Manager

Ant Financial zbira devet milijard. Bo postal največ vredno zasebno podjetje na svetu?

Izpostavljamo

FINANCE
Manager
Lestvica TOP 101: To so najboljši med največjimi in tako meljejo inflacijo
Manager
TOP 101
ManagerJure Ugovšek Lestvica TOP 101: To so najboljši med največjimi in tako meljejo inflacijo 1

Predstavljamo celosten pregled največjih slovenskih skupin in družb ter najboljših med njimi.

FINANCE
Manager
To je lestvica 100 najboljših in največjih slovenskih podjetij
Manager
MANAGER: TOP 101
ManagerJure Ugovšek To je lestvica 100 najboljših in največjih slovenskih podjetij 5

Sestavili smo lestvici največjih slovenskih podjetij in najboljših med njimi.

Avtor
avtor
12.04.2018 21:00
Čas branja: 1 min
Ant Financial zbira devet milijard. Bo postal največ vredno zasebno podjetje na svetu?
150 milijard bi lahko bil po naslednjem investicijskem krogu vreden Alibabin Ant Financial, največ od vseh podjetij na svetu, ki ne kotirajo na borzi. Foto: Anthony Kwan/Bloomberg

Ant Financial, hčerinska družba kitajskega spletnega trgovca Alibaba, načrtuje nov investicijski krog, v katerem namerava zbrati devet milijard dolarjev zasebnega kapitala, je poročal Wall Street Journal.

Ant Financial ponuja storitev za spletna plačila Alipay in je največja tovrstna platforma na Kitajskem. Če bi družbi uspelo zbrati toliko denarja, bi bila njena vrednost ocenjena na okoli 150 milijard dolarjev, piše WSJ, sklicujoč se na poznavalce v industriji. To bi tudi pomenilo, da bi Ant Financial postal največ vredno podjetje na svetu od vseh, ki ne kotirajo na borzi. Nazadnje je podjetje zbiralo denar leta 2016, ko so zasebni investitorji vanj vložili štiri milijarde dolarjev, njegova vrednost pa je bila takrat ocenjena na 60 milijard dolarjev.

Sedem let staro podjetje se agresivno širi zunaj Kitajske v druge dele Azije in tudi Evropo, kjer so sklenili partnerstvo s francosko banko BNP Paribas. Poskus vstopa na ameriški trg z nakupom MoneyGram International pa so pristojni organi ustavili v začetku leta, sklicujoč se na nacionalno varnost, kar je bil precejšen udarec za šefa Alibabe Jacka Maja, ki je ameriškemu predsedniku Donaldu Trumpu obljubil, da bo v ZDA ustvaril milijon delovnih mest.

Po poročanju tujih medijev je tovrstno zbiranje zasebnega kapitala pred prvo javno ponudbo delnic običajna taktika kitajskih družb, s čimer želijo zvišati vrednost podjetij. Pohod na borzo sicer v Ant Financial napovedujejo že nekaj časa, vendar pa se o bolj natančnih rokih še niso izjasnili.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
Več o temi
Kliknite [+] poleg oznake in se prijavite na obveščanje. S klikom na ime posamezne oznake preverite seznam člankov.
FINANCE
Vzpon silicijeve Kitajske
Finance
Marion Laboure, Haiyang Zhang in Juergen Braunstein Vzpon silicijeve Kitajske 7
FINANCE
Manager
Ali gre Trump v totalno trgovinsko vojno?
FINANCE
Članki
Kitajci prihajajo: Če Kitajci dajo denar za Gorenje, bo morala Slovenija Kitajski izročiti Tajvance!?
Finance
FinanceSimona Toplak Kitajci prihajajo: Če Kitajci dajo denar za Gorenje, bo morala Slovenija Kitajski izročiti Tajvance!? 5

Kitajska je novi Hanibal. In je pred vrati. Kitajci ne prihajajo z bombami, ampak z denarjem. Za tem denarjem je državna diktatura. Kitajci se zanimajo tudi za Gorenje. Evropski posel ne sme izbirati po nacionalnosti.Denar je denar, zakaj ne kitajski. Evropska politika pa govori o zaščiti. Dobivamo lex Kitajska. ZDA uvajajo carine. Koliko veste o Kitajski? Številke, dejstva, nevarnosti, priložnosti, resnice in zablode – smo zbrali v posebni izdaji o Kitajski.

FINANCE
Kitajska v inovacijah prehiteva zahod
Finance
Edmund S. Phelps Kitajska v inovacijah prehiteva zahod

Zahodne države že desetletja ščitijo podjetja, ki so že na trgu, na račun podjetij, ki na trg šele vstopajo, pa tudi na račun splošne rasti produktivnosti. Če se želi zahod izogniti tveganju zaostajanja za dogajanjem, mora glede na poteze Kitajske, ki hitro spoznava prednosti poštene in svobodne konkurence, nujno spremeniti dosedanjo pot.

FINANCE
(Revija Prevozi) Slovenska bitka s kitajskimi zmaji
PRO
Finance
Redakcija Prevozi (Revija Prevozi) Slovenska bitka s kitajskimi zmaji (PRO)

Vabimo vas k brezplačnemu prenosu revije Prevozi.