Manj čakanja na cestah, kilometri v rabljenih avtih, nadzor nad poslanci - kaj imajo s tem odprti podatki Manj čakanja na cestah, kilometri v rabljenih avtih, nadzor nad poslanci - kaj imajo s tem odprti podatki Tudi zaradi rešitev, ki temeljijo na prosto dostopnih podatkih, se vinogradniki lažje odločijo, kdaj škropiti, kupci rabljenih vozil hitreje prepoznajo goljufe, Rimljani imajo boljši pregled nad kakovostjo šol, Evropejci pa manj čakamo v gneči na cestah. Trg odprtih podatkov v EU je vreden 184 milijard evrov in bo po napovedih hitro rasel.
Imamo podatke o vsem mogočem, zakaj jih ne izkoristimo bolje v javno dobro? Imamo podatke o vsem mogočem, zakaj jih ne izkoristimo bolje v javno dobro? Dober primer uporabe prosto dostopnih podatkov je portal Avtolog.si, prek katerega je mogoče preveriti podatke o rabljenem vozilu, če ga kupujete, recimo kilometrih in prejšnjih lastništvih.
(intervju) Matjaž Čemažar, šef Domela: Z naložbami gremo s polno paro naprej (intervju) Matjaž Čemažar, šef Domela: Z naložbami gremo s polno paro naprej Predsednik uprave Domela o pol manjših naročilih avtomobilske industrije, o tem, kako pri glavnih naložbah ne popuščajo, o zanimivem novem ameriškem poslu in pomoči države, od katere bodo odvisni odpuščanja in poslovni izid.
Delnice bank kot da bi bile kužne. Do kdaj? Delnice bank kot da bi bile kužne. Do kdaj? Dokler se ne razjasni splošno okrevanje povpraševanja, je varneje razmišljati o delnicah v drugih panogah.
(intervju) Slovenka na Forbesovem seznamu naj evropskih umetnikov (intervju) Slovenka na Forbesovem seznamu naj evropskih umetnikov Ilustratorka in oblikovalka Alja Horvat svoje slike in vzorce uspešno prodaja tako velikim modnim znamkam kot spletnim kupcem po vsem svetu. Poslovna revija Forbes jo je letos uvrstila med 30 pomembnih evropskih umetnikov, mlajših od 30 let. 

Z umetno inteligenco do trajnostnih materialov

 

Več iz teme.

Obveščaj me o novih člankih:  
nove tehnologije   dodaj
Spirit dodaj
 
Čas branja: 1 min
05.04.2018  21:00
Z umetno inteligenco do trajnostnih materialov
V Skazi so začeli razvijati izdelke, ki so reciklati, sisteme za ločevanje ter procese za proizvodnjo tehnično zahtevnih izdelkov z dodanimi naravnimi vlakni.

Več iz teme:  
Obveščaj me o novih člankih:  
nove tehnologije   dodaj
Spirit dodaj

V velenjskem podjetju Skaza, ki izdeluje izdelke iz plastičnih mas, med drugim tudi za avtomobilsko industrijo, izvajajo dva razvojno-raziskovalna projekta, pomembna za podjetje.

Prvi je razvoj novega tehnološkega postopka za proizvodnjo zahtevnih izdelkov iz transparentnega polikarbonata z najmanj 50-odstotnim deležem sekundarne odpadne surovine za aplikacije v pohištveni in elektroindustriji. Agencija SPIRIT je zagotovila sofinanciranje v višini 200 tisoč evrov, preostalih slabih 370 tisoč pa bodo zagotovili v Skazi. V projektu, ki se je začel lani, je vključenih 12 zaposlenih, zaključek pa je predviden konec leta, so sporočili iz Skaze.

Drugi projekt je razvoj recikliranega materiala z dodanimi naravnimi vlakni in proizvodnega postopka za zahtevne tehnične izdelke. Zagnali so ga pravkar, trajal bo do 6. februarja 2020. Naložbo sofinancira gospodarsko ministrstvo z 220 tisoč evri. Del stroškov bo pokril projektni partner, ki je tudi prejemnik dela sredstev sofinanciranja. Tudi v tej ekipi v Skazi deluje od 10 do 12 zaposlenih.

V obeh projektih so osredotočeni na razvoj reciklata za uporabo v zahtevnejših tehničnih izdelkih. Reciklirane materiale bo mogoče uporabljati tudi v transparentnih izdelkih. V okviru projekta bodo razvili napredni strojni vid z umetno inteligenco, ki bo ločil transparentne granule in tudi granule z nepravilnostmi. Ločene granule bo mogoče kemijsko toliko oplemenititi, da bodo primerne za nov, mehansko obremenjen izdelek. Pri drugem projektu razvijali tudi proces za proizvodnjo tehnično zahtevnih izdelkov, ki imajo dodana naravna vlakna. Pri obeh projektih sodelujejo tudi z različnimi raziskovalnimi organizacijami.


Več iz teme:  

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
MANAGER
Manager
Manager Lomilci koronakrize: ta podjetja so odporna proti virusu

Poiskali smo podjetja, ki so kljub gospodarskemu mrku ohranila naročila ali pa celo pridobila nove kupce

MANAGER
Manager
Manager Warren Buffett ne kupuje, Bank of America čaka novo dno 1

V tečaje na newyorški borzi je vgrajenega preveč optimizma, da bi bilo to vzdržno, ocenjuje ameriška banka

MANAGER
Manager
Manager Dočakali smo maj, čas sprostitve in krutega obračuna. Kaj sledi? 6

Jesen 2021 bo zlata. Tedaj bo zavladala nova normala in črepinje bodo pobrane.

MANAGER
Manager
Manager Merklova gre nad Kurza, Kurz nad Janšo, vsi pa nad ZDA in Kitajce 4

V EU si bomo nagajali, vsi pa bomo proti Kaliforniji in Kitajski.

MANAGER
Manager
Manager Tesla prehiteva po desni, a Volkswagen že stopa na plin 3

Elon Musk premaguje borzo, »butasto« kalifornijsko koronazaporo, a ni edini, ki se pripravlja na vojno za kupce avtov.

MANAGER
Manager
Manager Spoznajte inštruktorja matematike, ki je postal milijarder 3

Kako se je indijski matematik Bidžu Ravendran s startupom za spletno izobraževanje letos uvrstil med najbogatejše ljudi na svetu.

MANAGER
Manager
Manager Menedžerske veteranke in veterani o lekcijah iz krize ob razpadu Jugoslavije 2

Vse krize so različno grde: kako so podjetja preživela izgubo trgov in več zaporednih let krčenja BDP in kateri nauki te krize so še...

MANAGER
Manager
Manager Kako se na sezono pripravljajo turistične kmetije – dva primera

Že prihodnji teden bi vrata lahko odprli tudi manjši ponudniki prenočitev. To je dobra novica za turistične kmetije. Pogledali smo,...