Moderni vlaki na makadamu: naročili smo švicarske vlake. Kdaj se bomo vozili kot Švicarji? Moderni vlaki na makadamu: naročili smo švicarske vlake. Kdaj se bomo vozili kot Švicarji? Slovenske železnice so pri švicarskem proizvajalcu Stadler naročile za 320 milijonov evrov modernih potniških vlakov, ki pa bodo vozili tako rekoč po makadamu. Če hočemo spodobne proge, bomo morali vanje dolgoročno vložiti še približno pet milijard evrov, zgolj za drugi tir gorenjske proge potrebujemo 1,5 milijarde.
Gorenjski podjetnik, ki z Damianom Merlakom snuje gigantsko baterijo Gorenjski podjetnik, ki z Damianom Merlakom snuje gigantsko baterijo Kako se je Roman Bernard iz enega slovenskih pionirjev omrežij za kabelsko televizijo prelevil najprej v pionirja helikopterskih pregledov elektroenergetskih omrežij, zdaj pa sodeluje pri postavljanju največjega hranilnika električne energije v regiji.
Čip z intuicijo, podobno človeški, obljublja nov val umetne inteligence Čip z intuicijo, podobno človeški, obljublja nov val umetne inteligence Britanski startup Graphcore razvija povsem nove vrste čipov, ki bodo namesto z obdelavo ogromnih količin podrobnih podatkov, ki zahteva veliko energije, zmožni priti do rezultatov s poenostavljanjem, podobno kot človeški možgani. V vrsti zanje med drugimi stojijo snovalci avtonomnih avtomobilov in glasovnih pomočnikov.
(intervju) Upam, da bomo zaradi robotov lahko skrajšali delovnik (intervju) Upam, da bomo zaradi robotov lahko skrajšali delovnik Dela za ljudi bo sicer tudi v dobi robotizacije in pametnih tovarn dovolj, za strokovnjake morda še več kot zdaj, meni profesor na strojni fakulteti Niko Herakovič.

Pet inštitutov izboljšalo napoved o rasti nemškega gospodarstva

 

Več iz teme.

Obveščaj me o novih člankih:  
Nemčija   dodaj
BDP   dodaj
DIW dodaj
IfW dodaj
IWH dodaj
 
Čas branja: 1 min
03.05.2018  21:00
Pet inštitutov izboljšalo napoved o rasti nemškega gospodarstva
2,2- odstotno rast bo nemško gospodarstvo doseglo letos, ocenjuje pet nemških inštitutov; lansko jesen so napovedali, da bo letošnja rast 1,8-odstotna. Foto: Shutterstock

Več iz teme:  
Nemčija > BDP > DIW > IfW > IWH > RWI >
Obveščaj me o novih člankih:  
Nemčija   dodaj
BDP   dodaj
DIW dodaj
IfW dodaj
IWH dodaj

Pet vodilnih nemških inštitutov (DIW iz Berlina, Ifo iz Münchna, IfW iz Kiela, IWH iz Halleja in RWI iz Essna) je v skupni spomladanski napovedi zvišalo napoved gospodarske rasti največjega gospodarstva na območju z evrom. Letos naj bi tako Nemčija dosegla 2,2-odstotno, prihodnje leto pa dvoodstotno rast bruto domačega proizvoda (BDP). Inštituti so še lansko jesen napovedovali, da bo letošnja rast dvoodstotna, prihodnje leto pa 1,8-odstotna.

»Nemško gospodarstvo še cveti, se pa prostor za napredek krči, nezasedenih zmogljivosti je vse manj,« je dejal analitik pri inštitutu Ifo. Komentiral je, da bi morala fiskalna politika takrat, ko so državne blagajne polne, odsevati ukrepe za splošno gospodarsko stabilnost in vzdržnost javnih financ. Nova ureditev pokojninskega sistema, ki je zapisana v koalicijskem sporazumu, temu po mnenju analitika ne sledi.

Kljub veliki izkoriščenosti zmogljivosti podjetij se je ta v zadnjem času še okrepila. Izvoz pridobiva z rastjo svetovnega gospodarstva, ob tem pa je močna tudi zasebna poraba. Rast čutijo tudi zaposleni. Pričakujejo povprečno zvišanje dohodkov za tri odstotke. Podjetja se vse pogosteje ukvarjajo s pomanjkanjem kvalificiranih delavcev, vse večje tveganje pa je trgovinski konflikt z ZDA.

Kljub davčnim olajšavam in večji javni porabi je proračunski presežek lani ostal skoraj nespremenjen pri 36,6 milijarde evrov. Letos naj bi se ustavil pri 37,8 milijarde, prihodnje leto pa pri 34,7 milijarde evrov, še izhaja iz skupne napovedi.


Več iz teme:  
Nemčija > BDP > DIW > IfW > IWH > RWI >

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
FINANCE
Članki
Članki Facebook - za »brezplačni« dostop plačate s podatki 1

Česa ne bi smeli preslišati s senatnega zaslišanja šefa Facebooka Marka Zuckeberga

FINANCE
Članki
Članki Kdo je novi šef Deutsche Bank in kaj načrtuje

Ta teden je vodenje Deutsche Bank prevzel Christian Sewing in dal vedeti, da bo banka še naprej stopala po poti prestrukturiranja

FINANCE
Članki
Članki Netflixu je agresiven pohod na tuje prinesel veliko rast 12

Ameriška družba za pretočno predvajanje videovsebin je v prvem četrtletju povečala prihodke za več kot 40 odstotkov in čisti...

FINANCE
Članki
Članki Kam pelje surovinski in valutni vlak smrti 2

Negotovost ali kaj nas čaka po sobotnih napadih ZDA, Velike Britanije in Francije?

FINANCE
Članki
Članki Nafta splezala prek 74 dolarjev za sod – kako draga bo pot na počitnice? 3

Po podražitvi prejšnji teden se cena surove nafte viša tudi ta teden – zlasti zaradi razmerja med povpraševanjem in ponudbo, na...

FINANCE
Članki
Članki (grafi) Koliko dražja so posojila v Sloveniji v primerjavi z evrskim povprečjem 2

Pogledali smo, kakšne so po podatkih ECB v povprečju tržne obrestne mere za dolgoročna stanovanjska posojila v Sloveniji in drugih...