Manager

Zdravstveni čudeži, ki jih omogoča biorobotika

Kako se s 3D-tiskalniki občutno ceni izdelava protetike, kako robotski pomočniki prevzemajo delno ali polno vlogo telesnih okončin in kako se na ravni molekul nanoroboti agresivno in uspešno spopadajo z rakavimi tvorbami v človeškem telesu.

Izpostavljamo

FINANCE
Manager
Pogled v 2024 - gospodarske napovedi na enem mestu
Manager
ManagerRedakcija Finance Managerja Pogled v 2024 - gospodarske napovedi na enem mestu
FINANCE
Manager
TOP 101 na enem mestu
Manager
ManagerBojana Humar TOP 101 na enem mestu

Kdo je prvi med največjimi in najboljšimi, kdo je presenečenje med novinci, kdo je z devetimi zaposlenimi ustvaril 80 milijonov dobička, kdo bo letos vlagal in zaposloval, kdo je skopal največjo luknjo …

Avtor
avtor
19.04.2018 21:00
Čas branja: 3 min
Zdravstveni čudeži, ki jih omogoča biorobotika
3D-tiskalniki natisnejo roke, ki se popolnoma prilagodijo zdravemu delu okončine in so sposobne tudi strojnega učenja.

V nadaljevanju:

Umetne roke, ki delujejo kot praveLjudje, ki okrevajo po izgubi udov, se pogosto spopadajo z omejeno mobilnostjo, zato si zdravniki prizadevajo, da bi jim življenje olajšali z novo okončino. A...

Za dostop registrirajte uporabniško ime ali pa se prijavite, če ime že imate.

Z uporabniškim imenom lahko ta članek preberete BREZPLAČNO. Odprite si brezplačno uporabniško ime ali pa se prijavite z obstoječim.

Bolezni
Bi za zdravje raje uživali zdravila ali telovadili?
BolezniNoemi Kandus Bi za zdravje raje uživali zdravila ali telovadili?

Ljudje s hipertenzijo bi za uravnavanje krvnega tlaka raje uživali zdravila kot pa poskrbeli za zadostno telesno dejavnost, je pokazala raziskava ameriškega združenja American Heart Association (AHA). Pri Američanih nas to ne preseneča, bi rekel marsikdo, vprašanje pa je, ali bi bili rezultati take raziskave kaj drugačni v Sloveniji.

Aktualno
Prepoznane nove potrebe
Medicina danes
AktualnoNoemi Kandus Prepoznane nove potrebe

Zaradi učinkovitejših zdravil, ki upočasnjujejo napredovanje idiopatske pljučne fibroze (IPF) in podaljšajo preživetje bolnikov, se je pojavila potreba po znanju, kako voditi in obravnavati bolnike s to boleznijo. Pomemben del te obravnave je namreč tudi še do nedavnega spregledana psihosocialna podpora, je na strokovnem forumu o idiopatski pljučni fibrozi v Budimpešti dejala slovenska pulmologinja Katarina Osolnik s Klinike Golnik.

Aktualno
Bodo te inovacije res zaznamovale leto? Ocenite sami!
Medicina danes
AktualnoMag. Samo Pitamic* Bodo te inovacije res zaznamovale leto? Ocenite sami!

Tudi letos povzemamo zanimiv izbor desetih najpomembnejših inovacij, ki bodo po mnenju strokovnjakov z ugledne klinike v ameriškem Clevelandu najbolj zaznamovale leto 2018. Tudi tokratni izbor institucije, katere raziskovalci so v preteklosti razvili in v klinično prakso vpeljali kirurške koronarne obvode (CABG), je ameriško obarvan in morda ne povsem skladen s sistemom na tej strani Atlantika. Izbor je vsekakor zanimiv, oceno pa prepuščamo vam.

FINANCE
IKT
Ste izpeljali odličen B2B e-commerce projekt? Prav vas iščemo!
IKT
SPLETNO POSLOVANJE
IKTFinance PRO Ste izpeljali odličen B2B e-commerce projekt? Prav vas iščemo!

Z izborom želimo ozaveščati o pomenu in koristih digitalizacije medpodjetniškega poslovanja ter predstaviti slovenske dobre prakse spletnega poslovanja na področju B2B

Bolezni
Tveganje je večje pri migreni z avro
BolezniAsist. mag. Senta Frol Tveganje je večje pri migreni z avro

V letu po postavitvi diagnoze migrena imajo ljudje osemkrat večjo verjetnost za razvoj možganske kapi in približno dvakrat večjo verjetnost za razvoj srčne kapi, venskega tromboembolizma (VTE) in atrijske fibrilacije (AF). Tako so pokazali rezultati raziskave, januarja letos objavljene v znanstvenem časniku British Medical Journal. Te povezave naj bi bile močnejše pri bolnikih, ki imajo migrenske glavobole z avro.

Mnenja
(intervju) Bolnik zaupa zdravniku, ne ustanovi!
Mnenja(intervju) Bolnik zaupa zdravniku, ne ustanovi!

Kot pravi, je pesimist, kar zanj pomeni dobro informirani realist. Marko Bitenc je torakalni kirurg, in to edini v Sloveniji s koncesijo za operacije na prsnem košu. Pred časom je ustanovil Medicinski center Ljubljana, s katerim ima velike načrte. Nikoli ne bi bil zdravstveni minister, hipotetično le predsednik vlade, ker je prepričan, da le on lahko spremeni slovenski zdravstveni sistem. Za svoje zdravje pa skrbi... vprašljivo.

Aktualno
»Veselimo se nove možnosti zdravljenja«
Medicina danes
AktualnoMedicina Danes »Veselimo se nove možnosti zdravljenja«

V pogovoru za naš časnik je nevrologinja izr. prof. dr. Saša Šega Jazbec, specializirana za področje multiple skleroze, izpostavila zgledno dostopnost do številnih novih terapij v zdravljenju MS za naše bolnike, o čemer lahko številne evropske države samo sanjajo. Ljudje se tega, kaj imamo, ne zavedamo in ne cenimo dovolj, je opozorila. Na Centru za multiplo sklerozo (MS) Nevrološke klinike jeseni pričakujejo prihod zdravila okrelizumab v rutinsko rabo, je povedala.