Moderni vlaki na makadamu: naročili smo švicarske vlake. Kdaj se bomo vozili kot Švicarji? Moderni vlaki na makadamu: naročili smo švicarske vlake. Kdaj se bomo vozili kot Švicarji? Slovenske železnice so pri švicarskem proizvajalcu Stadler naročile za 320 milijonov evrov modernih potniških vlakov, ki pa bodo vozili tako rekoč po makadamu. Če hočemo spodobne proge, bomo morali vanje dolgoročno vložiti še približno pet milijard evrov, zgolj za drugi tir gorenjske proge potrebujemo 1,5 milijarde.
Gorenjski podjetnik, ki z Damianom Merlakom snuje gigantsko baterijo Gorenjski podjetnik, ki z Damianom Merlakom snuje gigantsko baterijo Kako se je Roman Bernard iz enega slovenskih pionirjev omrežij za kabelsko televizijo prelevil najprej v pionirja helikopterskih pregledov elektroenergetskih omrežij, zdaj pa sodeluje pri postavljanju največjega hranilnika električne energije v regiji.
Čip z intuicijo, podobno človeški, obljublja nov val umetne inteligence Čip z intuicijo, podobno človeški, obljublja nov val umetne inteligence Britanski startup Graphcore razvija povsem nove vrste čipov, ki bodo namesto z obdelavo ogromnih količin podrobnih podatkov, ki zahteva veliko energije, zmožni priti do rezultatov s poenostavljanjem, podobno kot človeški možgani. V vrsti zanje med drugimi stojijo snovalci avtonomnih avtomobilov in glasovnih pomočnikov.
(intervju) Upam, da bomo zaradi robotov lahko skrajšali delovnik (intervju) Upam, da bomo zaradi robotov lahko skrajšali delovnik Dela za ljudi bo sicer tudi v dobi robotizacije in pametnih tovarn dovolj, za strokovnjake morda še več kot zdaj, meni profesor na strojni fakulteti Niko Herakovič.

Kitajska raste nad pričakovanji in se odpira

 

Več iz teme.

Obveščaj me o novih člankih:  
Kitajska   dodaj
BDP   dodaj
 
Čas branja: 1 min
19.04.2018  21:00
Kitajska raste nad pričakovanji in se odpira
6,8 odstotka je zrasel kitajski BDP v prvem letošnjem četrtletju.

Več iz teme:  
Obveščaj me o novih člankih:  
Kitajska   dodaj
BDP   dodaj

Kitajski BDP se je po podatkih kitajskega statističnega urada v prvem četrtletju povečal za 6,8 odstotka, je izračunal kitajski statistični urad. Ta rast je presenetila analitike in za desetinko odstotka presegla napovedi analitikov, za tri desetinke odstotka pa tudi vladne cilje.

Lani je kitajsko gospodarstvo zraslo za 6,9 odstotka, kar je bilo tudi več od načrta kitajske vlade, ki je pričakovala 6,5-odstotno rast. Dejanska rast je bila večja predvsem zaradi ugodnih svetovnih gibanj, pravijo analitiki.

Analitiki so pričakovali manjšo rast zaradi vladnih ukrepov za zmanjšanje onesnaženja zraka v mestih, zaradi katerih so pozimi ustavili delo v številnih tovarnah in jeklarnah. Druga grožnja kitajskemu gospodarstvu pa je zaostrovanje trgovinske vojne z ZDA. Za zdaj ni videti, da bi ameriški ukrepi prizadeli kitajsko proizvodnjo, in poznavalci menijo, da so večja grožnja domače težave.

Velika rast kitajskega gospodarstva je dobra novica za celotno svetovno gospodarstvo, dobra novica pa so tudi znamenja večjega odpiranja Kitajske za tujce. Kitajska vlada je te dni napovedala odpravo 50-odstotne omejitve pri lastništvu avtomobilskih tovarn na Kitajskem. Že letos ta omejitev ne bo več veljala za proizvodnjo električnih vozil, za transportna vozila jo bodo odpravili čez dve leti, za vse proizvajalce osebnih avtomobilov ne glede na pogon pa bodo lastniške omejitve za tujce odpravili leta 2022.


Več iz teme:  

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
MANAGER
Manager
Manager (intervju) Kitajska in Slovenija sta gospodarsko komplementarni 1

Kako vidi slovensko-kitajske naložbe gospodarski svetovalec na kitajskem veleposlaništvu Yuan Kehua.

FINANCE
Članki
Članki Pri Kitajski in Rusiji se naučite nov izraz: sharp power 4

Z veliko denarja, ki ga prinašajo Kitajci, spomin na pokol na Trgu nebeškega miru bledi. Kitajci mirno plačujejo visokim politikom, da...

FINANCE
Članki
Članki Kitajci prihajajo: Če Kitajci dajo denar za Gorenje, bo morala Slovenija Kitajski izročiti Tajvance!? 6

Kitajska je novi Hanibal. In je pred vrati. Kitajci ne prihajajo z bombami, ampak z denarjem. Za tem denarjem je državna diktatura....

FINANCE
Mater vola, Trump! 38

Ni problem, da Kitajska ne postaja Amerika. Problem je, da Amerika in Evropa prostovoljno postajata Kitajska.

FINANCE
Članki
Članki (graf) Za švedski Spotify je bil prvi borzni dan precej turbulenten

Prvi borzni dan za švedski Spotify ni šel brez zapletov - najprej so začetek trgovanja z njegovimi delnicami zakasnili, potem so se prvi...

FINANCE
Članki
Članki Se evropsko stališče do brexita mehča? 5

Po poročanju Business Insiderja (BI) evropski parlament pripravlja resolucijo, s katero naj bi EU pozval k več prožnosti; v pisarni...