Kako bodo samovozeča vozila spremenila cele industrije Kako bodo samovozeča vozila spremenila cele industrije Z vzponom avtonomnih vozil bodo morale številne panoge, od avtomobilske do transportne in zavarovalništva, temeljito spremeniti svoje poslovne strategije. Kje bodo spremembe največje, katere nove storitve se bodo razvile in kako se bomo sposobni prilagoditi v Sloveniji?
Intervju s slovenskim projektantom simbola moderne Hrvaške: »Most na Pelješac bo med petimi konstrukcijsko najzahtevnejšimi in najlepšimi Evropi« Intervju s slovenskim projektantom simbola moderne Hrvaške: »Most na Pelješac bo med petimi konstrukcijsko najzahtevnejšimi in najlepšimi Evropi« Marjan Pipenbaher, projektant mostov, tudi pelješkega: Po krizi v gradbeništvu smo se preusmerili v tujino - od Izraela do Turčije, Alžirije, Hrvaške, Srbije in Črne gore.
Kdo je ženska, ki bo Elonu Musku dihala za ovratnik Kdo je ženska, ki bo Elonu Musku dihala za ovratnik Robyn Denholm se je začela kaliti na bencinski črpalki svojih staršev, maja pa bo kot predsednica upravnega odbora prevzela aktivno vlogo pri vodenju Tesle. Na tem položaju, na katerem je zamenjala Elona Muska, jo čaka več zahtevnih nalog.
Spoznajte industrijskega oblikovalca iz Ljubljane, ki sodeluje pri razvoju hyperloopa Spoznajte industrijskega oblikovalca iz Ljubljane, ki sodeluje pri razvoju hyperloopa Jaka Verbič, rLoop: V zadnjih desetletjih ni bilo tehnologije, ki bi ljudem dala toliko misliti kot hyperloop. Nekaj podobnega je bilo v sedemdesetih letih, ko so bile cele generacije otrok in inženirjev navdušene nad vesoljskimi plovili.

Agrokor: dobaviteljem denar, finančnim upnikom deleži

 

Več iz teme.

Obveščaj me o novih člankih:  
Mercator/Agrokor   dodaj
trgovina   dodaj
Agrokor dodaj
Mercator dodaj
Jamnica dodaj
 
Čas branja: 2 min
12.04.2018  21:00
Agrokor: dobaviteljem denar, finančnim upnikom deleži
Foto: Shutterstock

Več iz teme:  
Obveščaj me o novih člankih:  
Mercator/Agrokor   dodaj
trgovina   dodaj
Agrokor dodaj
Mercator dodaj
Jamnica dodaj

Leto dni po uvedbi izredne uprave v Agrokorju so upniki dosegli načelni dogovor o ključnih elementih poravnave. Poglejmo glavne obrise načrtovanega prestrukturiranja.

Lastništvo Novega Agrokorja bo na Nizozemskem; v bistvu bodo na Nizozemskem vse krovne družbe, tako lastniške kot glavna upravljavska;

– upnikom se ne bodo delile delnice, ampak depozitarna potrdila o lastništvu.

Kolikšen delež svoje terjatve bodo upniki dobili poplačan, bo določeno po metodologiji EPM (gre za metodologijo in vrednotenje, ko imajo v skupini boljše družbe boljši položaj, prav tako njihovi upniki).

Finančni upniki so privolili v to, da se poplačajo z deleži. Finančni upniki se delijo na zavarovane in nezavarovane. Nezavarovani finančni upniki lahko pričakujejo lastniške deleže – to je potrdila o lastništvu – in konvertibilne obveznice, ki jih bo izdala nizozemska krovna družba. Konvertibilne obveznice ne bodo garantirane in ne bodo imele zavarovanj. Vsak upnik bo dobil enak delež potrdil o lastništvu in konvertibilnih obveznic. Oba instrumenta sta medsebojno povezana in z njima ni mogoče ločeno razpolagati. S tistimi nezavarovanimi upniki, ki imajo zelo majhne zneske terjatev, je mogoč dogovor, da bodo dobili poplačila v denarju, vendar z velikimi diskonti.

Zavarovane finančne terjatve – tu gre za tiste, ki so zavarovane s hipotekami – se bodo poplačevale takole: v delu, kjer je zadostno zavarovanje, s prevzetjem obveznic nove krovne družbe, v delu, ki presega vrednost zavarovanja, postajajo navadne nezavarovane finančne terjatve in za ta del velja opis poplačila iz prejšnje alineje.

Finančni skladi se bodo poplačali tako, da bo nova hrvaška krovna družba, Novi Agrokor, najela za dobro milijardo novega posojila, torej bodo plačani v denarju.

Nova korporativna podoba Agrokorja – na Nizozemskem bo krovna družba, ki se ji za zdaj reče Nizozemska top kompanija, ki bo v lastništvu upnikov. Ta bo stoodstotna lastnica NizHoldCo, ki bo nizozemski holding z omejeno odgovornostjo, mama in stoodstotna lastnica hrvaškega Novega Agrokorja, ki se mu za zdaj reče HrvHoldCo. Ta bo delniška družba, mama vsem operativnim družbam Agrokorja, med katerimi je tudi Mercator. Stari Agrokor je ločen od Novega Agrokorja in ni več medsebojnih jamstev.

Medsebojno financiranje operativnih družb ni več predvideno. Jamnica, recimo, ne bo mogla kreditirati Konzuma. Financiranje bo mogoče le neposredno, HrvHoldCo bo lahko financiral posamezno družbo.

Poseben dogovor z dobavitelji: dobavitelji Agrokorja so že pred sklenitvijo upniškega dogovora o finančnem prestrukturiranju dobili poplačan del svojih terjatev. Zdaj je z njimi dosežen dogovor, da v prihodnjih štirih letih dobijo dodatna plačila, glavno merilo, koliko, pa bo prihodnje poslovanje Konzuma. Vsako leto naj bi tako dobavitelji dobili po največ 80 milijonov evrov za plačila tako imenovanega mejnega dolga, po štirih letih obveznost poplačila tega mejnega dolga preneha ne glede na to, koliko ga še ni bilo plačanega. Poplačila bodo dobavitelji dobili v denarju, po preteku štirih let pa zanje veljajo enaki pogoji kot za nezavarovane upnike, torej obveznice in depozitarna potrdila o lastništvu. Dobavitelji so iztržili tudi, da bodo vsaj še pet let imeli zagotovljene police v Konzumu.


Več iz teme:  

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
FINANCE
Agrokor: dobaviteljem denar, finančnim upnikom deleži 3

Kakšne so rešitve najnovejšega predloga upniškega dogovora v potopljenem Agrokorju in kakšni so obrisi Novega Agrokorja, s katerim so...

FINANCE
Zakaj bi za Ramljakom iz Agrokorja ne odkorakale tudi banke? 11

Ni nevarnost, da najpomembnejše banke odkorakajo, ker je odšel Ramljak, nevarnost je, da gredo, ker ni plana B, ker se je povečala...

FINANCE
Agrokor bo imel petčlanski upniški odbor: kako so upniki razdeljeni v skupine 2

O izbiri predstavnika se bodo upniki morali dogovoriti v 30 dneh od poziva v hrvaških Narodnih novinah

FINANCE
Kako bodo Hrvati sprejeli grozovito kompromitiran postopek Agrokor, če ne priznajo malo kompromitirane arbitraže? 16

Špekulacija: kaj se lahko zgodi, če pameten upniški dogovor za Agrokor ne uspe, si predsednik hrvaške vlade Andrej Plenković...