(intervju) Na Balkanu vre na več koncih – kako resne so napetosti? (intervju) Na Balkanu vre na več koncih – kako resne so napetosti? V zadnjem letu je na zahodnem Balkanu znova bolj nemirno – demonstracije v Srbiji, protesti v BiH, kosovsko zvišanje carin … Kaj se dogaja, pojasnjuje Rok Zupančič s FDV, ki se zadnjih deset let intenzivno ukvarja s tem nemirnim območjem.
Kdo je najbogatejši Madžar, ki ga v Sloveniji zanimata Emonika in Abanka Kdo je najbogatejši Madžar, ki ga v Sloveniji zanimata Emonika in Abanka Sandor Csanyi, prijatelj Viktorja Orbana, že 27 let vodi banko OTP, ki je postala največja finančna ustanova v regiji. Prek podjetja Granit Polus je vstopil v projekt Emonika, OTP pa bi kupila Abanko.
Bo letos padel rekord z borznimi debiji? Bo letos padel rekord z borznimi debiji? Na borzi bi bilo letos lahko zbranega rekordno svežega kapitala, menijo analitiki. Med najverjetnejšimi IPO se omenjajo tehnološka podjetja Palantir, Slack in Pinterest ter tekmeca Uber in Lyft, ki sta že začela dirko, kdo bo prvi.
(intervju) Dejan Turk, šef A1 in Vip mobile: Slovenski način vodenja se v Srbiji ni obnesel (intervju) Dejan Turk, šef A1 in Vip mobile: Slovenski način vodenja se v Srbiji ni obnesel Dejan Turk vodi dva telekomunikacijska operaterja, slovenski A1 in srbski Vip mobile, in to tako, kot pravi, da zaposlenim ne ukazuje od zadaj, ampak z njimi juriša v prvih vrstah. Slovenski menedžer leta je zdaj še srbski.
Grmi in postavlja se za 200 tisočakov, stane le 70 Grmi in postavlja se za 200 tisočakov, stane le 70 Ford mustang je huligan v družbi evropskih športnikov za podobno ceno, ki zna pritegniti tako zelo kot superšportniki za 200 in več tisočakov. Je avto, ki dvigne največ prahu za ceno, ki jo zahteva.

Nemška energetska velikana v 20 milijard evrov vreden posel

 

Več iz teme.

Obveščaj me o novih člankih:  
energenti   dodaj
elektrika   dodaj
RWE dodaj
Innogy dodaj
Kelag dodaj
 
Čas branja: 1 min
15.03.2018  21:00
Nemška energetska velikana v 20 milijard evrov vreden posel
RWE se bo v prihodnje osredotočal na proizvodnjo energije, Eon pa na distribucijo in prodajo električne energije.

Več iz teme:  
Obveščaj me o novih člankih:  
energenti   dodaj
elektrika   dodaj
RWE dodaj
Innogy dodaj
Kelag dodaj

Nemška energetska koncerna Eon in RWE bosta v okviru dogovora, vrednega več kot 20 milijard evrov, izmenjala dejavnosti in sredstva. Nekdaj konkurenčni podjetji si bosta vloge razdelili tako, da se bo RWE osredotočil na proizvodnjo energije, predvsem iz obnovljivih, pa tudi konvencionalnih virov, Eon pa na distribucijo in prodajo električne energije.

Kot pojasnjujejo v obeh družbah, želijo s poslom okrepiti Nemčijo kot energetsko lokacijo in olajšati prehod na nove vire energije tako v največjem evropskem gospodarstvu kot na stari celini v celoti.

V družbi Eon bodo pridobili 76,8-odstotni lastniški delež v Innogy, hčerinski družbi RWE, ustanovljeni med drugim tudi za vlaganje v obnovljive vire, ki jo bodo potem razpustili. RWE bo v Eonu dobil 16,67-odstotni delež. Poleg tega bo Eon prenesel na RWE večino svojega posla z obnovljivimi viri in manjšinski delež v jedrskih elektrarnah PreussenElektra. RWE bo prevzel tudi posle Innogyja z obnovljivimi viri, hranilnike plina in delež v avstrijski energetski družbi Kelag. Eon bo prevzemno ponudbo dal tudi malim delničarjem. RWE bo poleg tega v okviru dogovora od Eona za 1,5 milijarde evrov kupil njegove deleže v nemških jedrskih elektrarnah v Emslandu in Gundremmingenu.

Medtem ko v RWE zaradi omenjenega posla v prihodnjih letih ne napovedujejo večjih sprememb v številu zaposlenih, pa Eon, ki si od posla v obdobju do leta 2022 obeta letne prihranke v višini od 600 do 800 milijonov evrov, ocenjuje, da bo v koncernu z novo zasnovo od več kot 70 tisoč zaposlenih presežnih približno pet tisoč ljudi.


Več iz teme:  

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
OK & EN
Elektrika
Elektrika Prevzem, ki bo pretresel nemški energetski trg 3

Nemška energetska velikana se s kapitalskimi izmenjavami pripravljata na opuščanje fosilnih goriv: E.ON se bo usmeril v energetska...

FINANCE
Članki
Članki Kdo je novi šef Deutsche Bank in kaj načrtuje

Ta teden je vodenje Deutsche Bank prevzel Christian Sewing in dal vedeti, da bo banka še naprej stopala po poti prestrukturiranja

AVTO
Novice
Novice (dieselgate) S tožbo nad Volkswagen tudi več tisoč Slovencev

V pomoč jim utegne biti danes objavljena odločitev kölnskega sodišča, da kupci vozil z nameščenimi odklopnimi napravami lahko...

IZVOZNIKI
Novice
Novice Če se udarijo Trump, Ši, Putin in Merklova, bo bolelo nas vse 10

Slovenija v ZDA ali na Kitajsko proda malo, sta pa to, poleg Rusije, najpomembnejša partnerja za EU-28

FINANCE
Članki
Članki Kdo v EU ima največ slabih posojil – in kaj pripravlja EU, da ne bi nastajala nova 2

Evropska komisija je objavila prvo poročilo o reševanju slabih posojil v članicah. EU sicer čisti slaba posojila in pripravlja nova...

FINANCE
Članki
Članki Spletna prodaja: meja 22 evrov za pošiljke iz Kitajske bo padla, pravila v EU pa se poenostavila

Reforma evropskega sistema DDV prinaša več novosti: prihodnje leto bodo za mikro in zagonska podjetja, ki po spletu storitve prodajajo v...

FINANCE
Zakaj dvig minimalne plače in ne znižanje DDV? 2

Če hočete skregati ekonomista levega oziroma desnega prepričanja, jima postavite vprašanje o dvigu minimalne plače