Zakaj so nadomestki mesa vroča roba, na katero stavita tudi Bill Gates in Serena Williams Zakaj so nadomestki mesa vroča roba, na katero stavita tudi Bill Gates in Serena Williams Nekateri nadomestke mesa izdelujejo iz rastlinskih beljakovin, drugi iz zarodnih celic živali. Zanje pa so se ogreli tako vlagatelji in startupi kot velikani mesne industrije, zvezdniki, trgovci in verige hitre prehrane.
Kdo je avstrijski milijarder, ki prevzema igralne salone po Sloveniji Kdo je avstrijski milijarder, ki prevzema igralne salone po Sloveniji Starši so želeli, da bi Johann Graf prevzel družinsko mesnico, a je imel drugačne načrte. Za mesarskim pultom je zdržal le tri leta, potem pa se je odpravil v igralništvo. Leta 1980 je ustanovil podjetje Novomatic, ki ima v Sloveniji že osem igralnih salonov.
Primerjava ponudbe pretočnih video vsebin: Netflix, HBO Go, Amazon ali Voyo? Primerjava ponudbe pretočnih video vsebin: Netflix, HBO Go, Amazon ali Voyo? Kaj je na voljo, če klasična televizija ni več dovolj.
Kdo je podjetnik, ki želi kupiti tri hotele na Pohorju Kdo je podjetnik, ki želi kupiti tri hotele na Pohorju Organizator športnega turizma Miran Ferk, od septembra tudi najemnik hotelov Arena, Bolfenk in Videc, je poskrbel za okoli 10 tisoč prenočitev športnikov v pohorskih hotelih, čeprav glavna sezona za športne priprave traja zgolj dva meseca.
Adria Airways propada? Kaj se dogaja in temelji superhikovske ekonomije Adria Airways propada? Kaj se dogaja in temelji superhikovske ekonomije Podržavljenje Adrie bi pomenilo odtok denarja revnih k bogatim

Evropska komisija izboljšala napoved slovenske gospodarske rasti

 

Več iz teme.

Obveščaj me o novih člankih:  
BDP   dodaj
Evropska komisija dodaj
Urad RS za... dodaj
Evropska unija dodaj
 
Čas branja: 1 min
10.05.2018  21:00
Evropska komisija izboljšala napoved slovenske gospodarske rasti
Foto: Shutterstock

Obveščaj me o novih člankih:  
BDP   dodaj
Evropska komisija dodaj
Urad RS za... dodaj
Evropska unija dodaj

Evropska komisija je v pomladanski gospodarski napovedi znova izboljšala gospodarske obete za Slovenijo. Lani je bila gospodarska rast v Sloveniji 5,0-odstotna, letos naj bi bila 4,7-odstotna, kar je za pol odstotne točke nad zimsko napovedjo. Napoved analitikov evropske komisije je sicer nekoliko slabša od pričakovanj vladnega Umarja; ta Sloveniji letos napoveduje 5,1-odstotno rast bruto domačega proizvoda (BDP).

Bruseljska napoved za Slovenijo je precej boljša od povprečja na območju evra in v celotni Evropski uniji. Obema namreč komisija za letos napoveduje 2,3-odstotno krepitev BDP, za prihodnje leto pa dvoodstotno. Napoved je enaka zimski.

Večjo gospodarsko rast od slovenskih 4,7 odstotka bosta po pričakovanjih analitikov letos imeli le Malta (5,8 odstotka) in Irska (5,7).

Za prihodnje leto evropska komisija Sloveniji napoveduje 3,6-odstotno rast BDP, kar je za desetinko odstotne točke več kot februarja in za 0,2 odstotne točke slabše od napovedi analitikov Umarja.

Slovenija je med članicami EU v družbi tistih, ki so z zamudo dosegale predkrizno raven gospodarske aktivnosti. BDP, merjen v stalnih cenah, je v našem gospodarstvu raven leta 2008 dosegel šele lani, medtem ko je celotno evrsko območje toliko kot pred krizo ustvarilo leta 2014. Gospodarska rast, ki jo v Sloveniji spremljamo v zadnjih letih in jo bomo po pričakovanjih analitikov tudi v prihodnjih dveh, bo Sloveniji omogočila, da nadoknadi zamujeno. Po napovedih bo naš BDP leta 2019 za 11,8 odstotka večji kot leta 2008, s čimer bomo po tem merilu poravnani z evrskim območjem, za 11-letno rastjo celotne EU pa bomo še vedno zaostajali približno dve odstotni točki.Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
FINANCE
Letošnja 4,7-odstotna gospodarska rast spodbujena z višjimi plačami in velikimi naložbami 23

Evropska komisija izboljšuje napoved slovenske gospodarske rasti, ki vse bolj temelji na domači porabi

AGROBIZ
Novice
Novice Evropska komisija predlaga ukrepe za lažje namakanje v kmetijstvu 10

Predlagana nova pravila bodo kmetom omogočila, da bodo kar najbolje izkoristili nepitno odpadno vodo iz čistilnih naprav, s tem pa vsaj...

FINANCE
Članki
Članki (Pred zasedanjem Opeca) Cene surove nafte se ohlajajo

Konec tedna bodo na zasedanju Opeca spet odločali o naftnih kvotah in na trg curljajo informacije, da jih bodo povečali

FINANCE
Članki
Članki So nam evroposlanci ravnokar malo priprli internet? 6

Z reformo avtorskega prava v takšni obliki, kakršna je bila danes v prvem koraku potrjena na pristojnem odboru evropskega parlamenta, se...

FINANCE
Članki
Članki Po vrhu o migracijah: Italija z načrtom v desetih točkah, Nemčija z EU več hitrosti 7

Italijanski premier, ki je na nedeljskem izrednem vrhu o migracijah predstavil vladni predlog evropske strategije v desetih točkah, je med...