Novi načrt proti davčnim zvijačam: minimalni svetovni davek na dobiček Novi načrt proti davčnim zvijačam: minimalni svetovni davek na dobiček OECD snuje nove ukrepe proti izogibanju davkom s fiktivnim prikazovanjem dobičkov v davčno ugodnejših državah. Ideja o uvedbi minimalne svetovne stopnje davka na dobiček je zrasla na nemškem in francoskem zelniku, podpirajo pa jo tudi Američani.
Boeing na ražnju: kdo bo kupil letala, ki lahko strmoglavijo? Boeing na ražnju: kdo bo kupil letala, ki lahko strmoglavijo? Tako obsežne prepovedi letenja, kot se je prejšnji teden zgodila enemu izmed dveh največjih proizvajalcev letal na svetu, v zgodovini še ni bilo. Ogrožena so več kot 560 milijard evrov vredna naročila Boeingovih novih letal. Se je vodstvo Boeinga preveč ukvarjalo z lobiranjem in premalo z razvojem?
(intervju) Iz oči v oči z judovsko advokatko, ki brani Palestince v Izraelu (intervju) Iz oči v oči z judovsko advokatko, ki brani Palestince v Izraelu Grki so na festivalu v Solunu na evropski premieri zmagovalnega dokumentarnega filma Advocate s stoječimi ovacijami, toplimi besedami in stiski rok sprejeli njegovo glavno junaki­njo, izraelsko odvetnico Leah Tsemel, ki že 50 let brani pravice Palestincev in judovskih aktivistov na izraelskih sodiščih.
(intervju) Avtonomni robot bo imel tudi svoj bančni račun (intervju) Avtonomni robot bo imel tudi svoj bančni račun Kdo bo odgovarjal za nesrečo pametnega avtomobila? Bo robot lahko opravljal politično funkcijo? Kdo bo lastnik robotovega izuma – človek ali robot sam? Pametni avtonomni robot bo elektronska oseba s svojimi pravicami in obveznostmi, napoveduje Raphaël Rault, francoski odvetnik in strokovnjak za računalniško komunikacijsko pravo.
Ženske, moški in preostali spoli. Švicarji izganjajo gospe in gospode. Ženske, moški in preostali spoli. Švicarji izganjajo gospe in gospode.  V Swiss Re, če vas povabijo na večerjo, boste dobrodošli, če pridete s »tisto partner«.

Cerar bo še rešil NLB, plač javnega sektorja pač ne

 

Več iz teme.

Obveščaj me o novih člankih:  
volitve   dodaj
politika   dodaj
Miro Cerar dodaj
Nova Ljubljanska... dodaj
Ljubljanska banka dodaj
 
Čas branja: 1 min
22.03.2018  21:00
Cerar bo še rešil NLB, plač javnega sektorja pač ne
Kot je povedal predsednik vlade Miro Cerar v državnem zboru, je odstopil, ker je začutil, da ne more več delati v dobro Slovenije.

Obveščaj me o novih člankih:  

Predsednik vlade Miro Cerar je izjavil, da njegova vlada ne more več delati, ker ima vse preveč zaviralcev, in odstopil. S tem je dosegel, da se je javnomnenjska podpora njegovi stranki nekoliko okrepila. Ko je pred tem govoril, da je politični položaj trden in da koalicija uresničuje program, mu je podpora upadala in veljal je za neodločneža. Njegovo izjavo, da se ne gre več, večina razume kot izraz odločnosti.

Vlada bo do izvolitve svoje naslednice opravljala tekoče posle, kar je tudi njena dolžnost. Kdaj bo predala posle, še ni znano, ker volitve še niso razpisane, saj je treba opraviti postopek, ki bo trajal še najmanj dva tedna. Toda predsednik države se je že posvetoval s prvaki parlamentarnih strank in najverjetnejši datum novih volitev je 27. maj.

Tudi državni zbor se pripravlja na razpustitev in bo ta teden opravil zadnjo redno sejo, nato pa bo obravnaval le še nujne zadeve. Med njimi bo tudi sprejetje ustavnega zakona za zaščito NLB, ker so hrvaška sodišča sprejela nekaj sodb o rubežu sredstev NLB zaradi dolgov zagrebške podružnice Ljubljanske banke. Po predlogu, ki so ga vložili poslanci SDS in NSi, bi sprejeli ustavni zakon z določbo, da NLB ne sme izplačevati nobenih zahtevkov na podlagi omenjenih sodb. Predlog so podprle vse poslanske skupine in tudi vlada, ki je napovedala, da bo pripravila še nekaj dopolnitev. Kot je pojasnil predsednik državnega zbora Milan Brglez, bo postopek začela ustavna komisija, ki se bo sešla v ponedeljek, ves postopek pa zahteva toliko časa, da volitve novih poslancev ne morejo biti pred 27. majem.

Največ bodo zaradi odstopa vlade in predčasnih volitev izgubili sindikati javnega sektorja, ki niso bili pripravljeni sprejeti vladne ponudbe o zvišanju plačne mase za 266 milijonov evrov. Vlada v odstopu ne more sprejemati novih finančnih bremen, je izjavil Cerar, to pa pomeni, da bodo sindikati morali na pogajanja čakati vsaj do jeseni. Sindikati javnega sektorja vlado kljub temu pozivajo k pogajanjem, že napovedane stavke pa so zamrznili, ker priznavajo, da nima smisla stavkati, če na drugi strani ni partnerja, s katerim bi se lahko pogajali.Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
FINANCE
Borut Pahor, ekskluzivno: 'Ukvarjamo se z zaščito NLB, medtem ko se izogibamo odločitvi o prodaji!' 15

Predsednik države o tem, kaj bi morala vlada narediti z največjo državno banko

SUBV
Članki
Članki (pogajanja) Kako za proračun EU po 2020 dati čim manj, a z njim doseči čim več 1

V grafih in številkah - pred začetkom formalnih pogajanj o novem večletnem proračun EU; Slovenija je neuradno po letu 2020 v proračun...

FINANCE
Članki
Članki Preiskovalci afere Carillion pozvali k razbitju štirih revizijskih velikanov 2

To je ena od zahtev v okviru parlamentarne raziskave, ki je proučevala vzroke za propad družbe Carillion, drugega največjega britanskega...

FINANCE
Članki
Članki Italija: prihodnja koalicijska partnerja premaknila trg 1

Populistično Gibanje petih zvezd ter skrajno desna Liga sta iz koalicijske pogodbe naknadno sicer umaknila točko, da bo nova vlada...

IZVOZNIKI
Novice
Novice Trump in Ši merita moči, evrska industrija pa že slabi 4

V časovnici in grafih - kako zaostrovanje trgovinskih odnosov vnaša nervozo na borze ter tudi že v evrsko industrijo

FINANCE
Članki
Članki (graf) Za švedski Spotify je bil prvi borzni dan precej turbulenten

Prvi borzni dan za švedski Spotify ni šel brez zapletov - najprej so začetek trgovanja z njegovimi delnicami zakasnili, potem so se prvi...

AVTO
Posel
Posel Sanjski izzivi ali nočne more – kaj se dogaja s Teslo 3

Nad ameriško družbo za proizvodnjo električnih avtomobilov Tesla pod vodstvom Elona Muska se v zadnjem času zgrinjajo oblaki –...