevarna politična trenja po svetu – in katera bi nas morala najbolj skrbeti Nevarna politična trenja po svetu – in katera bi nas morala najbolj skrbeti Zahodni Balkan, vzpon skrajnih gibanj v Evropi, Ukrajina, trgovinska vojna med ZDA in Kitajsko, Sirija, Iran, Severna Koreja … Pogledali smo nekatera največja politična trenja po svetu, ki se še intenzivirajo, s strokovnjakom za varnostna vprašanja Iztokom Prezljem pa poskušali oceniti njihov razvoj in katera nas najbolj ogrožajo.
Kako je Nike z oglasom sprovociral Trumpa in povečal vrednost podjetja Kako je Nike z oglasom sprovociral Trumpa in povečal vrednost podjetja Kampanja ameriške korporacije za športno obutev Nike ob 30-letnici slogana »Just do it« z uporniškim zvezdnikom ameriškega nogometa Colinom Kaepernickom v glavni vlogi v zadnjih tednih dviguje vse več prahu, pa tudi prodajo in vrednost delnice.
Start-up, ki naj bi postal kitajski Tesla, ali zakaj letijo milijarde na kitajski trg električnih avtov Start-up, ki naj bi postal kitajski Tesla, ali zakaj letijo milijarde na kitajski trg električnih avtov Nio je eden od številnih kitajskih start-upov, ki se spuščajo na rastoči trg električnih avtomobilov in dobivajo vlagateljske milijarde. Prejšnji teden je v New Yorku izpeljal prvo javno ponudbo delnic, analitiki pa opozarjajo, da so njegovi proizvodni cilji morda preveč ambiciozni.

Evropska komisija tehta tri možnosti za ukrepanje na napovedane carine ZDA

Čas branja: 1 min
08.03.2018  21:00
Evropska komisija tehta tri možnosti za ukrepanje na napovedane carine ZDA
Upam, da bomo administracijo ZDA lahko prepričali, da so napovedani ukrepi neustrezni, pravi Cecilia Malmström, evropska komisarka za trgovino.

Ob napovedi ameriškega predsednika Donalda Trumpa, da namerava uvesti 25-odstotne carine na uvoz jekla ter 10-odstotne carine na uvoz aluminija v ZDA, v evropski komisiji razmišljajo o treh metodah za ukrepanje, če bi v ZDA napovedane ukrepe uresničili.

Ob napovedi carin na jeklo in aluminij je Trump, ki je napovedal tudi dodatne carinske obremenitve za evropske avtomobile, dejal, da bo ukrepe uvedel na podlagi klavzule o nacionalni varnosti. »Ne vemo, kako naj bi EU, kako naj bi zavezniki v Natu ogrožali nacionalno varnost ZDA,« je evropska komisarka za trgovino Cecilia Malmström povedala na tiskovni konferenci, kjer je predstavila, o kakšnih povračilnih ukrepih na napovedane ameriške ukrepe razmišlja evropska komisija. In ob tem poudarila, da komisijo skrbi, da ZDA uveljavljajo člen iz leta 1962. »Ob tem nismo prepričani, ali so napovedani ukrepi skladni s predpisi Svetovne trgovinske organizacije (STO),« še pravi komisarka.

Kot je dejala Malmströmova, uradnih ukrepov za zdaj še ni. Ker formalnih ukrepov še ni, tudi formalnega odziva EU še ne more biti. »Upam, da bomo administracijo ZDA lahko prepričali, da so napovedani ukrepi neustrezni,« je dejala komisarka in še enkrat poudarila, da nobena trgovinska vojna nima zmagovalcev.

Med tremi metodami za ukrepanje, če bi ZDA napovedane ukrepe uresničile, pri čemer so vsi trije možni načini skladni s pravili STO, so:

  • Po eni strani EU lahko znotraj STO uveljavi pravice tako, da uskladi prizadevanja s partnerji v STO; ta možnost je sicer časovno zelo zahtevna, do sprejetja (proti)ukrepov bi minilo veliko časa, zato komisija proučuje še drugo možnost.
  • Druga možnost so zaščitni ukrepi, če bi zaradi ameriških ukrepov na trgu EU pristalo več jekla.
  • Po mnenju komisije je ukrep ZDA prikrit zaščitni ukrep, in ne ukrep za obrambo nacionalne varnosti, zato ima EU možnost prerazporediti koristi, ki jih namenja ZDA, s čimer bi uravnotežili ekonomske izgube, ki bi jih imeli zaradi ukrepov ZDA. Komisija je razpravljala o možnih izdelkih, na katere bi lahko potencialno uvedli (dodatne) uvozne dajatve. Gre za mešanico industrijskih in kmetijskih proizvodov.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
IZVOZNIKI
Novice
Novice Polovica italijanskih fudijev v Sloveniji ni bila zadovoljna s hrano. Kako to spremeniti?

Recepte nam razkrivajo Tomaž Kavčič, Zemono, Ana Roš, Hiša Franko, ter direktorji v Herbal Glampingu Ljubno ob Savinji, Termah Olimia,...

FINANCE
Slovenski turizem podira rekorde, a največja težava ostaja državna lastnina

Kje lahko dobite subvencije in zakaj ni več poenostavitev in naložb za še boljše rezultate

FINANCE
Zakaj dvig minimalne plače in ne znižanje DDV? 2

Če hočete skregati ekonomista levega oziroma desnega prepričanja, jima postavite vprašanje o dvigu minimalne plače

FINANCE
Članki
Članki (v grafih) Evropski dolgovi: kaj se je spremenilo v letu dni in kje je Slovenija 15

Slovenija je precej zmanjšala svojo relativno zadolženost (obseg javnega dolga v deležu od BDP), vendar pa je nominalni obseg dolga...

FINANCE
Članki
Članki (nova pravila) Adijo, provizije za nakup s plačilno kartico 2

Trinajst vprašanj in odgovorov pred 13. januarjem, ko začnejo veljati nova evropska pravila za plačilne storitve. Med drugim trgovci in...