Manager

BTC bo postal testni poligon za samovozeče avtomobile

Izpostavljamo

FINANCE
Manager
Pogled v 2024 - gospodarske napovedi na enem mestu
Manager
ManagerRedakcija Finance Managerja Pogled v 2024 - gospodarske napovedi na enem mestu
FINANCE
Manager
TOP 101 na enem mestu
Manager
ManagerBojana Humar TOP 101 na enem mestu

Kdo je prvi med največjimi in najboljšimi, kdo je presenečenje med novinci, kdo je z devetimi zaposlenimi ustvaril 80 milijonov dobička, kdo bo letos vlagal in zaposloval, kdo je skopal največjo luknjo …

05.04.2018 21:00
Čas branja: 1 min
BTC bo postal testni poligon za samovozeče avtomobile
Direktor start-upa AV Living Lab (hčerinske družbe BTC) Daniel Avdagič s partnerji v konzorciju razvija testni center za samovozeča vozila. Verjame, da bo avtomobilskim proizvajalcem in različnim dobaviteljem sestavnih delov lahko ponudil pravi ekosistem za preizkušanje. Foto: Miloš Milač

Ljubljanski BTC, znan po največjem slovenskem nakupovalnem centru, se vključuje v razvoj rešitev za samovozeče avtomobile. In sicer namerava BTC območje, prek katerega se po navedbah predsednika uprave BTC Jožeta Mermala zapelje 34 tisoč avtomobilov na dan, ponuditi kot testni poligon za samovozeče avtomobile. Že konec aprila, napoveduje, se bo po Ameriški ulici sam zapeljal audi A8.

V ta namen so ustanovili hčerinsko družbo AV Living Lab, v katero so po Mermalovih besedah vložili nekaj sto tisoč evrov, računajo pa tudi na evropska sredstva in morebitne druge partnerje. »Avtomobilskim proizvajalcem in dobaviteljem želimo ponuditi testni center, kjer bodo lahko na enem mestu, ne razpršeno kot zdaj, preizkušali različne tehnologije v samovozečih avtomobilih, od radarjev, senzorjev do delovanja infozabavnega sistema, ki ga bodo uporabniki precej bolj uporabljali v času, ko bo povelje nad vožnjo prevzel avto,« je pojasnil direktor start-upa AV Living Lab Daniel Avdagič. Podjetje namerava v prihodnosti tudi zaračunavati storitve, povezane z avtonomnimi oziroma samovozečimi avtomobili. Prve prihodke pričakuje po letu 2020, ko naj bi avtomobilski proizvajalci pogosteje povpraševali po tovrstnih testnih centrih.

Družbi BTC in AV Living Lab se povezali tudi z Darsom, AMZS in Avto-moto zvezo Slovenije, s katerimi želijo oblikovati enotni slovenski ekosistem za razvoj rešitev za samovozeča vozila. Poligonu v BTC se bo tako pridružilo tudi zaprto območje AMZS Centra varne vožnje na Vranskem. Božidar Volk z Darsa pa je obljubil, da bo poskrbel za izdelavo pametne avtoceste, že prihodnje leto naj bi na Primorskem zaživel odsek, ki bo omogočal komunikacijo med cestno infrastrukturo in vozili. Obenem je Gašperšič podpisal sporazum z madžarsko vlado za preizkušanje tovrstnih vozil, vlada pa je v noveli zakona predvidela tudi možnost določanja odsekov v ta namen na slovenskih cestah.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
Več o temi
Kliknite [+] poleg oznake in se prijavite na obveščanje. S klikom na ime posamezne oznake preverite seznam člankov.
OGLAS
FINANCE
Zakaj je energetska samooskrba za podjetja tako pomembna in kakšne so rešitve na trgu?

Sončne elektrarne nudijo podjetjem cenovno ugodno, trajnostno in zanesljivo oskrbo z energijo, kar pomembno zmanjšuje stroške, še...

FINANCE
Avto
Kako Jože Mermal skladišča spreminja v testni center za samovozeče avte
Avto
AvtoMiloš Milač Kako Jože Mermal skladišča spreminja v testni center za samovozeče avte 117

Največji slovenski nakupovalni center BTC je danes položil temeljni kamen za razvoj testnega centra za samovozeče avtomobile. Že konec aprila se bo po Ameriški ulici sam (sicer pod nadzorom in prisotnostjo voznika) zapeljal audi A8, v prihodnje pa bo mesto na obrobju Ljubljane tržilo skoraj vse, kar je povezano z dobo avtomobilov brez voznika.

FINANCE
Okolje & energija
V BTC boste 27. aprila lahko testirali avtonomni avto
Okolje & energija
Okolje & energijaBorut Hočevar V BTC boste 27. aprila lahko testirali avtonomni avto

V BTC bo mogoče čez pol leta plačevati s kriptovalutami. Prihodnji petek pa bodo prikazali samovozeča vozila.

FINANCE
Avto
Po BTC smo se zapeljali s pravim avtonomnim avtom
Avto
AvtoMiloš Milač Po BTC smo se zapeljali s pravim avtonomnim avtom 4

Po BTC Cityju se te dni vozi pravi avtonomni avto francoske Navye, ki deluje povsem brez voznika. Sinoči smo se usedli v 16-sedežni shuttle, v petek dopoldne bo prevoz prihodnosti na voljo obiskovalcem.

FINANCE
Okolje & energija
(video) Poglejte, kako je vozil avtonomni avto po BTC
Okolje & energija
Okolje & energijaBorut Hočevar (video) Poglejte, kako je vozil avtonomni avto po BTC 2

V okviru evropskega prometnega dogodka TEN-T Days 2018 so pripravili tudi demonstracijsko vožnjo povsem avtonomnega vozila.

FINANCE
Okolje & energija
V torek bo znan slovenski sistem za razvoj rešitev za samovozeča vozila
Okolje & energija
Okolje & energijaBorut Hočevar V torek bo znan slovenski sistem za razvoj rešitev za samovozeča vozila 14

V torek, 3. aprila 2018, bodo predstavili vzpostavitev »unikatnega in enotnega slovenskega ekosistema za razvoj rešitev za samovozeča vozila«.

FINANCE
Nova revija Finance: panoge prihodnosti
PRO
Finance
NOVA REVIJA FINANCE
Finance PRO Nova revija Finance: panoge prihodnosti (PRO)

Vabljeni v zakulisje šestih prepletenih panog prihodnosti