Nevarna politična trenja po svetu – in katera bi nas morala najbolj skrbeti Nevarna politična trenja po svetu – in katera bi nas morala najbolj skrbeti Zahodni Balkan, vzpon skrajnih gibanj v Evropi, Ukrajina, trgovinska vojna med ZDA in Kitajsko, Sirija, Iran, Severna Koreja … Pogledali smo nekatera največja politična trenja po svetu, ki se še intenzivirajo, s strokovnjakom za varnostna vprašanja Iztokom Prezljem pa poskušali oceniti njihov razvoj in katera nas najbolj ogrožajo.
Kako je Nike z oglasom sprovociral Trumpa in povečal vrednost podjetja Kako je Nike z oglasom sprovociral Trumpa in povečal vrednost podjetja Kampanja ameriške korporacije za športno obutev Nike ob 30-letnici slogana »Just do it« z uporniškim zvezdnikom ameriškega nogometa Colinom Kaepernickom v glavni vlogi v zadnjih tednih dviguje vse več prahu, pa tudi prodajo in vrednost delnice.
Start-up, ki naj bi postal kitajski Tesla, ali zakaj letijo milijarde na kitajski trg električnih avtov Start-up, ki naj bi postal kitajski Tesla, ali zakaj letijo milijarde na kitajski trg električnih avtov Nio je eden od številnih kitajskih start-upov, ki se spuščajo na rastoči trg električnih avtomobilov in dobivajo vlagateljske milijarde. Prejšnji teden je v New Yorku izpeljal prvo javno ponudbo delnic, analitiki pa opozarjajo, da so njegovi proizvodni cilji morda preveč ambiciozni.

Trump ob carinah razmišlja tudi o drugih trgovinskih ovirah

Čas branja: 1 min
12.04.2018  21:00
Trump ob carinah razmišlja tudi o drugih trgovinskih ovirah
Novi udarci v trgovini med ZDA in Kitajsko – Američani bi po novem dodatno ocarinili sto milijard uvoza iz Kitajske, Kitajci za posredovanje prosijo Svetovno trgovinsko organizacijo. ZDA napovedujejo še en udarec – s strožjimi okoljskimi zahtevami omejiti uvoz avtomobilov.

Ameriški predsednik Donald Trump je prejšnji teden še zaostril trgovinske odnose s Kitajsko. Po tem, ko so ZDA minuli torek objavile seznam 1.300 kitajskih izdelkov (v uvozu ZDA pomenijo okoli 50 milijard dolarjev), ki bi jih lahko doletele do 25-odstotne carine, kot ukrep za zaščito ameriške intelektualne lastnine, je Trump v četrtek zagrozil z dodatnimi carinskimi dajatvami na uvoz kitajskega blaga v vrednosti kar sto milijard dolarjev.

Kitajci so takoj odgovorili, da so se pripravljeni proti ameriškemu protekcionizmu boriti »za vsako ceno«. Dodatna napetost v trgovini med svetovnima gospodarskima velesilama se je pokazala tudi v nižjih tečajih na evropskih in ameriških borzah, saj se vlagatelji bojijo, da bi lahko merjenje moči med ZDA in Kitajsko sprožilo pravo trgovinsko vojno. Začelo se je konec marca, ko so ZDA uvedle 25-odstotne carine na jeklo in 10-odstotne na aluminij. Kitajci trdijo, da so uvedene carine v nasprotju z določbami Svetovne trgovinske organizacije (STO), zato zdaj na pomoč kličejo STO, da posreduje v sporu z Američani.

Del ameriške protekcionistične politike je tudi razmišljanje Washingtona, da bi zahteval strožje okoljevarstvene standarde pri uvoženih avtomobilih, o čemer je v petek prvi poročal Wall Street Journal, sklicujoč se na neimenovane vire. S tem bi zaščitil domače proizvajalce, pri Reutersu pa so zapisali, da bi tudi takšne necarinske trgovinske ovire lahko pomenile kršenje pravil STO. Če bi Trump napovedi uresničil, bi to utegnilo najbolj udariti evropske proizvajalce avtomobilov, poroča Reuters, saj so lani japonski in korejski proizvajalci avtomobilov kar 70 odstotkov vseh vozil, ki so jih prodali v ZDA, tam tudi izdelali, medtem ko so jih evropski proizvajalci le 30 odstotkov.

Medtem pa je v začetku tedna kitajski predsednik Ši Džinping v govoru na gospodarskem forumu napovedal nadaljnje odpiranje trga tujcem in tudi izboljšanje varovanja intelektualne lastnine, kar od Kitajske zahtevajo ZDA. To je dvignilo azijske borzne indekse in tudi vlilo nekaj upanja, da se utegne trgovinski spopad med velesilama vendarle kmalu končati.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
MANAGER
Manager
Manager Nova ofenziva v Trumpovi trgovinski vojni – spopad za intelektualno lastnino

ZDA so napovedale korenite carinske ukrepe proti Kitajski zaradi, kot so izračunali, več sto milijard dolarjev vredne kraje intelektualne...

TOP JOB
Delavci
FINANCE
Članki
Članki Kdo je novi šef Deutsche Bank in kaj načrtuje

Ta teden je vodenje Deutsche Bank prevzel Christian Sewing in dal vedeti, da bo banka še naprej stopala po poti prestrukturiranja

FINANCE
Članki
Članki (pravice potrošnikov) Bo Bruslju uspelo nasititi volka, koza pa bo preživela?

Evropska pravila o varstvu potrošnikov so med najstrožjimi, jih je pa težko uresničiti – pa naj gre za dokazovanje domnevne dvojne...

AVTO
Nasveti
Nasveti Vse, kar ste želeli vedeti o tožbi proti VW, pa niste imeli koga vprašati

Poiskali smo odgovore na praktična vprašanja, potem ko je bila vložena tožba proti VW, v kateri odškodnino terja tudi 6.024 slovenskih...