(intervju) Na Balkanu vre na več koncih – kako resne so napetosti? (intervju) Na Balkanu vre na več koncih – kako resne so napetosti? V zadnjem letu je na zahodnem Balkanu znova bolj nemirno – demonstracije v Srbiji, protesti v BiH, kosovsko zvišanje carin … Kaj se dogaja, pojasnjuje Rok Zupančič s FDV, ki se zadnjih deset let intenzivno ukvarja s tem nemirnim območjem.
Kdo je najbogatejši Madžar, ki ga v Sloveniji zanimata Emonika in Abanka Kdo je najbogatejši Madžar, ki ga v Sloveniji zanimata Emonika in Abanka Sandor Csanyi, prijatelj Viktorja Orbana, že 27 let vodi banko OTP, ki je postala največja finančna ustanova v regiji. Prek podjetja Granit Polus je vstopil v projekt Emonika, OTP pa bi kupila Abanko.
Bo letos padel rekord z borznimi debiji? Bo letos padel rekord z borznimi debiji? Na borzi bi bilo letos lahko zbranega rekordno svežega kapitala, menijo analitiki. Med najverjetnejšimi IPO se omenjajo tehnološka podjetja Palantir, Slack in Pinterest ter tekmeca Uber in Lyft, ki sta že začela dirko, kdo bo prvi.
(intervju) Dejan Turk, šef A1 in Vip mobile: Slovenski način vodenja se v Srbiji ni obnesel (intervju) Dejan Turk, šef A1 in Vip mobile: Slovenski način vodenja se v Srbiji ni obnesel Dejan Turk vodi dva telekomunikacijska operaterja, slovenski A1 in srbski Vip mobile, in to tako, kot pravi, da zaposlenim ne ukazuje od zadaj, ampak z njimi juriša v prvih vrstah. Slovenski menedžer leta je zdaj še srbski.
Grmi in postavlja se za 200 tisočakov, stane le 70 Grmi in postavlja se za 200 tisočakov, stane le 70 Ford mustang je huligan v družbi evropskih športnikov za podobno ceno, ki zna pritegniti tako zelo kot superšportniki za 200 in več tisočakov. Je avto, ki dvigne največ prahu za ceno, ki jo zahteva.

Trump ob carinah razmišlja tudi o drugih trgovinskih ovirah

 

Več iz teme.

Obveščaj me o novih člankih:  
trgovina   dodaj
Kitajska   dodaj
ZDA   dodaj
carine   dodaj
Donald Trump dodaj
 
Čas branja: 1 min
12.04.2018  21:00
Trump ob carinah razmišlja tudi o drugih trgovinskih ovirah
Novi udarci v trgovini med ZDA in Kitajsko – Američani bi po novem dodatno ocarinili sto milijard uvoza iz Kitajske, Kitajci za posredovanje prosijo Svetovno trgovinsko organizacijo. ZDA napovedujejo še en udarec – s strožjimi okoljskimi zahtevami omejiti uvoz avtomobilov.

Obveščaj me o novih člankih:  
trgovina   dodaj
Kitajska   dodaj
ZDA   dodaj
carine   dodaj
Donald Trump dodaj

Ameriški predsednik Donald Trump je prejšnji teden še zaostril trgovinske odnose s Kitajsko. Po tem, ko so ZDA minuli torek objavile seznam 1.300 kitajskih izdelkov (v uvozu ZDA pomenijo okoli 50 milijard dolarjev), ki bi jih lahko doletele do 25-odstotne carine, kot ukrep za zaščito ameriške intelektualne lastnine, je Trump v četrtek zagrozil z dodatnimi carinskimi dajatvami na uvoz kitajskega blaga v vrednosti kar sto milijard dolarjev.

Kitajci so takoj odgovorili, da so se pripravljeni proti ameriškemu protekcionizmu boriti »za vsako ceno«. Dodatna napetost v trgovini med svetovnima gospodarskima velesilama se je pokazala tudi v nižjih tečajih na evropskih in ameriških borzah, saj se vlagatelji bojijo, da bi lahko merjenje moči med ZDA in Kitajsko sprožilo pravo trgovinsko vojno. Začelo se je konec marca, ko so ZDA uvedle 25-odstotne carine na jeklo in 10-odstotne na aluminij. Kitajci trdijo, da so uvedene carine v nasprotju z določbami Svetovne trgovinske organizacije (STO), zato zdaj na pomoč kličejo STO, da posreduje v sporu z Američani.

Del ameriške protekcionistične politike je tudi razmišljanje Washingtona, da bi zahteval strožje okoljevarstvene standarde pri uvoženih avtomobilih, o čemer je v petek prvi poročal Wall Street Journal, sklicujoč se na neimenovane vire. S tem bi zaščitil domače proizvajalce, pri Reutersu pa so zapisali, da bi tudi takšne necarinske trgovinske ovire lahko pomenile kršenje pravil STO. Če bi Trump napovedi uresničil, bi to utegnilo najbolj udariti evropske proizvajalce avtomobilov, poroča Reuters, saj so lani japonski in korejski proizvajalci avtomobilov kar 70 odstotkov vseh vozil, ki so jih prodali v ZDA, tam tudi izdelali, medtem ko so jih evropski proizvajalci le 30 odstotkov.

Medtem pa je v začetku tedna kitajski predsednik Ši Džinping v govoru na gospodarskem forumu napovedal nadaljnje odpiranje trga tujcem in tudi izboljšanje varovanja intelektualne lastnine, kar od Kitajske zahtevajo ZDA. To je dvignilo azijske borzne indekse in tudi vlilo nekaj upanja, da se utegne trgovinski spopad med velesilama vendarle kmalu končati.Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
MANAGER
Manager
Manager Nova ofenziva v Trumpovi trgovinski vojni – spopad za intelektualno lastnino

ZDA so napovedale korenite carinske ukrepe proti Kitajski zaradi, kot so izračunali, več sto milijard dolarjev vredne kraje intelektualne...

TOP JOB
Delavci
IZVOZNIKI
Novice
Novice Trump in Ši merita moči, evrska industrija pa že slabi 4

V časovnici in grafih - kako zaostrovanje trgovinskih odnosov vnaša nervozo na borze ter tudi že v evrsko industrijo