(intervju) Na Balkanu vre na več koncih – kako resne so napetosti? (intervju) Na Balkanu vre na več koncih – kako resne so napetosti? V zadnjem letu je na zahodnem Balkanu znova bolj nemirno – demonstracije v Srbiji, protesti v BiH, kosovsko zvišanje carin … Kaj se dogaja, pojasnjuje Rok Zupančič s FDV, ki se zadnjih deset let intenzivno ukvarja s tem nemirnim območjem.
Kdo je najbogatejši Madžar, ki ga v Sloveniji zanimata Emonika in Abanka Kdo je najbogatejši Madžar, ki ga v Sloveniji zanimata Emonika in Abanka Sandor Csanyi, prijatelj Viktorja Orbana, že 27 let vodi banko OTP, ki je postala največja finančna ustanova v regiji. Prek podjetja Granit Polus je vstopil v projekt Emonika, OTP pa bi kupila Abanko.
Bo letos padel rekord z borznimi debiji? Bo letos padel rekord z borznimi debiji? Na borzi bi bilo letos lahko zbranega rekordno svežega kapitala, menijo analitiki. Med najverjetnejšimi IPO se omenjajo tehnološka podjetja Palantir, Slack in Pinterest ter tekmeca Uber in Lyft, ki sta že začela dirko, kdo bo prvi.
(intervju) Dejan Turk, šef A1 in Vip mobile: Slovenski način vodenja se v Srbiji ni obnesel (intervju) Dejan Turk, šef A1 in Vip mobile: Slovenski način vodenja se v Srbiji ni obnesel Dejan Turk vodi dva telekomunikacijska operaterja, slovenski A1 in srbski Vip mobile, in to tako, kot pravi, da zaposlenim ne ukazuje od zadaj, ampak z njimi juriša v prvih vrstah. Slovenski menedžer leta je zdaj še srbski.
Grmi in postavlja se za 200 tisočakov, stane le 70 Grmi in postavlja se za 200 tisočakov, stane le 70 Ford mustang je huligan v družbi evropskih športnikov za podobno ceno, ki zna pritegniti tako zelo kot superšportniki za 200 in več tisočakov. Je avto, ki dvigne največ prahu za ceno, ki jo zahteva.

Evropska komisija tehta tri možnosti za ukrepanje na napovedane carine ZDA

 

Več iz teme.

Obveščaj me o novih člankih:  
 
Čas branja: 1 min
08.03.2018  21:00
Evropska komisija tehta tri možnosti za ukrepanje na napovedane carine ZDA
Upam, da bomo administracijo ZDA lahko prepričali, da so napovedani ukrepi neustrezni, pravi Cecilia Malmström, evropska komisarka za trgovino.

Obveščaj me o novih člankih:  

Ob napovedi ameriškega predsednika Donalda Trumpa, da namerava uvesti 25-odstotne carine na uvoz jekla ter 10-odstotne carine na uvoz aluminija v ZDA, v evropski komisiji razmišljajo o treh metodah za ukrepanje, če bi v ZDA napovedane ukrepe uresničili.

Ob napovedi carin na jeklo in aluminij je Trump, ki je napovedal tudi dodatne carinske obremenitve za evropske avtomobile, dejal, da bo ukrepe uvedel na podlagi klavzule o nacionalni varnosti. »Ne vemo, kako naj bi EU, kako naj bi zavezniki v Natu ogrožali nacionalno varnost ZDA,« je evropska komisarka za trgovino Cecilia Malmström povedala na tiskovni konferenci, kjer je predstavila, o kakšnih povračilnih ukrepih na napovedane ameriške ukrepe razmišlja evropska komisija. In ob tem poudarila, da komisijo skrbi, da ZDA uveljavljajo člen iz leta 1962. »Ob tem nismo prepričani, ali so napovedani ukrepi skladni s predpisi Svetovne trgovinske organizacije (STO),« še pravi komisarka.

Kot je dejala Malmströmova, uradnih ukrepov za zdaj še ni. Ker formalnih ukrepov še ni, tudi formalnega odziva EU še ne more biti. »Upam, da bomo administracijo ZDA lahko prepričali, da so napovedani ukrepi neustrezni,« je dejala komisarka in še enkrat poudarila, da nobena trgovinska vojna nima zmagovalcev.

Med tremi metodami za ukrepanje, če bi ZDA napovedane ukrepe uresničile, pri čemer so vsi trije možni načini skladni s pravili STO, so:

  • Po eni strani EU lahko znotraj STO uveljavi pravice tako, da uskladi prizadevanja s partnerji v STO; ta možnost je sicer časovno zelo zahtevna, do sprejetja (proti)ukrepov bi minilo veliko časa, zato komisija proučuje še drugo možnost.
  • Druga možnost so zaščitni ukrepi, če bi zaradi ameriških ukrepov na trgu EU pristalo več jekla.
  • Po mnenju komisije je ukrep ZDA prikrit zaščitni ukrep, in ne ukrep za obrambo nacionalne varnosti, zato ima EU možnost prerazporediti koristi, ki jih namenja ZDA, s čimer bi uravnotežili ekonomske izgube, ki bi jih imeli zaradi ukrepov ZDA. Komisija je razpravljala o možnih izdelkih, na katere bi lahko potencialno uvedli (dodatne) uvozne dajatve. Gre za mešanico industrijskih in kmetijskih proizvodov.Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
MANAGER
Manager
Manager Nova ofenziva v Trumpovi trgovinski vojni – spopad za intelektualno lastnino

ZDA so napovedale korenite carinske ukrepe proti Kitajski zaradi, kot so izračunali, več sto milijard dolarjev vredne kraje intelektualne...

TOP JOB
Delavci
IZVOZNIKI
Novice
Novice Polovica italijanskih fudijev v Sloveniji ni bila zadovoljna s hrano. Kako to spremeniti?

Recepte nam razkrivajo Tomaž Kavčič, Zemono, Ana Roš, Hiša Franko, ter direktorji v Herbal Glampingu Ljubno ob Savinji, Termah Olimia,...