Nevarna politična trenja po svetu – in katera bi nas morala najbolj skrbeti Nevarna politična trenja po svetu – in katera bi nas morala najbolj skrbeti Zahodni Balkan, vzpon skrajnih gibanj v Evropi, Ukrajina, trgovinska vojna med ZDA in Kitajsko, Sirija, Iran, Severna Koreja … Pogledali smo nekatera največja politična trenja po svetu, ki se še intenzivirajo, s strokovnjakom za varnostna vprašanja Iztokom Prezljem pa poskušali oceniti njihov razvoj in katera nas najbolj ogrožajo.
Kako je Nike z oglasom sprovociral Trumpa in povečal vrednost podjetja Kako je Nike z oglasom sprovociral Trumpa in povečal vrednost podjetja Kampanja ameriške korporacije za športno obutev Nike ob 30-letnici slogana »Just do it« z uporniškim zvezdnikom ameriškega nogometa Colinom Kaepernickom v glavni vlogi v zadnjih tednih dviguje vse več prahu, pa tudi prodajo in vrednost delnice.
Start-up, ki naj bi postal kitajski Tesla, ali zakaj letijo milijarde na kitajski trg električnih avtov Start-up, ki naj bi postal kitajski Tesla, ali zakaj letijo milijarde na kitajski trg električnih avtov Nio je eden od številnih kitajskih start-upov, ki se spuščajo na rastoči trg električnih avtomobilov in dobivajo vlagateljske milijarde. Prejšnji teden je v New Yorku izpeljal prvo javno ponudbo delnic, analitiki pa opozarjajo, da so njegovi proizvodni cilji morda preveč ambiciozni.

Evropska komisija izboljšala napoved slovenske gospodarske rasti

Čas branja: 1 min
10.05.2018  21:00
Evropska komisija izboljšala napoved slovenske gospodarske rasti
Foto: Shutterstock

Evropska komisija je v pomladanski gospodarski napovedi znova izboljšala gospodarske obete za Slovenijo. Lani je bila gospodarska rast v Sloveniji 5,0-odstotna, letos naj bi bila 4,7-odstotna, kar je za pol odstotne točke nad zimsko napovedjo. Napoved analitikov evropske komisije je sicer nekoliko slabša od pričakovanj vladnega Umarja; ta Sloveniji letos napoveduje 5,1-odstotno rast bruto domačega proizvoda (BDP).

Bruseljska napoved za Slovenijo je precej boljša od povprečja na območju evra in v celotni Evropski uniji. Obema namreč komisija za letos napoveduje 2,3-odstotno krepitev BDP, za prihodnje leto pa dvoodstotno. Napoved je enaka zimski.

Večjo gospodarsko rast od slovenskih 4,7 odstotka bosta po pričakovanjih analitikov letos imeli le Malta (5,8 odstotka) in Irska (5,7).

Za prihodnje leto evropska komisija Sloveniji napoveduje 3,6-odstotno rast BDP, kar je za desetinko odstotne točke več kot februarja in za 0,2 odstotne točke slabše od napovedi analitikov Umarja.

Slovenija je med članicami EU v družbi tistih, ki so z zamudo dosegale predkrizno raven gospodarske aktivnosti. BDP, merjen v stalnih cenah, je v našem gospodarstvu raven leta 2008 dosegel šele lani, medtem ko je celotno evrsko območje toliko kot pred krizo ustvarilo leta 2014. Gospodarska rast, ki jo v Sloveniji spremljamo v zadnjih letih in jo bomo po pričakovanjih analitikov tudi v prihodnjih dveh, bo Sloveniji omogočila, da nadoknadi zamujeno. Po napovedih bo naš BDP leta 2019 za 11,8 odstotka večji kot leta 2008, s čimer bomo po tem merilu poravnani z evrskim območjem, za 11-letno rastjo celotne EU pa bomo še vedno zaostajali približno dve odstotni točki.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
FINANCE
Letošnja 4,7-odstotna gospodarska rast spodbujena z višjimi plačami in velikimi naložbami 23

Evropska komisija izboljšuje napoved slovenske gospodarske rasti, ki vse bolj temelji na domači porabi

FINANCE
Članki
Članki Nafta splezala prek 74 dolarjev za sod – kako draga bo pot na počitnice? 3

Po podražitvi prejšnji teden se cena surove nafte viša tudi ta teden – zlasti zaradi razmerja med povpraševanjem in ponudbo, na...

FINANCE
Članki
Članki Facebook - za »brezplačni« dostop plačate s podatki 1

Česa ne bi smeli preslišati s senatnega zaslišanja šefa Facebooka Marka Zuckeberga

FINANCE
Članki
Članki Kam pelje surovinski in valutni vlak smrti 3

Negotovost ali kaj nas čaka po sobotnih napadih ZDA, Velike Britanije in Francije?

FINANCE
Članki
Članki Kdo je novi šef Deutsche Bank in kaj načrtuje

Ta teden je vodenje Deutsche Bank prevzel Christian Sewing in dal vedeti, da bo banka še naprej stopala po poti prestrukturiranja

AVTO
Nasveti
Nasveti Vse, kar ste želeli vedeti o tožbi proti VW, pa niste imeli koga vprašati

Poiskali smo odgovore na praktična vprašanja, potem ko je bila vložena tožba proti VW, v kateri odškodnino terja tudi 6.024 slovenskih...

SUBV
Članki
Članki (pogajanja) Kako za proračun EU po 2020 dati čim manj, a z njim doseči čim več 1

V grafih in številkah - pred začetkom formalnih pogajanj o novem večletnem proračun EU; Slovenija je neuradno po letu 2020 v proračun...