Nevarna politična trenja po svetu – in katera bi nas morala najbolj skrbeti Nevarna politična trenja po svetu – in katera bi nas morala najbolj skrbeti Zahodni Balkan, vzpon skrajnih gibanj v Evropi, Ukrajina, trgovinska vojna med ZDA in Kitajsko, Sirija, Iran, Severna Koreja … Pogledali smo nekatera največja politična trenja po svetu, ki se še intenzivirajo, s strokovnjakom za varnostna vprašanja Iztokom Prezljem pa poskušali oceniti njihov razvoj in katera nas najbolj ogrožajo.
Kako je Nike z oglasom sprovociral Trumpa in povečal vrednost podjetja Kako je Nike z oglasom sprovociral Trumpa in povečal vrednost podjetja Kampanja ameriške korporacije za športno obutev Nike ob 30-letnici slogana »Just do it« z uporniškim zvezdnikom ameriškega nogometa Colinom Kaepernickom v glavni vlogi v zadnjih tednih dviguje vse več prahu, pa tudi prodajo in vrednost delnice.
Start-up, ki naj bi postal kitajski Tesla, ali zakaj letijo milijarde na kitajski trg električnih avtov Start-up, ki naj bi postal kitajski Tesla, ali zakaj letijo milijarde na kitajski trg električnih avtov Nio je eden od številnih kitajskih start-upov, ki se spuščajo na rastoči trg električnih avtomobilov in dobivajo vlagateljske milijarde. Prejšnji teden je v New Yorku izpeljal prvo javno ponudbo delnic, analitiki pa opozarjajo, da so njegovi proizvodni cilji morda preveč ambiciozni.

Arctur in slovenske univerze bi Googlu odrezali kos torte

Čas branja: 1 min
10.05.2018  21:00
Arctur in slovenske univerze bi Googlu odrezali kos torte
Tomi Ilijaš, direktor in glavni lastnik družbe Arctur, in njegova sodelavka Urška Starc Peceny sta idejo o novi spletni platformi Turizem 4.0, ki bi delovala kot tehnologija blockchain, predstavila tudi soustanovitelju družbe Apple Stevu Wozniacku (na sredini).

Raziskovalna skupina IT-podjetja Arctur iz Nove Gorice, Fakulteta za računalništvo in informatiko Univerze v Ljubljani, FTŠ Turistica Univerze na Primorskem in Fakulteta za turizem Brežice Univerze v Mariboru nameravajo skupaj s partnerji iz tujine razviti visokotehnološko platformo, ki bo delovala kot tehnologija blockchain in spremenila koncept turizma.

Kot je povedal Tomi Ilijaš, direktor in glavni lastnik družbe Arctur, želijo, da vsaj do dela informacij, ki jih zdaj obdelujejo velikani, kot sta Google in Booking.com, dobijo dostop tudi lokalni akterji, ki dejansko ustvarjajo turistično ponudbo. »S tem bi jim olajšali delo. Pomagali bi jim pridobiti goste, saj bi njihove želje in navade poznali bolje kot zdaj. Platforma Turizem 4.0 pa bi jim pomagala tudi do boljših zaslužkov, saj bi se gost in ponudnik storitev z uporabo tehnologije blockchain povezala brez velikih posrednikov,« pojasnjuje Ilijaš.

Nova platforma zajema tudi obdelavo velikega števila podatkov, za kar je potrebna velika računska moč. Prav zato Arctur, ki se ukvarja z raziskavami in razvojem na področju računalništva, vidi poslovno priložnost v Turizmu 4.0. Novogoriška družba namreč ponuja storitve lastnega superračunalnika uporabnikom po vsem svetu, kitajska družba Sugon, ki je največji azijski proizvajalec superračunalnikov in eden od tujih partnerjev v projektu, pa želi kmalu doseči globalni primat na področju novih generacij superračunalnikov, tako imenovanih Exascale HPC.

Idejo o novi platformi so slovenski partnerji razvijali v zadnjih mesecih. Zdaj so za njen nadaljnji razvoj začeli iskati partnerje po vsem svetu. Cilj je, da prototip nove platforme razvijejo v Sloveniji, prodajati pa želijo po vsem svetu. Prvi odzivi nanjo so zelo dobri, je povedal Tomi Ilijaš.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
FINANCE
Članki
Članki Netflixu je agresiven pohod na tuje prinesel veliko rast 12

Ameriška družba za pretočno predvajanje videovsebin je v prvem četrtletju povečala prihodke za več kot 40 odstotkov in čisti...

AVTO
Posel
Posel Sanjski izzivi ali nočne more – kaj se dogaja s Teslo 3

Nad ameriško družbo za proizvodnjo električnih avtomobilov Tesla pod vodstvom Elona Muska se v zadnjem času zgrinjajo oblaki –...

AVTO
Posel
Posel Bloomberg: Nissan in Renault se pogovarjata o združitvi

Na začetku marca se je poročalo, da se Nissan zanima za nakup državnega deleža v Renaultu, kar naj bi bil uvod v združitvena...

FINANCE
Članki
Članki Nafta splezala prek 74 dolarjev za sod – kako draga bo pot na počitnice? 3

Po podražitvi prejšnji teden se cena surove nafte viša tudi ta teden – zlasti zaradi razmerja med povpraševanjem in ponudbo, na...

FINANCE
Članki
Članki Trump neti trgovinsko vojno - lahko kongres povozi njegovo odločitev? 7

Ameriški predsednik je konec tedna uresničil napoved o uvedbi dodatnih carin na jeklo in aluminij in podpisal izvršni odlok o njihovi...