Nevarna politična trenja po svetu – in katera bi nas morala najbolj skrbeti Nevarna politična trenja po svetu – in katera bi nas morala najbolj skrbeti Zahodni Balkan, vzpon skrajnih gibanj v Evropi, Ukrajina, trgovinska vojna med ZDA in Kitajsko, Sirija, Iran, Severna Koreja … Pogledali smo nekatera največja politična trenja po svetu, ki se še intenzivirajo, s strokovnjakom za varnostna vprašanja Iztokom Prezljem pa poskušali oceniti njihov razvoj in katera nas najbolj ogrožajo.
Kako je Nike z oglasom sprovociral Trumpa in povečal vrednost podjetja Kako je Nike z oglasom sprovociral Trumpa in povečal vrednost podjetja Kampanja ameriške korporacije za športno obutev Nike ob 30-letnici slogana »Just do it« z uporniškim zvezdnikom ameriškega nogometa Colinom Kaepernickom v glavni vlogi v zadnjih tednih dviguje vse več prahu, pa tudi prodajo in vrednost delnice.
Start-up, ki naj bi postal kitajski Tesla, ali zakaj letijo milijarde na kitajski trg električnih avtov Start-up, ki naj bi postal kitajski Tesla, ali zakaj letijo milijarde na kitajski trg električnih avtov Nio je eden od številnih kitajskih start-upov, ki se spuščajo na rastoči trg električnih avtomobilov in dobivajo vlagateljske milijarde. Prejšnji teden je v New Yorku izpeljal prvo javno ponudbo delnic, analitiki pa opozarjajo, da so njegovi proizvodni cilji morda preveč ambiciozni.

Združeni britanski trgovski verigi Sainbury's in Asda bosta prehiteli Tesco

Čas branja: 1 min
03.05.2018  21:00
Združeni britanski trgovski verigi Sainbury's in Asda bosta prehiteli Tesco
31-odstotni tržni delež in 2.800 trgovin bosta na Otoku imela združena trgovca Sainbury's in Asda.

Britanska druga in tretja največja veriga supermarketov Sainbury's in Asda sta se dogovorila o združitvi. S tem bo nastala nova številka ena med trgovci na Otoku, ki bo z 31-odstotnim tržnim deležem za tri odstotne točke večja od dosedanjega vodilnega trgovca Tesco.

Asda, ki je v 100-odstotni lasti ameriškega Walmarta, je v poslu ocenjena na 7,3 milijarde funtov (8,3 milijarde evrov). Walmart bo po združitvi 42-odstotni lastnik novega podjetja, prejel pa bo tudi 2,97 milijarde funtov oziroma 3,38 milijarde evrov v denarju.

Skupno podjetje bo imelo za dobrih 58 milijard evrov skupnih prihodkov in mrežo 2.800 trgovin Sainsbury's, Asda in Argos. Kljub združitvi ne predvidevajo zaprtja trgovin ali zapiranja delovnih mest, prav tako naj bi na trgu ostali obe znamki.

Do dogovora o združitvi prihaja v obdobju, ko se britanski sektor trgovine na drobno spopada z vse manjšimi maržami in okrepljeno konkurenco nemških diskontnih trgovin Aldi in Lidl. Prav tako je močna spletna konkurenca, na primer ameriški velikan Amazon.

Posel bo sicer moral odobriti še britanski regulator, pri čemer bo moral pretehtati vpliv dogovora na izbiro kupcev in na delovna mesta.

Kot poudarjajo v Sainsbury'su, bo združitev trgovcev prinesla bolj konkurenčno in odporno podjetje, ki bo lahko bolje vlagalo v cene, kakovost, ponudbo in tehnologijo ter ustvarjalo bolj fleksibilne načine nakupovanja. Sainsbury's je leta 2016 že prevzel kataloškega trgovca Argos in zanj odštel 1,4 milijarde funtov. Tesco je v začetku leta prevzel trgovca na debelo Booker za 3,7 milijarde funtov oziroma 4,3 milijarde evrov in s tem svoj tržni delež na področju živilske trgovine s 17 povečal na 28 odstotkov.

Več iz teme:  

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
AVTO
Posel
Posel Sanjski izzivi ali nočne more – kaj se dogaja s Teslo 3

Nad ameriško družbo za proizvodnjo električnih avtomobilov Tesla pod vodstvom Elona Muska se v zadnjem času zgrinjajo oblaki –...

IZVOZNIKI
Novice
Novice Če se udarijo Trump, Ši, Putin in Merklova, bo bolelo nas vse 10

Slovenija v ZDA ali na Kitajsko proda malo, sta pa to, poleg Rusije, najpomembnejša partnerja za EU-28

AVTO
Posel
Posel (Dieselgate) V ZDA vložena skupinska tožba proti BMW in Boschu 4

V aferi Dieselgate nemški avtomobilski velikan BMW dolgo ni bil na radarju; zdaj so v ZDA proti njemu vložili skupinsko tožbo, kot pred...

AVTO
Posel
Posel Bloomberg: Nissan in Renault se pogovarjata o združitvi

Na začetku marca se je poročalo, da se Nissan zanima za nakup državnega deleža v Renaultu, kar naj bi bil uvod v združitvena...

AVTO
Novice
Novice (dieselgate) S tožbo nad Volkswagen tudi več tisoč Slovencev

V pomoč jim utegne biti danes objavljena odločitev kölnskega sodišča, da kupci vozil z nameščenimi odklopnimi napravami lahko...

FINANCE
Članki
Članki (graf) Za švedski Spotify je bil prvi borzni dan precej turbulenten

Prvi borzni dan za švedski Spotify ni šel brez zapletov - najprej so začetek trgovanja z njegovimi delnicami zakasnili, potem so se prvi...

FINANCE
Članki
Članki (grafi) Koliko dražja so posojila v Sloveniji v primerjavi z evrskim povprečjem 2

Pogledali smo, kakšne so po podatkih ECB v povprečju tržne obrestne mere za dolgoročna stanovanjska posojila v Sloveniji in drugih...

FINANCE
Članki
Članki Kam pelje surovinski in valutni vlak smrti 3

Negotovost ali kaj nas čaka po sobotnih napadih ZDA, Velike Britanije in Francije?