(intervju) Na Balkanu vre na več koncih – kako resne so napetosti? (intervju) Na Balkanu vre na več koncih – kako resne so napetosti? V zadnjem letu je na zahodnem Balkanu znova bolj nemirno – demonstracije v Srbiji, protesti v BiH, kosovsko zvišanje carin … Kaj se dogaja, pojasnjuje Rok Zupančič s FDV, ki se zadnjih deset let intenzivno ukvarja s tem nemirnim območjem.
Kdo je najbogatejši Madžar, ki ga v Sloveniji zanimata Emonika in Abanka Kdo je najbogatejši Madžar, ki ga v Sloveniji zanimata Emonika in Abanka Sandor Csanyi, prijatelj Viktorja Orbana, že 27 let vodi banko OTP, ki je postala največja finančna ustanova v regiji. Prek podjetja Granit Polus je vstopil v projekt Emonika, OTP pa bi kupila Abanko.
Bo letos padel rekord z borznimi debiji? Bo letos padel rekord z borznimi debiji? Na borzi bi bilo letos lahko zbranega rekordno svežega kapitala, menijo analitiki. Med najverjetnejšimi IPO se omenjajo tehnološka podjetja Palantir, Slack in Pinterest ter tekmeca Uber in Lyft, ki sta že začela dirko, kdo bo prvi.
(intervju) Dejan Turk, šef A1 in Vip mobile: Slovenski način vodenja se v Srbiji ni obnesel (intervju) Dejan Turk, šef A1 in Vip mobile: Slovenski način vodenja se v Srbiji ni obnesel Dejan Turk vodi dva telekomunikacijska operaterja, slovenski A1 in srbski Vip mobile, in to tako, kot pravi, da zaposlenim ne ukazuje od zadaj, ampak z njimi juriša v prvih vrstah. Slovenski menedžer leta je zdaj še srbski.
Grmi in postavlja se za 200 tisočakov, stane le 70 Grmi in postavlja se za 200 tisočakov, stane le 70 Ford mustang je huligan v družbi evropskih športnikov za podobno ceno, ki zna pritegniti tako zelo kot superšportniki za 200 in več tisočakov. Je avto, ki dvigne največ prahu za ceno, ki jo zahteva.

Združeni britanski trgovski verigi Sainbury's in Asda bosta prehiteli Tesco

 

Več iz teme.

Obveščaj me o novih člankih:  
trgovina   dodaj
Tesco dodaj
WalMart dodaj
Aldi dodaj
Lidl dodaj
 
Čas branja: 1 min
03.05.2018  21:00
Združeni britanski trgovski verigi Sainbury's in Asda bosta prehiteli Tesco
31-odstotni tržni delež in 2.800 trgovin bosta na Otoku imela združena trgovca Sainbury's in Asda.

Več iz teme:  
Obveščaj me o novih člankih:  
trgovina   dodaj
Tesco dodaj
WalMart dodaj
Aldi dodaj
Lidl dodaj

Britanska druga in tretja največja veriga supermarketov Sainbury's in Asda sta se dogovorila o združitvi. S tem bo nastala nova številka ena med trgovci na Otoku, ki bo z 31-odstotnim tržnim deležem za tri odstotne točke večja od dosedanjega vodilnega trgovca Tesco.

Asda, ki je v 100-odstotni lasti ameriškega Walmarta, je v poslu ocenjena na 7,3 milijarde funtov (8,3 milijarde evrov). Walmart bo po združitvi 42-odstotni lastnik novega podjetja, prejel pa bo tudi 2,97 milijarde funtov oziroma 3,38 milijarde evrov v denarju.

Skupno podjetje bo imelo za dobrih 58 milijard evrov skupnih prihodkov in mrežo 2.800 trgovin Sainsbury's, Asda in Argos. Kljub združitvi ne predvidevajo zaprtja trgovin ali zapiranja delovnih mest, prav tako naj bi na trgu ostali obe znamki.

Do dogovora o združitvi prihaja v obdobju, ko se britanski sektor trgovine na drobno spopada z vse manjšimi maržami in okrepljeno konkurenco nemških diskontnih trgovin Aldi in Lidl. Prav tako je močna spletna konkurenca, na primer ameriški velikan Amazon.

Posel bo sicer moral odobriti še britanski regulator, pri čemer bo moral pretehtati vpliv dogovora na izbiro kupcev in na delovna mesta.

Kot poudarjajo v Sainsbury'su, bo združitev trgovcev prinesla bolj konkurenčno in odporno podjetje, ki bo lahko bolje vlagalo v cene, kakovost, ponudbo in tehnologijo ter ustvarjalo bolj fleksibilne načine nakupovanja. Sainsbury's je leta 2016 že prevzel kataloškega trgovca Argos in zanj odštel 1,4 milijarde funtov. Tesco je v začetku leta prevzel trgovca na debelo Booker za 3,7 milijarde funtov oziroma 4,3 milijarde evrov in s tem svoj tržni delež na področju živilske trgovine s 17 povečal na 28 odstotkov.


Več iz teme:  

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
FINANCE
Članki
Članki So nam evroposlanci ravnokar malo priprli internet? 6

Z reformo avtorskega prava v takšni obliki, kakršna je bila danes v prvem koraku potrjena na pristojnem odboru evropskega parlamenta, se...

FINANCE
Članki
Članki Po vrhu o migracijah: Italija z načrtom v desetih točkah, Nemčija z EU več hitrosti 7

Italijanski premier, ki je na nedeljskem izrednem vrhu o migracijah predstavil vladni predlog evropske strategije v desetih točkah, je med...

FINANCE
Članki
Članki (Pred zasedanjem Opeca) Cene surove nafte se ohlajajo

Konec tedna bodo na zasedanju Opeca spet odločali o naftnih kvotah in na trg curljajo informacije, da jih bodo povečali

AVTO
Posel
Posel Elon Musk bo odpustil devet odstotkov zaposlenih v poskusu, da Tesla doseže dobiček 6

V pismu zaposlenim je Elon Musk, razvpiti šef ameriške družbe za proizvodnjo električnih avtomobilov Tesla, zapisal, da glavni motiv...

FINANCE
Članki
Članki EU tlakuje pot za strožjo presojo kitajskih naložb

Nemčija, Francija in Italija so na začetku prejšnjega leta evropsko komisijo pozvale k ukrepom, da bi se v EU lahko zaščitili pred...

FINANCE
Članki
Članki Kdo je Carlo Cottarelli - možni šef tehnične vlade v Italji 1

Ker je italijanski predsednik Sergio Mattarella v nedeljo zvečer zavrnil ministrsko ekipo, ki jo je mandatar Giuseppe Conte želel imeti v...