Nevarna politična trenja po svetu – in katera bi nas morala najbolj skrbeti Nevarna politična trenja po svetu – in katera bi nas morala najbolj skrbeti Zahodni Balkan, vzpon skrajnih gibanj v Evropi, Ukrajina, trgovinska vojna med ZDA in Kitajsko, Sirija, Iran, Severna Koreja … Pogledali smo nekatera največja politična trenja po svetu, ki se še intenzivirajo, s strokovnjakom za varnostna vprašanja Iztokom Prezljem pa poskušali oceniti njihov razvoj in katera nas najbolj ogrožajo.
Kako je Nike z oglasom sprovociral Trumpa in povečal vrednost podjetja Kako je Nike z oglasom sprovociral Trumpa in povečal vrednost podjetja Kampanja ameriške korporacije za športno obutev Nike ob 30-letnici slogana »Just do it« z uporniškim zvezdnikom ameriškega nogometa Colinom Kaepernickom v glavni vlogi v zadnjih tednih dviguje vse več prahu, pa tudi prodajo in vrednost delnice.
Start-up, ki naj bi postal kitajski Tesla, ali zakaj letijo milijarde na kitajski trg električnih avtov Start-up, ki naj bi postal kitajski Tesla, ali zakaj letijo milijarde na kitajski trg električnih avtov Nio je eden od številnih kitajskih start-upov, ki se spuščajo na rastoči trg električnih avtomobilov in dobivajo vlagateljske milijarde. Prejšnji teden je v New Yorku izpeljal prvo javno ponudbo delnic, analitiki pa opozarjajo, da so njegovi proizvodni cilji morda preveč ambiciozni.

Hranilnica Lon na muhi Petrola

Čas branja: 1 min
10.05.2018  21:00
Hranilnica Lon na muhi Petrola
Kako je s Petrolovim vstopom v Lon, bi se lahko vedelo na dan mladosti.

Naftni trgovec Petrol, ki je letos že kupil fintech podjetje družbe Halcom mBills, se zanima za hranilnico Lon. Neuradno želijo (vsaj) večinski delež.

Prevzem Lona je za naftnega trgovca zanimiv, ker bi s tem pridobil licenco Banke Slovenije za opravljanje nekaterih bančnih storitev in te povezal s storitvami mBills. Med njimi je plačilni promet, računajo pa tudi na več znanja o obvladovanju tveganj, saj ima Petrol tudi svojo plačilno kartico. Morebitne sinergije bi lahko nastale pri kreditiranju Petrolovih strank.

Hranilnica Lon je sicer v postopku dokapitalizacije, ki jo je odredila Banka Slovenije. Od 40 tisoč delnic po 105 evrov, kolikor jih je bilo na voljo, so jih delničarji v prvem krogu vpisali dobrih 20 tisoč, v drugem krogu po neuradnih podatkih vpisov ni bilo, zato so ga podaljšali do 25. maja.

V tej fazi računajo na Petrol, a ta bi z vpisom dokapitalizacijskih delnic prišel le do dobrih 17 odstotkov Lona. Da bi hranilnico, ki je v fazi preoblikovanja v banko, lahko »samostojno« upravljal, bi potreboval vsaj 75-odstotni delež, statutarno večino. Strošek pridobitve večinskega deleža je ocenjen na približno 20 milijonov evrov. Skrbni pregled Lona naj bi po neuradnih informacijah Petrol začel opravljati po praznikih, a tega v družbi ne komentirajo.

Lon, ki je predlanskim ustvaril 14 tisoč evrov čistega dobička, je lani imel 2,5 milijona evrov čiste izgube. Brez upoštevanja oslabitve poslovne stavbe je dobiček iz poslovanja lani znašal 146 tisoč evrov. Bilančna vsota se je lani povečala za nekaj več kot odstotek, na 259,27 milijona evrov. V prvem trimesečju letos so v Lonu ustvarili 270 tisoč evrov dobička iz poslovanja, kar je več kot polovica njihovega celoletnega načrta.

Več iz teme:  

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
FINANCE
Senica: Ne povem vam, ali in zakaj sem dokapitaliziral Lon

Delo neuradno piše, da naj bi v banko Lon vstopil irski sklad Kylin Prime Fund

FINANCE
(RAZKRIVAMO) Kaj vse je na Petrolovi prevzemni tarči, zakaj kupuje vse živo in kdo ima na muhi Petrol? 3

Kako in zakaj Petrol spreminja poslovni model iz trgovca z energenti

DRAŽBE
Članki
Članki Od igralništva in erotike do panamskih dokumentov. Kdo je novi kupec Pekove stavbe? 4

Dejan Šurbek, kupec Peka, prihaja iz sveta igralništva, erotike, bančništva in nepremičnin. Bo v Tržiču zrasla nova igralnica ali...

FINANCE
Slovenska prevzemna mrzlica: podjetij ne kupujejo več le na kredit, ampak prek partnerstev in s 'kešem' 4

Kdo prevzema, koga prevzema, koliko tvegajo, kaj jih še zanima in ali ponavljajo napake nesojenih tajkunov?

FINANCE
(mnenje) Vse skrivnosti in manipulacije pri kadrovanju v UKCL 3

Od popravljanja datuma na dokumentu do »zaščite integritete« uslužbenca, osumljenega korupcije