(intervju) Na Balkanu vre na več koncih – kako resne so napetosti? (intervju) Na Balkanu vre na več koncih – kako resne so napetosti? V zadnjem letu je na zahodnem Balkanu znova bolj nemirno – demonstracije v Srbiji, protesti v BiH, kosovsko zvišanje carin … Kaj se dogaja, pojasnjuje Rok Zupančič s FDV, ki se zadnjih deset let intenzivno ukvarja s tem nemirnim območjem.
Kdo je najbogatejši Madžar, ki ga v Sloveniji zanimata Emonika in Abanka Kdo je najbogatejši Madžar, ki ga v Sloveniji zanimata Emonika in Abanka Sandor Csanyi, prijatelj Viktorja Orbana, že 27 let vodi banko OTP, ki je postala največja finančna ustanova v regiji. Prek podjetja Granit Polus je vstopil v projekt Emonika, OTP pa bi kupila Abanko.
Bo letos padel rekord z borznimi debiji? Bo letos padel rekord z borznimi debiji? Na borzi bi bilo letos lahko zbranega rekordno svežega kapitala, menijo analitiki. Med najverjetnejšimi IPO se omenjajo tehnološka podjetja Palantir, Slack in Pinterest ter tekmeca Uber in Lyft, ki sta že začela dirko, kdo bo prvi.
(intervju) Dejan Turk, šef A1 in Vip mobile: Slovenski način vodenja se v Srbiji ni obnesel (intervju) Dejan Turk, šef A1 in Vip mobile: Slovenski način vodenja se v Srbiji ni obnesel Dejan Turk vodi dva telekomunikacijska operaterja, slovenski A1 in srbski Vip mobile, in to tako, kot pravi, da zaposlenim ne ukazuje od zadaj, ampak z njimi juriša v prvih vrstah. Slovenski menedžer leta je zdaj še srbski.
Grmi in postavlja se za 200 tisočakov, stane le 70 Grmi in postavlja se za 200 tisočakov, stane le 70 Ford mustang je huligan v družbi evropskih športnikov za podobno ceno, ki zna pritegniti tako zelo kot superšportniki za 200 in več tisočakov. Je avto, ki dvigne največ prahu za ceno, ki jo zahteva.

Evropska komisija izboljšala napoved slovenske gospodarske rasti

 

Več iz teme.

Obveščaj me o novih člankih:  
BDP   dodaj
Evropska komisija dodaj
Urad RS za... dodaj
Evropska unija dodaj
 
Čas branja: 1 min
10.05.2018  21:00
Evropska komisija izboljšala napoved slovenske gospodarske rasti
Foto: Shutterstock

Obveščaj me o novih člankih:  
BDP   dodaj
Evropska komisija dodaj
Urad RS za... dodaj
Evropska unija dodaj

Evropska komisija je v pomladanski gospodarski napovedi znova izboljšala gospodarske obete za Slovenijo. Lani je bila gospodarska rast v Sloveniji 5,0-odstotna, letos naj bi bila 4,7-odstotna, kar je za pol odstotne točke nad zimsko napovedjo. Napoved analitikov evropske komisije je sicer nekoliko slabša od pričakovanj vladnega Umarja; ta Sloveniji letos napoveduje 5,1-odstotno rast bruto domačega proizvoda (BDP).

Bruseljska napoved za Slovenijo je precej boljša od povprečja na območju evra in v celotni Evropski uniji. Obema namreč komisija za letos napoveduje 2,3-odstotno krepitev BDP, za prihodnje leto pa dvoodstotno. Napoved je enaka zimski.

Večjo gospodarsko rast od slovenskih 4,7 odstotka bosta po pričakovanjih analitikov letos imeli le Malta (5,8 odstotka) in Irska (5,7).

Za prihodnje leto evropska komisija Sloveniji napoveduje 3,6-odstotno rast BDP, kar je za desetinko odstotne točke več kot februarja in za 0,2 odstotne točke slabše od napovedi analitikov Umarja.

Slovenija je med članicami EU v družbi tistih, ki so z zamudo dosegale predkrizno raven gospodarske aktivnosti. BDP, merjen v stalnih cenah, je v našem gospodarstvu raven leta 2008 dosegel šele lani, medtem ko je celotno evrsko območje toliko kot pred krizo ustvarilo leta 2014. Gospodarska rast, ki jo v Sloveniji spremljamo v zadnjih letih in jo bomo po pričakovanjih analitikov tudi v prihodnjih dveh, bo Sloveniji omogočila, da nadoknadi zamujeno. Po napovedih bo naš BDP leta 2019 za 11,8 odstotka večji kot leta 2008, s čimer bomo po tem merilu poravnani z evrskim območjem, za 11-letno rastjo celotne EU pa bomo še vedno zaostajali približno dve odstotni točki.Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
FINANCE
Letošnja 4,7-odstotna gospodarska rast spodbujena z višjimi plačami in velikimi naložbami 23

Evropska komisija izboljšuje napoved slovenske gospodarske rasti, ki vse bolj temelji na domači porabi

FINANCE
Članki
Članki Nafta splezala prek 74 dolarjev za sod – kako draga bo pot na počitnice? 3

Po podražitvi prejšnji teden se cena surove nafte viša tudi ta teden – zlasti zaradi razmerja med povpraševanjem in ponudbo, na...

FINANCE
Članki
Članki Facebook - za »brezplačni« dostop plačate s podatki 1

Česa ne bi smeli preslišati s senatnega zaslišanja šefa Facebooka Marka Zuckeberga

FINANCE
Članki
Članki Kam pelje surovinski in valutni vlak smrti 3

Negotovost ali kaj nas čaka po sobotnih napadih ZDA, Velike Britanije in Francije?

FINANCE
Članki
Članki Kdo je novi šef Deutsche Bank in kaj načrtuje

Ta teden je vodenje Deutsche Bank prevzel Christian Sewing in dal vedeti, da bo banka še naprej stopala po poti prestrukturiranja

AVTO
Nasveti
Nasveti Vse, kar ste želeli vedeti o tožbi proti VW, pa niste imeli koga vprašati

Poiskali smo odgovore na praktična vprašanja, potem ko je bila vložena tožba proti VW, v kateri odškodnino terja tudi 6.024 slovenskih...

SUBV
Članki
Članki (pogajanja) Kako za proračun EU po 2020 dati čim manj, a z njim doseči čim več 1

V grafih in številkah - pred začetkom formalnih pogajanj o novem večletnem proračun EU; Slovenija je neuradno po letu 2020 v proračun...