Kaj vse se napoveduje s tehnologijo 6G? Sliši se kot znanstvena fantastika Kaj vse se napoveduje s tehnologijo 6G? Sliši se kot znanstvena fantastika Čeprav 5G še ni zares zaživel, se že živahno razpravlja o naslednji generaciji mobilne tehnologije, ki naj bi jo dočakali čez deset let in bi po napovedih omogočila neodvisne pametne stroje, internet čutov in morda celo sporazumevanje z živalmi.
(intervju) Violeta Bulc, nekdanja evropska komisarka: Globalna ekonomija ne bo ogrožena (intervju) Violeta Bulc, nekdanja evropska komisarka: Globalna ekonomija ne bo ogrožena Violeta Bulc o prihodnosti avtomobilov, prometa in globalizacije: Bistveno se bo spremenil odnos do hrane, pomembna bo lokalna pridelava. V prihodnje bo tudi precej bolj jasna delitev med tistim, kar se proizvaja globalno, kaj pa lokalno.
Korona je rahlo ustavila 5G, a mu tudi dala nov zalet Korona je rahlo ustavila 5G, a mu tudi dala nov zalet Telefoni, ki so dražji zaradi podpore za omrežja pete generacije, prihajajo v prodajo v neugodnem času
Turbulentni let Bransonovega Virgin Atlantica Turbulentni let Bransonovega Virgin Atlantica Britanski letalski prevoznik je, tako kot druge družbe v tej industriji, v velikih težavah. A je vanje zašel, še preden je udarila koronakriza.
Koliko stane prevoz od točke A do B? Odvisno, kdo računa Koliko stane prevoz od točke A do B? Odvisno, kdo računa Če bi bila prodaja avtomobilov naša edina težava, bi bil zagon gospodarske rasti po koronakrizi zelo preprost

Agrokor: dobaviteljem denar, finančnim upnikom deleži

 

Več iz teme.

Obveščaj me o novih člankih:  
Mercator/Agrokor   dodaj
trgovina   dodaj
Agrokor dodaj
Mercator dodaj
Jamnica dodaj
 
Čas branja: 2 min
12.04.2018  21:00
Agrokor: dobaviteljem denar, finančnim upnikom deleži
Foto: Shutterstock

Več iz teme:  
Obveščaj me o novih člankih:  
Mercator/Agrokor   dodaj
trgovina   dodaj
Agrokor dodaj
Mercator dodaj
Jamnica dodaj

Leto dni po uvedbi izredne uprave v Agrokorju so upniki dosegli načelni dogovor o ključnih elementih poravnave. Poglejmo glavne obrise načrtovanega prestrukturiranja.

Lastništvo Novega Agrokorja bo na Nizozemskem; v bistvu bodo na Nizozemskem vse krovne družbe, tako lastniške kot glavna upravljavska;

– upnikom se ne bodo delile delnice, ampak depozitarna potrdila o lastništvu.

Kolikšen delež svoje terjatve bodo upniki dobili poplačan, bo določeno po metodologiji EPM (gre za metodologijo in vrednotenje, ko imajo v skupini boljše družbe boljši položaj, prav tako njihovi upniki).

Finančni upniki so privolili v to, da se poplačajo z deleži. Finančni upniki se delijo na zavarovane in nezavarovane. Nezavarovani finančni upniki lahko pričakujejo lastniške deleže – to je potrdila o lastništvu – in konvertibilne obveznice, ki jih bo izdala nizozemska krovna družba. Konvertibilne obveznice ne bodo garantirane in ne bodo imele zavarovanj. Vsak upnik bo dobil enak delež potrdil o lastništvu in konvertibilnih obveznic. Oba instrumenta sta medsebojno povezana in z njima ni mogoče ločeno razpolagati. S tistimi nezavarovanimi upniki, ki imajo zelo majhne zneske terjatev, je mogoč dogovor, da bodo dobili poplačila v denarju, vendar z velikimi diskonti.

Zavarovane finančne terjatve – tu gre za tiste, ki so zavarovane s hipotekami – se bodo poplačevale takole: v delu, kjer je zadostno zavarovanje, s prevzetjem obveznic nove krovne družbe, v delu, ki presega vrednost zavarovanja, postajajo navadne nezavarovane finančne terjatve in za ta del velja opis poplačila iz prejšnje alineje.

