(intervju) Na Balkanu vre na več koncih – kako resne so napetosti? (intervju) Na Balkanu vre na več koncih – kako resne so napetosti? V zadnjem letu je na zahodnem Balkanu znova bolj nemirno – demonstracije v Srbiji, protesti v BiH, kosovsko zvišanje carin … Kaj se dogaja, pojasnjuje Rok Zupančič s FDV, ki se zadnjih deset let intenzivno ukvarja s tem nemirnim območjem.
Kdo je najbogatejši Madžar, ki ga v Sloveniji zanimata Emonika in Abanka Kdo je najbogatejši Madžar, ki ga v Sloveniji zanimata Emonika in Abanka Sandor Csanyi, prijatelj Viktorja Orbana, že 27 let vodi banko OTP, ki je postala največja finančna ustanova v regiji. Prek podjetja Granit Polus je vstopil v projekt Emonika, OTP pa bi kupila Abanko.
Bo letos padel rekord z borznimi debiji? Bo letos padel rekord z borznimi debiji? Na borzi bi bilo letos lahko zbranega rekordno svežega kapitala, menijo analitiki. Med najverjetnejšimi IPO se omenjajo tehnološka podjetja Palantir, Slack in Pinterest ter tekmeca Uber in Lyft, ki sta že začela dirko, kdo bo prvi.
(intervju) Dejan Turk, šef A1 in Vip mobile: Slovenski način vodenja se v Srbiji ni obnesel (intervju) Dejan Turk, šef A1 in Vip mobile: Slovenski način vodenja se v Srbiji ni obnesel Dejan Turk vodi dva telekomunikacijska operaterja, slovenski A1 in srbski Vip mobile, in to tako, kot pravi, da zaposlenim ne ukazuje od zadaj, ampak z njimi juriša v prvih vrstah. Slovenski menedžer leta je zdaj še srbski.
Grmi in postavlja se za 200 tisočakov, stane le 70 Grmi in postavlja se za 200 tisočakov, stane le 70 Ford mustang je huligan v družbi evropskih športnikov za podobno ceno, ki zna pritegniti tako zelo kot superšportniki za 200 in več tisočakov. Je avto, ki dvigne največ prahu za ceno, ki jo zahteva.

Spotify navdušil vlagatelje v črnih borznih dneh

 

Več iz teme.

Obveščaj me o novih člankih:  
borza   dodaj
delnice   dodaj
Spotify dodaj
NYSE dodaj
Martin Lorentzon dodaj
 
Čas branja: 1 min
05.04.2018  21:00
Spotify navdušil vlagatelje v črnih borznih dneh
Soustanovitelj in glavni direktor Spotifya Daniel Ek je z uvrstitvijo na borzo omogočil delničarjem, da pregledno trgujejo z delnicami družbe.

Več iz teme:  
Obveščaj me o novih člankih:  
borza   dodaj
delnice   dodaj
Spotify dodaj
NYSE dodaj
Martin Lorentzon dodaj

Švedska družba Spotify, ki upravlja istoimenski portal za pretočni prenos glasbe, je borzni krst na newyorški borzi NYSE doživela ta torek. Prvi posel je bil sklenjen po vrednosti 165,90 dolarja, kar je pomenilo vrednotenje celotne družbe na 29,5 milijarde dolarjev, visoko nad pričakovanji analitikov, ki so ocenjevali, da bo družba na borzi ovrednotena na 20 do 25 milijard dolarjev.

Vendar je rezultat na koncu prvega trgovalnega dneva dal analitikom kar prav, vrednost delnice je namreč končala pri 149 dolarjih oziroma vrednotenju družbe na 25 milijard dolarjev. Lep rezultat za družbo, ki še vedno posluje s krepko izgubo, poleg tega pa se je uvrstila na borzo ravno v času strmoglavljanja borznih indeksov zaradi svetovne trgovinske vojne in zaradi težav tehnoloških družb.

Nastop Spotifya na borzi je v marsičem specifičen. Družba ni šla na borzo po svež denar z izdajo novih delnic, temveč so na organizirani trg uvrstili že obstoječe delnice in s tem omogočili lastnikom (med temi so tudi zaposleni), da jih unovčijo transparentno. Delnice so uvrstili na trg neposredno, brez sodelovanja bank, in tudi niso vnaprej opredelili izhodiščne cene, kot je to običajno. Spotify je s skoraj 160 milijoni aktivnih uporabnikov na mesec (podatek konec leta 2017) in 71 milijoni premijskih naročnikov največji med ponudniki pretočne glasbe. Zamislila sta si ga njegov zdajšnji šef Daniel Ek ter Martin Lorentzon; zasnovala sta ga leta 2006, ko sta uporabnikom začela ponujati brezplačni dostop s povabilom. V širšem smislu pa je glasbeni portal zaživel leta 2008, ko sta ob brezplačnem dostopu, ki je bil še vedno dostopen le na vabilo, ponudila tudi naročnino.


Več iz teme:  

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
IZVOZNIKI
Novice
Novice Če se udarijo Trump, Ši, Putin in Merklova, bo bolelo nas vse 10

Slovenija v ZDA ali na Kitajsko proda malo, sta pa to, poleg Rusije, najpomembnejša partnerja za EU-28

FINANCE
Članki
Članki Trump neti trgovinsko vojno - lahko kongres povozi njegovo odločitev? 7

Ameriški predsednik je konec tedna uresničil napoved o uvedbi dodatnih carin na jeklo in aluminij in podpisal izvršni odlok o njihovi...

AVTO
Posel
Posel Bloomberg: Nissan in Renault se pogovarjata o združitvi

Na začetku marca se je poročalo, da se Nissan zanima za nakup državnega deleža v Renaultu, kar naj bi bil uvod v združitvena...

FINANCE
Članki
Članki Netflixu je agresiven pohod na tuje prinesel veliko rast 12

Ameriška družba za pretočno predvajanje videovsebin je v prvem četrtletju povečala prihodke za več kot 40 odstotkov in čisti...