Nevarna politična razmerja – in katera bi nas morala najbolj skrbeti Nevarna politična razmerja – in katera bi nas morala najbolj skrbeti Zahodni Balkan, vzpon skrajnih gibanj v Evropi, Ukrajina, trgovinska vojna med ZDA in Kitajsko, Sirija, Iran, Severna Koreja … Pogledali smo nekatera največja politična trenja po svetu, ki se še intenzivirajo, s strokovnjakom za varnostna vprašanja Iztokom Prezljem pa poskušali oceniti njihov razvoj in katera nas najbolj ogrožajo.
Kako je Nike razkuril Trumpa in povečal vrednost podjetja Kako je Nike razkuril Trumpa in povečal vrednost podjetja Kampanja ameriške korporacije za športno obutev Nike ob 30-letnici slogana »Just do it« z uporniškim zvezdnikom ameriškega nogometa Colinom Kaepernickom v glavni vlogi v zadnjih tednih dviguje vse več prahu, pa tudi prodajo in vrednost delnice.
Start-up, ki naj bi postal kitajski Tesla, ali zakaj letijo milijarde na kitajski trg električnih avtov Start-up, ki naj bi postal kitajski Tesla, ali zakaj letijo milijarde na kitajski trg električnih avtov Nio je eden od številnih kitajskih start-upov, ki se spuščajo na rastoči trg električnih avtomobilov in dobivajo vlagateljske milijarde. Prejšnji teden je v New Yorku izpeljal prvo javno ponudbo delnic, analitiki pa opozarjajo, da so njegovi proizvodni cilji morda preveč ambiciozni.

Evrsko območje v prvi polovici leta z 0,6-odstotno rastjo

Čas branja: 1 min
29.03.2018  21:00
avtor
Evrsko območje v prvi polovici leta z 0,6-odstotno rastjo
Rast evrskega gospodarstva bodo zaradi ugodnih pogojev financiranja še vedno poganjale naložbe.

Na območju z evrom bo gospodarstvo še raslo, rast bo v prvem in drugem trimesečju dosegla 0,6 odstotka bruto domačega proizvoda (BDP), v tretjem četrtletju pa se bo zmanjšala na 0,5 odstotka, ocenjujejo inštituti Ifo iz Münchna, Istat iz Rima in Kof iz Züricha.

Rast gospodarstva bodo zaradi ugodnih pogojev financiranja še vedno poganjale naložbe. Še bo rasla tudi zasebna poraba gospodinjstev, ki bo v prvih dveh četrtletjih večja za 0,5 odstotka, nato pa bo v tretjem zrasla za 0,4 odstotka. Krepila se bo tudi inflacija – z 1,3 na 1,6 odstotka in nato v tretjem trimesečju na 1,7 odstotka.

Ob tem so inštituti navedli tudi tveganja za napovedano rast, med drugim rast vrednosti evra, ki bi lahko zavirala rast evrskega gospodarstva, pa tudi mednarodna trenja in trgovinske napetosti zaradi potez ameriškega predsednika Donalda Trumpa.

Več iz teme:  

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
FINANCE
Članki
Članki Bo Opec občutil negativno stran svoje strategije? 4

Lani se je naftni kartel Opec z zmanjšanjem dnevnih kvot načrpane nafte trudil zvišati povprečno ceno surove nafte in to mu je uspelo;...

FINANCE
Članki
Članki Evrska dilema: naj bo odločanje bolj ali manj centralizirano 10

So fiskalna pravila lahko zgolj enostavna in stroga ali pa na drugi strani prožna in zapletena? Obstaja vmesna pot? In zakaj nekdanji šef...

FINANCE
Članki
Članki Vse, kar morate vedeti o slovensko-hrvaškem sporu glede stare LB 2

(Ozadje) Pojasnjujemo, za kaj gre pri sporu o prenesenih starih deviznih vlog hrvaških varčevalcev LB, in katera tri vprašanja v zvezi s...