Finančni skladi se bodo poplačali tako, da bo nova hrvaška krovna družba, Novi Agrokor, najela za dobro milijardo novega posojila, torej bodo plačani v denarju.

Nova korporativna podoba Agrokorja – na Nizozemskem bo krovna družba, ki se ji za zdaj reče Nizozemska top kompanija, ki bo v lastništvu upnikov. Ta bo stoodstotna lastnica NizHoldCo, ki bo nizozemski holding z omejeno odgovornostjo, mama in stoodstotna lastnica hrvaškega Novega Agrokorja, ki se mu za zdaj reče HrvHoldCo. Ta bo delniška družba, mama vsem operativnim družbam Agrokorja, med katerimi je tudi Mercator. Stari Agrokor je ločen od Novega Agrokorja in ni več medsebojnih jamstev.

Medsebojno financiranje operativnih družb ni več predvideno. Jamnica, recimo, ne bo mogla kreditirati Konzuma. Financiranje bo mogoče le neposredno, HrvHoldCo bo lahko financiral posamezno družbo.

Poseben dogovor z dobavitelji: dobavitelji Agrokorja so že pred sklenitvijo upniškega dogovora o finančnem prestrukturiranju dobili poplačan del svojih terjatev. Zdaj je z njimi dosežen dogovor, da v prihodnjih štirih letih dobijo dodatna plačila, glavno merilo, koliko, pa bo prihodnje poslovanje Konzuma. Vsako leto naj bi tako dobavitelji dobili po največ 80 milijonov evrov za plačila tako imenovanega mejnega dolga, po štirih letih obveznost poplačila tega mejnega dolga preneha ne glede na to, koliko ga še ni bilo plačanega. Poplačila bodo dobavitelji dobili v denarju, po preteku štirih let pa zanje veljajo enaki pogoji kot za nezavarovane upnike, torej obveznice in depozitarna potrdila o lastništvu. Dobavitelji so iztržili tudi, da bodo vsaj še pet let imeli zagotovljene police v Konzumu.


Več iz teme:  

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
MANAGER
Manager
Manager Kdaj bomo plačali večerjo? 17

Rad bi, da se zavedamo, da od države nismo dobili darila. Moti me tudi miselnost velikega dela ljudi, da je treba zdaj, ko država deli...

MANAGER
Manager
Manager Lomilci koronakrize: ta podjetja so odporna proti virusu

Poiskali smo podjetja, ki so kljub gospodarskemu mrku ohranila naročila ali pa celo pridobila nove kupce

MANAGER
Manager
Manager Dočakali smo maj, čas sprostitve in krutega obračuna. Kaj sledi? 6

Jesen 2021 bo zlata. Tedaj bo zavladala nova normala in črepinje bodo pobrane.

MANAGER
Manager
Manager Janšev turistični vavčer veselo izkoristite 31

Danes je pametno zapravljati, ne pa brezglavo varčevati.

MANAGER
Manager
Manager Kaj vse se napoveduje s tehnologijo 6G? Sliši se kot znanstvena fantastika 23

Čeprav 5G še ni zares zaživel, se že živahno razpravlja o naslednji generaciji mobilne tehnologije, ki naj bi jo dočakali čez deset...

MANAGER
Manager
Manager Warren Buffett ne kupuje, Bank of America čaka novo dno 2

V tečaje na newyorški borzi je vgrajenega preveč optimizma, da bi bilo to vzdržno, ocenjuje ameriška banka

MANAGER
Manager
Manager Merklova gre nad Kurza, Kurz nad Janšo, vsi pa nad ZDA in Kitajce 4

V EU si bomo nagajali, vsi pa bomo proti Kaliforniji in Kitajski.

MANAGER
Manager
Manager Tesla prehiteva po desni, a Volkswagen že stopa na plin 3

Elon Musk premaguje borzo, »butasto« kalifornijsko koronazaporo, a ni edini, ki se pripravlja na vojno za kupce avtov.