(intervju) Na Balkanu vre na več koncih – kako resne so napetosti? (intervju) Na Balkanu vre na več koncih – kako resne so napetosti? V zadnjem letu je na zahodnem Balkanu znova bolj nemirno – demonstracije v Srbiji, protesti v BiH, kosovsko zvišanje carin … Kaj se dogaja, pojasnjuje Rok Zupančič s FDV, ki se zadnjih deset let intenzivno ukvarja s tem nemirnim območjem.
Kdo je najbogatejši Madžar, ki ga v Sloveniji zanimata Emonika in Abanka Kdo je najbogatejši Madžar, ki ga v Sloveniji zanimata Emonika in Abanka Sandor Csanyi, prijatelj Viktorja Orbana, že 27 let vodi banko OTP, ki je postala največja finančna ustanova v regiji. Prek podjetja Granit Polus je vstopil v projekt Emonika, OTP pa bi kupila Abanko.
Bo letos padel rekord z borznimi debiji? Bo letos padel rekord z borznimi debiji? Na borzi bi bilo letos lahko zbranega rekordno svežega kapitala, menijo analitiki. Med najverjetnejšimi IPO se omenjajo tehnološka podjetja Palantir, Slack in Pinterest ter tekmeca Uber in Lyft, ki sta že začela dirko, kdo bo prvi.
(intervju) Dejan Turk, šef A1 in Vip mobile: Slovenski način vodenja se v Srbiji ni obnesel (intervju) Dejan Turk, šef A1 in Vip mobile: Slovenski način vodenja se v Srbiji ni obnesel Dejan Turk vodi dva telekomunikacijska operaterja, slovenski A1 in srbski Vip mobile, in to tako, kot pravi, da zaposlenim ne ukazuje od zadaj, ampak z njimi juriša v prvih vrstah. Slovenski menedžer leta je zdaj še srbski.
Grmi in postavlja se za 200 tisočakov, stane le 70 Grmi in postavlja se za 200 tisočakov, stane le 70 Ford mustang je huligan v družbi evropskih športnikov za podobno ceno, ki zna pritegniti tako zelo kot superšportniki za 200 in več tisočakov. Je avto, ki dvigne največ prahu za ceno, ki jo zahteva.

Arctur in slovenske univerze bi Googlu odrezali kos torte

 

Več iz teme.

Obveščaj me o novih člankih:  
 
Čas branja: 1 min
10.05.2018  21:00
Arctur in slovenske univerze bi Googlu odrezali kos torte
Tomi Ilijaš, direktor in glavni lastnik družbe Arctur, in njegova sodelavka Urška Starc Peceny sta idejo o novi spletni platformi Turizem 4.0, ki bi delovala kot tehnologija blockchain, predstavila tudi soustanovitelju družbe Apple Stevu Wozniacku (na sredini).

Obveščaj me o novih člankih:  

Raziskovalna skupina IT-podjetja Arctur iz Nove Gorice, Fakulteta za računalništvo in informatiko Univerze v Ljubljani, FTŠ Turistica Univerze na Primorskem in Fakulteta za turizem Brežice Univerze v Mariboru nameravajo skupaj s partnerji iz tujine razviti visokotehnološko platformo, ki bo delovala kot tehnologija blockchain in spremenila koncept turizma.

Kot je povedal Tomi Ilijaš, direktor in glavni lastnik družbe Arctur, želijo, da vsaj do dela informacij, ki jih zdaj obdelujejo velikani, kot sta Google in Booking.com, dobijo dostop tudi lokalni akterji, ki dejansko ustvarjajo turistično ponudbo. »S tem bi jim olajšali delo. Pomagali bi jim pridobiti goste, saj bi njihove želje in navade poznali bolje kot zdaj. Platforma Turizem 4.0 pa bi jim pomagala tudi do boljših zaslužkov, saj bi se gost in ponudnik storitev z uporabo tehnologije blockchain povezala brez velikih posrednikov,« pojasnjuje Ilijaš.

Nova platforma zajema tudi obdelavo velikega števila podatkov, za kar je potrebna velika računska moč. Prav zato Arctur, ki se ukvarja z raziskavami in razvojem na področju računalništva, vidi poslovno priložnost v Turizmu 4.0. Novogoriška družba namreč ponuja storitve lastnega superračunalnika uporabnikom po vsem svetu, kitajska družba Sugon, ki je največji azijski proizvajalec superračunalnikov in eden od tujih partnerjev v projektu, pa želi kmalu doseči globalni primat na področju novih generacij superračunalnikov, tako imenovanih Exascale HPC.

Idejo o novi platformi so slovenski partnerji razvijali v zadnjih mesecih. Zdaj so za njen nadaljnji razvoj začeli iskati partnerje po vsem svetu. Cilj je, da prototip nove platforme razvijejo v Sloveniji, prodajati pa želijo po vsem svetu. Prvi odzivi nanjo so zelo dobri, je povedal Tomi Ilijaš.Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
IZVOZNIKI
Novice
Novice Slovenci in Kitajci se bodo povezali s superračunalniki

Na Fakulteti za računalništvo in informatiko Univerze v Ljubljani (UL FRI) so svečano otvorili slovensko – kitajski laboratorij za...

AVTO
Posel
Posel Avtomobilske družbe jeseni pričakujejo zastoje v proizvodnji 1

Septembra bodo morale avtomobilske družbe v EU preiti na strožje meritve izpustov in porabe, to pa utegne povzročiti motnje v...

SUBV
Članki
Članki Imate doma 18-letnika? Samo še danes se lahko poteguje za brezplačno vozovnico Interrail. 1

EU bo to poletje 15 tisoč 18-letnikom – od tega 61 iz Slovenije – podarila brezplačno vozovnico za potovanje z vlakom po Evropi...

FINANCE
Članki
Članki ECB zapira pipico? Kaj to pomeni za ceno posojil, delnice in tudi prevzem Cinkarne Celje? 9

Kakšne spremembe so spodbujevalni ukrepi ECB pustili na različnih segmentih trga, kakšni bodo po pričakovanju analitikov naslednji...

AVTO
Posel
Posel Elon Musk bo odpustil devet odstotkov zaposlenih v poskusu, da Tesla doseže dobiček 6

V pismu zaposlenim je Elon Musk, razvpiti šef ameriške družbe za proizvodnjo električnih avtomobilov Tesla, zapisal, da glavni motiv...