(intervju) Na Balkanu vre na več koncih – kako resne so napetosti? (intervju) Na Balkanu vre na več koncih – kako resne so napetosti? V zadnjem letu je na zahodnem Balkanu znova bolj nemirno – demonstracije v Srbiji, protesti v BiH, kosovsko zvišanje carin … Kaj se dogaja, pojasnjuje Rok Zupančič s FDV, ki se zadnjih deset let intenzivno ukvarja s tem nemirnim območjem.
Kdo je najbogatejši Madžar, ki ga v Sloveniji zanimata Emonika in Abanka Kdo je najbogatejši Madžar, ki ga v Sloveniji zanimata Emonika in Abanka Sandor Csanyi, prijatelj Viktorja Orbana, že 27 let vodi banko OTP, ki je postala največja finančna ustanova v regiji. Prek podjetja Granit Polus je vstopil v projekt Emonika, OTP pa bi kupila Abanko.
Bo letos padel rekord z borznimi debiji? Bo letos padel rekord z borznimi debiji? Na borzi bi bilo letos lahko zbranega rekordno svežega kapitala, menijo analitiki. Med najverjetnejšimi IPO se omenjajo tehnološka podjetja Palantir, Slack in Pinterest ter tekmeca Uber in Lyft, ki sta že začela dirko, kdo bo prvi.
(intervju) Dejan Turk, šef A1 in Vip mobile: Slovenski način vodenja se v Srbiji ni obnesel (intervju) Dejan Turk, šef A1 in Vip mobile: Slovenski način vodenja se v Srbiji ni obnesel Dejan Turk vodi dva telekomunikacijska operaterja, slovenski A1 in srbski Vip mobile, in to tako, kot pravi, da zaposlenim ne ukazuje od zadaj, ampak z njimi juriša v prvih vrstah. Slovenski menedžer leta je zdaj še srbski.
Grmi in postavlja se za 200 tisočakov, stane le 70 Grmi in postavlja se za 200 tisočakov, stane le 70 Ford mustang je huligan v družbi evropskih športnikov za podobno ceno, ki zna pritegniti tako zelo kot superšportniki za 200 in več tisočakov. Je avto, ki dvigne največ prahu za ceno, ki jo zahteva.

Donald Trump zaradi nacionalne varnosti blokiral Broadcomov prevzem Qualcomma

 

Več iz teme.

Obveščaj me o novih člankih:  
prevzemi   dodaj
ZDA   dodaj
Donald Trump dodaj
Qualcomm dodaj
Broadcom dodaj
 
Čas branja: 1 min
15.03.2018  21:00
Donald Trump zaradi nacionalne varnosti blokiral Broadcomov prevzem Qualcomma
95 milijard evrov je vreden spodleteli Broadcomov prevzem Qualcomma, ki bi ogrozil vodilni položaj zadnjega pri razvoju prihodnje generacije brezžične komunikacijske tehnologije. Foto: Patrick T. Fallon/Bloomberg

Več iz teme:  
Obveščaj me o novih člankih:  
prevzemi   dodaj
ZDA   dodaj
Donald Trump dodaj
Qualcomm dodaj
Broadcom dodaj

Ameriški predsednik Donald Trump, ki je prejšnji teden uresničil grožnjo z uvedbami carin na uvoz jekla in aluminija v ZDA, je z izvršnim ukazom blokiral prevzem ameriškega proizvajalca čipov Qualcomm. Tega je v 117 milijard dolarjev oziroma dobrih 95 milijard evrov vrednem poslu želel prevzeti tekmec Broadcom s sedežem v Singapurju.

Kot je povedal Trump, obstajajo kredibilni dokazi, ki bi v primeru prevzema Qualcomma lahko pomenili grožnjo nacionalni varnosti ZDA. Trump je v zvezi s tujimi naložbami sprejel ugotovitev posebne komisije, ki meni, da bi prevzem ogrozil vodilni položaj Qualcomma pri razvoju prihodnje generacije brezžične komunikacijske tehnologije. Če bi zmanjšal vlaganja v raziskave in razvoj za kratkoročni dobiček Broadcoma, bi glavni dobavitelj postala kitajska podjetja. Qualcomm in Broadcom sta tekmeca pri razvoju in prodaji opreme za mobilna omrežja prihodnje generacije (5G).

To je šele četrti primer blokade prevzema od predsednika ZDA v zadnjih 25 letih. Trump je že septembra blokiral prodajo proizvajalca polprevodnikov Lattice vlagatelju s podporo kitajskega denarja. Okoli šest podobnih tehnoloških prevzemov pa je zaradi pričakovanih blokad propadlo, še preden bi bil potreben predsednikov ukrep.

Broadcom, ki namerava sedež podjetja iz Singapurja aprila prenesti v ZDA, je sicer novembra lani od Bele hiše dobil zeleno luč za prevzem ameriškega podjetja za tehnologijo za shranjevanje podatkov Brocade.


Več iz teme:  

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
FINANCE
Trump po slovensko brani ameriško srebrnino 6

"Ameriške tehnološke družbe niso tarča prevzemov," finančni trgi razumejo Trumpovo prepoved prevzema ameriškega proizvajalca...

FINANCE
Članki
Članki Koliko se bo po brexitu skrčil evropski parlament?

Kaj se bo po brexitu zgodilo s 73 sedeži evroposlancev iz Velike Britanije? Evropski parlament je danes izglasoval svoj predlog, ki ga...

FINANCE
Članki
Članki Koalicijski dogovor v Nemčiji: obsežne naložbe v izobraževanje, socialo in digitalizacijo 18

To med drugim predvideva koalicijski dogovor med konservativci CDU/CSU in socialdemokrati SPD. Zdaj je usoda dogovora odvisna od 440 tisoč...

FINANCE
Članki
FINANCE
Članki
Članki Trump neti trgovinsko vojno - lahko kongres povozi njegovo odločitev? 7

Ameriški predsednik je konec tedna uresničil napoved o uvedbi dodatnih carin na jeklo in aluminij in podpisal izvršni odlok o njihovi...