Manager

Nemški Merck KGaA’s bo P & G prodal enoto zdravil brez recepta

Izpostavljamo

FINANCE
Manager
Pogled v 2024 - gospodarske napovedi na enem mestu
Manager
ManagerRedakcija Finance Managerja Pogled v 2024 - gospodarske napovedi na enem mestu
FINANCE
Manager
TOP 101 na enem mestu
Manager
ManagerBojana Humar TOP 101 na enem mestu

Kdo je prvi med največjimi in najboljšimi, kdo je presenečenje med novinci, kdo je z devetimi zaposlenimi ustvaril 80 milijonov dobička, kdo bo letos vlagal in zaposloval, kdo je skopal največjo luknjo …

03.05.2018 21:00
Čas branja: 1 min
Nemški Merck KGaA’s bo P & G prodal enoto zdravil brez recepta
3,4 milijarde evrov bo ameriški Procter & Gamble odštel za enoto nemškega farmacevtskega in kemičnega velikana Merck KGaA’s, ki se ukvarja s proizvodnjo zdravil brez recepta. Foto: Tom Uhlman/Bloomberg

Nemški farmacevtski in kemični velikan Merck KGaA’s bo ameriškemu koncernu Procter & Gamble (P & G), ki ga pri nas najbolj poznamo kot izdelovalca plenic pampers in pripomočkov za britje gillette, za 3,4 milijarde evrov prodal enoto, ki se ukvarja s proizvodnjo zdravil brez recepta.

Merck bo kupnino deloma porabil za poplačilo dolga, ki se je močno poglobil leta 2015, ko je Merck za 13 milijard dolarjev (10,7 milijarde evrov) kupil ameriško podjetje Sigma-Aldrich. Del kupnine bodo v nemškem farmacevtu namenili razvoju drugih medicinskih pripomočkov in zdravil.

Vrednost posla 3,4 milijarde evrov je sicer precej manjša od štirih milijard, kolikor po oceni analitikov znaša tržna vrednost Merckove enote za proizvodnjo zdravil brez recepta. Ta med drugim proizvaja razpršila za nos in multivitamine femibion in neurobion, izdelke pa prodaja na 44 trgih. Kot navajajo v družbi, bo posledice prodaje Mercka P & G občutilo okoli 3.300 zaposlenih po vsem svetu, med njimi tudi 300 zaposlenih v Nemčiji, ki se bodo predvidoma še pred koncem leta pridružili ameriški multinacionalk.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
Več o temi
Kliknite [+] poleg oznake in se prijavite na obveščanje. S klikom na ime posamezne oznake preverite seznam člankov.
Slovenija
Zadovoljni samo še z najboljšim (uvodnik)
Medicina danes
SlovenijaVesna Tomaževič Zadovoljni samo še z najboljšim (uvodnik)
Aktualno
Upravljanje in predpisovanje zdravil v bolnišnici
Medicina danes
AktualnoVesna Tomaževič Upravljanje in predpisovanje zdravil v bolnišnici

Ni redkost, da dolgoletni kronični bolnik zaradi številnih komorbidnosti prejema tudi 24 zdravil hkrati, in to seveda z različnimi odmerki in režimi jemanja. Težave ima že z adherenco, a tudi z naštevanjem celotnega seznama in odmerkov na pregledih pri različnih specialistih. Če želi biti specialist ob sprejemu bolnika prepričan, da je dobil prave informacije, da ni bilo kakšno zdravilo pozabljeno ali narobe navedeno, mu preverjanje »peš« vzame ogromno časa, je uvodoma v svojem predavanju na dogodku Digital Health Rewired o elektronskih sistemih za predpisovanje zdravil v bolnišnicah povedal Roko Malkoč, produktni direktor Better Meds, rešitve za elektonsko predpisovanje zdravil v bolnišnicah.

Industrijske novice
Novo zdravilo na listi bolnišničnih zdravil 
FINANCE
Vlagatelj Maks
Maksov piknik vlagateljev: resna vlagateljska vprašanja ob sproščenem ozračju
Aktualno
(ASCO 2021) Leto zdravljenja onkološkega bolnika presega dvakratnik letnega prihodka ameriške družine
Medicina danes
AktualnoMag. Samo Pitamic* (ASCO 2021) Leto zdravljenja onkološkega bolnika presega dvakratnik letnega prihodka ameriške družine

V zadnjem desetletju je ameriška agencija za zdravila FDA odobrila 119 novih onkoloških zdravil, kar pomeni 29 odstotkov vseh novoodobrenih zdravil v ZDA. Delež onkoloških zdravil je v osemdesetih letih prejšnjega stoletja dosegal le štiri odstotke vseh odobrenih zdravil, rast pa priča tako o izjemnem povečanju razumevanja biologije raka kot o tehnološkem potencialu industrije za racionalno načrtovanje zdravil.

FINANCE
Manager
Veriga trgovin Kohl's pred spremembami
Manager
ManagerDomen Pavlič Veriga trgovin Kohl's pred spremembami

Skupina vlagateljev, ki nadzoruje skoraj desetino glasov, zahteva uveljavitev svoje strategije.

Aktualno
Luskavica kot najbolje obvladovana kronična vnetna bolezen
Medicina danes
AktualnoUrša Blejc Luskavica kot najbolje obvladovana kronična vnetna bolezen

Zdi se, da smo se v zadnjih letih z zdravili že zelo približali delovanju na sam vzrok luskavice. Nekatera biološka zdravila danes že pri več kot 60 odstotkih bolnikov dosežejo popolno izčiščenje kože, ugotavlja prof. dr. Tomaž Lunder, Dermatovenerološka klinika UKC Ljubljana. »V zadnjem obdobju razmišljajo, ali bi nam z zgodnjo in učinkovito terapijo uspelo pri nekaterih bolnikih luskavico celo pozdraviti.«

FINANCE
Tako se dela posel v kmetijstvu
PRO
Finance
Podjetno kmetijstvo 2024
Uredništvo Agrobiznisa Tako se dela posel v kmetijstvu (PRO)

V posebni reviji (Podjetno kmetijstvo) predstavljamo uspešne zgodbe s podeželja. Učijo nas, da je možno tudi v zahtevnih časih ustvarjati dodano vrednost. Brezplačno si jo lahko prenesete prek obrazca spodaj.