Manager

Putinov četrti mandat

Izpostavljamo

FINANCE
Manager
Pogled v 2024 - gospodarske napovedi na enem mestu
Manager
ManagerRedakcija Finance Managerja Pogled v 2024 - gospodarske napovedi na enem mestu
FINANCE
Manager
TOP 101 na enem mestu
Manager
ManagerBojana Humar TOP 101 na enem mestu

Kdo je prvi med največjimi in najboljšimi, kdo je presenečenje med novinci, kdo je z devetimi zaposlenimi ustvaril 80 milijonov dobička, kdo bo letos vlagal in zaposloval, kdo je skopal največjo luknjo …

22.03.2018 21:00
Čas branja: 2 min
Putinov četrti mandat
Vladimir Putin bo leta 2024 star 72 let in takrat naj bi končal svoj zadnji šestletni predsedniški mandat – ki zelo verjetno ne bo zadnji.

V skladu z rusko ustavo bi moral biti četrti šestletni mandat, ki ga je na nedeljskih volitvah dobil Vladimir Vladimirovič Putin, tudi njegov zadnji. Vendar nihče iz ruske birokratske elite ne verjame, da bo Putin leta 2024 sestopil z oblasti. Takrat bo star 72 let, približno toliko, kot jih bo letos dopolnil Donald Trump. Je Putin utrujen, potrebuje počitek in želi živeti kot bogataš? Ne, to so izmišljotine, pišejo v reviji Time. Putin je še vedno pri stvari in ne bi znal živeti, če bi mu odvzeli položaj moči. Zato bo do leta 2024 verjetno spremenil ustavo ali pa našel kakšno drugo luknjo, da bo ostal na oblasti tudi po letu 2024. Kaj to pomeni za Rusijo in za svet?

V prvem predsedniškem mandatu 2000-2004 se je Putin obkrožil z bogatimi oligarhi in šefi varnostnih služb. Leta 2008 je prepustil predsedniško mesto Dimitriju Medvedjevu in postal predsednik vlade ter nadzoroval državo iz ozadja. Leta 2011 ga je razjezil odziv Medvedjeva na arabsko pomlad. Kljub Putinovemu prepričanju, da Rusija pod nobenim pogojem ne sme podpreti mednarodnih operacij proti Libiji, saj bi lahko Rusija postala naslednja tarča globalne zarote, je Medvedjev podprl operacijo proti Libiji. Za Putina je bil to dokaz, da države ni mogoče nikomur zaupati, in se leta 2012 vrnil v Kremelj. Vrnil naj bi se osebnostno popolnoma spremenjen. Verjel je, da je njegovo poslanstvo reševanje Rusije, kar ga je leta 2014 vodilo v priključitev Krimskega polotoka. Priključitev Krima v Rusiji vidijo skozi drugačna očala kot na zahodu: Rusija naj bi s tem prvič po padcu Sovjetske zveze spet pokazala, da je supersila. Glavna ideologija Vladimirja Putina od takrat je, da Rusijo spet naredi veliko - gre za enako geslo, s katerim je leta 2016 na volitvah zmagal Donald Trump.

Kaj bo zaznamovalo naslednjo Putinovo šestletko? Odpustil je številne stare guvernerje in namestil mlade birokrate, stare približno 40 let, brez izrazitih političnih prepričanj, a jih druži lojalnost Putinu. S tem gradi novo generacijo ruskih birokratov po svoji podobi. Tudi sam je bil namreč neopazen birokrat brez ambicij, nato pa je po nepričakovanem odstopu Borisa Jelcina čez noč postal predsednik vlade. Putinovi pomembni sprem­ljevalci so tudi nekdanji agenti KGB - med njimi denimo Igor Sečin, glavni direktor Rosnefta, in guverner Sankt Peterburga Georgij Poltavčenko. V Rusiji sicer obstaja skupina dremajočih liberalcev in reformistov iz devetdesetih let, ki verjamejo, da Rusija potrebuje demokracijo, tržno gospodarstvo in svobodo govora in imajo dobre povezave z zahodom. Vendar je vprašanje, kdaj, če sploh, se bodo predramili.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
Več o temi
Kliknite [+] poleg oznake in se prijavite na obveščanje. S klikom na ime posamezne oznake preverite seznam člankov.
FINANCE
Slovenija
Rusi so nam dali komunizem, EU pa denar, zakaj bi ljubili Ruse in Putina?!
Slovenija
SlovenijaSimona Toplak Rusi so nam dali komunizem, EU pa denar, zakaj bi ljubili Ruse in Putina?! 26

Ljubezen Slovencev do Rusov je naravnost pravljična. Kaj se zgodi, če pogledamo številke?

FINANCE
Rusom iPhoni in iPadi, samo da bi prišli na volitve
Finance
Uroš Božin Rusom iPhoni in iPadi, samo da bi prišli na volitve 3

V nedeljo se bo odvil prvi krog ruskih parlamentarnih volitev. Zmagovalec je bržkone že znan, ljudje pa vse bolj apatični.

FINANCE
Transport in logistika
 (video) Krimski most: Putin se je simbolično pripeljal na polotok s tovornjakom Kamaz
Transport in logistika
Transport in logistikaNataša Koražija (video) Krimski most: Putin se je simbolično pripeljal na polotok s tovornjakom Kamaz 4

Ruski predsednik Putin je štiri leta po priključitvi Krima včeraj sedel za volan tovornjaka in se odpeljal po novem mostu med jugom Rusije in (nekoč) ukrajinskim polotokom Krim

FINANCE
Spletni pogovor v živo: Kako brati bilance v 2024
Finance
Pridružite se nam 23. aprila
Špela Mikuš Spletni pogovor v živo: Kako brati bilance v 2024

V torek, 23. aprila, se nam pridružite na spletnem pogovoru s Katarino Sitar Šuštar

FINANCE
Manager
Ima Slovenija stališče do afere Skripal?
FINANCE
Okolje & energija
Putin in Merklova v Sočiju predvsem o Severnem toku 2
Okolje & energija
Okolje & energijaSTA Putin in Merklova v Sočiju predvsem o Severnem toku 2 5

Ruski predsednik Vladimir Putin je danes v Sočiju gostil nemško kanclerko Angelo Merkel. Voditelja sva največ pozornost namenila Severnemu toku 2, Ukrajini in Siriji.

FINANCE
Tako se dela posel v kmetijstvu
PRO
Finance
Podjetno kmetijstvo 2024
Uredništvo Agrobiznisa Tako se dela posel v kmetijstvu (PRO)

V posebni reviji (Podjetno kmetijstvo) predstavljamo uspešne zgodbe s podeželja. Učijo nas, da je možno tudi v zahtevnih časih ustvarjati dodano vrednost. Brezplačno si jo lahko prenesete prek obrazca spodaj.