Novi načrt proti davčnim zvijačam: minimalni svetovni davek na dobiček Novi načrt proti davčnim zvijačam: minimalni svetovni davek na dobiček OECD snuje nove ukrepe proti izogibanju davkom s fiktivnim prikazovanjem dobičkov v davčno ugodnejših državah. Ideja o uvedbi minimalne svetovne stopnje davka na dobiček je zrasla na nemškem in francoskem zelniku, podpirajo pa jo tudi Američani.
Boeing na ražnju: kdo bo kupil letala, ki lahko strmoglavijo? Boeing na ražnju: kdo bo kupil letala, ki lahko strmoglavijo? Tako obsežne prepovedi letenja, kot se je prejšnji teden zgodila enemu izmed dveh največjih proizvajalcev letal na svetu, v zgodovini še ni bilo. Ogrožena so več kot 560 milijard evrov vredna naročila Boeingovih novih letal. Se je vodstvo Boeinga preveč ukvarjalo z lobiranjem in premalo z razvojem?
(intervju) Iz oči v oči z judovsko advokatko, ki brani Palestince v Izraelu (intervju) Iz oči v oči z judovsko advokatko, ki brani Palestince v Izraelu Grki so na festivalu v Solunu na evropski premieri zmagovalnega dokumentarnega filma Advocate s stoječimi ovacijami, toplimi besedami in stiski rok sprejeli njegovo glavno junaki­njo, izraelsko odvetnico Leah Tsemel, ki že 50 let brani pravice Palestincev in judovskih aktivistov na izraelskih sodiščih.
(intervju) Avtonomni robot bo imel tudi svoj bančni račun (intervju) Avtonomni robot bo imel tudi svoj bančni račun Kdo bo odgovarjal za nesrečo pametnega avtomobila? Bo robot lahko opravljal politično funkcijo? Kdo bo lastnik robotovega izuma – človek ali robot sam? Pametni avtonomni robot bo elektronska oseba s svojimi pravicami in obveznostmi, napoveduje Raphaël Rault, francoski odvetnik in strokovnjak za računalniško komunikacijsko pravo.
Ženske, moški in preostali spoli. Švicarji izganjajo gospe in gospode. Ženske, moški in preostali spoli. Švicarji izganjajo gospe in gospode.  V Swiss Re, če vas povabijo na večerjo, boste dobrodošli, če pridete s »tisto partner«.

Kitajska je vstopila v tekmo na trgu z nafto

 

Več iz teme.

Obveščaj me o novih člankih:  
nafta   dodaj
Kitajska   dodaj
ICE Futures Europe dodaj
 
Čas branja: 1 min
29.03.2018  21:00
Kitajska je vstopila v tekmo na trgu z nafto
Kitajska, ki je največja uvoznica nafte na svetu, je uresničila, kar je že dolgo načrtovala – uvedla je terminsko trgovanje z nafto v kitajskih juanih.

Več iz teme:  
Obveščaj me o novih člankih:  
nafta   dodaj
Kitajska   dodaj
ICE Futures Europe dodaj

S tem, ko je zaživelo trgovanje s terminskimi pogodbami za nafto, nominiranimi v kitajskih juanih, je Kitajska ta teden odprla še eno poglavje v gospodarski tekmi z ZDA in Evropo. Na borzi v Šanghaju se bo trgovalo s sedmimi vrstami nafte, med njimi tudi z dubajsko.

Po oceni analitikov ima začetek trgovanja s terminskimi pogodbami na nafto v juanih dva cilja. Po eni strani Kitajska želi pridobiti več vpliva na oblikovanje cenovnih gibanj na naftnem trgu, s tem ko bi ustvarila konkurenco za obstoječa referenčna tipa pogodb – gre za pogodbe za ameriško lahko nafto WTI (z njimi se trguje v New Yorku na NYME) ter pogodbe za severnomorsko surovo nafto brent (z njimi se trguje v Londonu na ICE Futures Europe). Po drugi strani bi tako lahko tudi dosegla, da bi kitajski juan pridobil več veljave v svetovnih trgovinskih tokovih.

Trgovanje s terminskimi pogodbami na surovo nafto, ki je na borzi v Šanghaju steklo v ponedeljek, je Kitajska odprla za tujce, tudi v tem smislu, da lahko na borzi posle sklepajo tudi podjetja, ki jih fizično ni na kitajskem trgu. Po oceni analitikov je tuja udeležba v terminskem trgovanju z nafto najpomembnejša za to, ali bo ta projekt uspešen.

Kitajska je v preteklosti s takim projektom že poskušala. Prvič je trgovanje s terminskimi pogodbami na nafto zagnala leta 1993, a je projekt po letu dni zaradi velikih nihanj opustila. Spet je prišla ta ideja na mizo leta 2012, ko so cene surove nafte na svetovnem trgu vztrajale na ravneh nad sto dolarjev za 159-litrski sod, a potem so se toliko umirile, da je lani povprečna cena za sod surove nafte znašala okoli polovico manj.


Več iz teme:  

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
FINANCE
Članki
Članki Kitajska se je spustila v tekmo na trgu z nafto 3

Kar je že dolgo načrtovala, je zdaj uresničila - uvedla je terminsko trgovanje z nafto v kitajskih juanih

FINANCE
Članki
Članki (graf) Za švedski Spotify je bil prvi borzni dan precej turbulenten

Prvi borzni dan za švedski Spotify ni šel brez zapletov - najprej so začetek trgovanja z njegovimi delnicami zakasnili, potem so se prvi...

FINANCE
Članki
Članki Slovenija na lestvici svetovne konkurenčnosti IMD napredovala za šest mest 4

K izboljšanju konkurenčnosti, ki se meri na podlagi štirih sklopov kazalnikov, sta pripomogla zlasti večja rast in zaposlovanje