(intervju) Na Balkanu vre na več koncih – kako resne so napetosti? (intervju) Na Balkanu vre na več koncih – kako resne so napetosti? V zadnjem letu je na zahodnem Balkanu znova bolj nemirno – demonstracije v Srbiji, protesti v BiH, kosovsko zvišanje carin … Kaj se dogaja, pojasnjuje Rok Zupančič s FDV, ki se zadnjih deset let intenzivno ukvarja s tem nemirnim območjem.
Kdo je najbogatejši Madžar, ki ga v Sloveniji zanimata Emonika in Abanka Kdo je najbogatejši Madžar, ki ga v Sloveniji zanimata Emonika in Abanka Sandor Csanyi, prijatelj Viktorja Orbana, že 27 let vodi banko OTP, ki je postala največja finančna ustanova v regiji. Prek podjetja Granit Polus je vstopil v projekt Emonika, OTP pa bi kupila Abanko.
Bo letos padel rekord z borznimi debiji? Bo letos padel rekord z borznimi debiji? Na borzi bi bilo letos lahko zbranega rekordno svežega kapitala, menijo analitiki. Med najverjetnejšimi IPO se omenjajo tehnološka podjetja Palantir, Slack in Pinterest ter tekmeca Uber in Lyft, ki sta že začela dirko, kdo bo prvi.
(intervju) Dejan Turk, šef A1 in Vip mobile: Slovenski način vodenja se v Srbiji ni obnesel (intervju) Dejan Turk, šef A1 in Vip mobile: Slovenski način vodenja se v Srbiji ni obnesel Dejan Turk vodi dva telekomunikacijska operaterja, slovenski A1 in srbski Vip mobile, in to tako, kot pravi, da zaposlenim ne ukazuje od zadaj, ampak z njimi juriša v prvih vrstah. Slovenski menedžer leta je zdaj še srbski.
Grmi in postavlja se za 200 tisočakov, stane le 70 Grmi in postavlja se za 200 tisočakov, stane le 70 Ford mustang je huligan v družbi evropskih športnikov za podobno ceno, ki zna pritegniti tako zelo kot superšportniki za 200 in več tisočakov. Je avto, ki dvigne največ prahu za ceno, ki jo zahteva.

Panorganic širi pridelavo v Avstriji

 

Več iz teme.

Obveščaj me o novih člankih:  
kmetijstvo   dodaj
investicija   dodaj
Panorganic dodaj
Niko Miholič dodaj
Hofer dodaj
 
Čas branja: 1 min
22.03.2018  21:00
Panorganic širi pridelavo v Avstriji
Ljutomerski Panorganic je v rastlinjak v avstrijskem Cmureku investiral tri milijone evrov.

Več iz teme:  
Obveščaj me o novih člankih:  
kmetijstvo   dodaj
investicija   dodaj
Panorganic dodaj
Niko Miholič dodaj
Hofer dodaj

Panorganic, ki v Ljutomeru v rastlinjaku prideluje solato, zelišča, papriko, paradižnik, motovilec, rukolo in špinačo, je razširil proizvodnjo tudi v Avstriji v mestu Cmurek. Ker Avstrijci prisegajo na lokalno pridelano hrano, so tam odprli podjetje Panorganix in investirali tri milijone evrov v gradnjo rastlinjaka, velikega 1,1 hektarja. Za pridelavo solate in zelišč so zaposlili deset ljudi.

Pridelavo v Avstrijo so napovedovali že prej, a so za iskanje lokacije, zbiranje dokumentacije in gradnjo porabili precej časa. Naložbo so financirali z lastnimi sredstvi in posojilom avstrijske banke, pravi Niko Miholič iz Panorganica.

V rastlinjaku v Avstriji bodo pridelali enako količino solate in zelišč kot v Ljutomeru, kjer odpremijo 12 tisoč glav solate in dva tisoč zelišč na dan. Trenutno celotno avstrijsko zalogo solate in zelišč prodajo avstrijskemu Hoferju. Pridobili so tudi certifikat AMA – Gütesiegel Certifikat, ki predstavlja najvišjo kakovost avstrijskih lokalnih pridelkov in najboljšo kmetijsko prakso. Odzivi kupcev so dobri, prodaja po Miholičevih besedah dobro poteka. Ker se za njihove pridelke zanimajo tudi drugi partnerji, že razmišljajo, da bi pridelavo v Avstriji širili. Lokalna skupnost jim je naklonjena, ponuja jim zemljišča za najem ali nakup. Nov rastlinjak bi lahko začeli graditi že jeseni, so optimistični.

V Panorganicu pričakujejo približno pet milijonov evrov prihodkov v letu 2017, bilanca še ni zaključena. Z rastlinjakom v Avstriji bodo prihodke še povečali. V Sloveniji imajo 30 redno zaposlenih, občasno jim v nasadih in na njivah pomaga še deset ljudi.


Več iz teme:  

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
MANAGER
Manager
Manager Kako so Ljutomerčani pokazali, da je tudi s solato mogoče zaslužiti milijone 2

Panorganix, ki je najbolj znan po živi solati, živih zeliščih in česneku, se je razširil v Avstrijo, kjer je na 1,1 hektarja zgradil...

AGROBIZ
Novice
Novice Panorganic bi jeseni začel graditi drugi rastlinjak v Avstriji 1

Čeprav so pridelavo solate in zelišč v rastlinjaku v avstrijskem Cmureku šele dobro začeli, na tem trgu že napovedujejo širitev

IZVOZNIKI
Novice
Novice Trump in Ši merita moči, evrska industrija pa že slabi 4

V časovnici in grafih - kako zaostrovanje trgovinskih odnosov vnaša nervozo na borze ter tudi že v evrsko industrijo

FINANCE
Članki
Članki Italija: prihodnja koalicijska partnerja premaknila trg 1

Populistično Gibanje petih zvezd ter skrajno desna Liga sta iz koalicijske pogodbe naknadno sicer umaknila točko, da bo nova vlada...

FINANCE
Članki
Članki Bo Opec občutil negativno stran svoje strategije? 4

Lani se je naftni kartel Opec z zmanjšanjem dnevnih kvot načrpane nafte trudil zvišati povprečno ceno surove nafte in to mu je uspelo;...

FINANCE
Članki
Članki (v grafih) Evropski dolgovi: kaj se je spremenilo v letu dni in kje je Slovenija 15

Slovenija je precej zmanjšala svojo relativno zadolženost (obseg javnega dolga v deležu od BDP), vendar pa je nominalni obseg dolga...

AVTO
Posel
Posel Bloomberg: Nissan in Renault se pogovarjata o združitvi

Na začetku marca se je poročalo, da se Nissan zanima za nakup državnega deleža v Renaultu, kar naj bi bil uvod v združitvena...

FINANCE
Zakaj dvig minimalne plače in ne znižanje DDV? 2

Če hočete skregati ekonomista levega oziroma desnega prepričanja, jima postavite vprašanje o dvigu minimalne plače