Manager

Arctur in slovenske univerze bi Googlu odrezali kos torte

Izpostavljamo

FINANCE
Manager
Pogled v 2024 - gospodarske napovedi na enem mestu
Manager
ManagerRedakcija Finance Managerja Pogled v 2024 - gospodarske napovedi na enem mestu
FINANCE
Manager
TOP 101 na enem mestu
Manager
ManagerBojana Humar TOP 101 na enem mestu

Kdo je prvi med največjimi in najboljšimi, kdo je presenečenje med novinci, kdo je z devetimi zaposlenimi ustvaril 80 milijonov dobička, kdo bo letos vlagal in zaposloval, kdo je skopal največjo luknjo …

10.05.2018 21:00
Čas branja: 1 min
Arctur in slovenske univerze bi Googlu odrezali kos torte
Tomi Ilijaš, direktor in glavni lastnik družbe Arctur, in njegova sodelavka Urška Starc Peceny sta idejo o novi spletni platformi Turizem 4.0, ki bi delovala kot tehnologija blockchain, predstavila tudi soustanovitelju družbe Apple Stevu Wozniacku (na sredini).

Raziskovalna skupina IT-podjetja Arctur iz Nove Gorice, Fakulteta za računalništvo in informatiko Univerze v Ljubljani, FTŠ Turistica Univerze na Primorskem in Fakulteta za turizem Brežice Univerze v Mariboru nameravajo skupaj s partnerji iz tujine razviti visokotehnološko platformo, ki bo delovala kot tehnologija blockchain in spremenila koncept turizma.

Kot je povedal Tomi Ilijaš, direktor in glavni lastnik družbe Arctur, želijo, da vsaj do dela informacij, ki jih zdaj obdelujejo velikani, kot sta Google in Booking.com, dobijo dostop tudi lokalni akterji, ki dejansko ustvarjajo turistično ponudbo. »S tem bi jim olajšali delo. Pomagali bi jim pridobiti goste, saj bi njihove želje in navade poznali bolje kot zdaj. Platforma Turizem 4.0 pa bi jim pomagala tudi do boljših zaslužkov, saj bi se gost in ponudnik storitev z uporabo tehnologije blockchain povezala brez velikih posrednikov,« pojasnjuje Ilijaš.

Nova platforma zajema tudi obdelavo velikega števila podatkov, za kar je potrebna velika računska moč. Prav zato Arctur, ki se ukvarja z raziskavami in razvojem na področju računalništva, vidi poslovno priložnost v Turizmu 4.0. Novogoriška družba namreč ponuja storitve lastnega superračunalnika uporabnikom po vsem svetu, kitajska družba Sugon, ki je največji azijski proizvajalec superračunalnikov in eden od tujih partnerjev v projektu, pa želi kmalu doseči globalni primat na področju novih generacij superračunalnikov, tako imenovanih Exascale HPC.

Idejo o novi platformi so slovenski partnerji razvijali v zadnjih mesecih. Zdaj so za njen nadaljnji razvoj začeli iskati partnerje po vsem svetu. Cilj je, da prototip nove platforme razvijejo v Sloveniji, prodajati pa želijo po vsem svetu. Prvi odzivi nanjo so zelo dobri, je povedal Tomi Ilijaš.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
Več o temi
Kliknite + poleg oznake in se prijavite na obveščanje. S klikom na ime posamezne oznake preverite seznam člankov.
OGLAS
FINANCE
Nepremičnine
Nepremičnine Kakšen mora biti kakovosten servis kosilnice

Vključevati mora vse potrebne preglede in popravila kosilnice oziroma vrtnega traktorja ali riderja – opravite ga pri strokovnjaku.

FINANCE
Topjob
To je Slovenec, ki dela v Googlovem raziskovalnem podjetju v Londonu
Topjob
TopjobAnja Zaletel To je Slovenec, ki dela v Googlovem raziskovalnem podjetju v Londonu

"Smo kot balonček znotraj Googla. Največ stičnih točk imamo na področju tehnične infrastrukture, saj delamo na Googlovih platformah in uporabljamo njihova orodja. Sicer pa je kultura samosvoja," pravi Žiga Avsec, raziskovalec v podjetju DeepMind.

FINANCE
Zakaj Googlovi tekmeci niso navdušeni nad preganjanjem monopolov
Finance
Bloomberg Zakaj Googlovi tekmeci niso navdušeni nad preganjanjem monopolov 3

Tožba proti Googlu razkriva zapleteno dinamiko njegovih interakcij s ključnimi tekmeci; tožilci trdijo, da Google svojim tekmecem dejansko plačuje za to, da mu ne skačejo v zelje

AGROBIZ
Turizem
Adijo luksuz, turisti si želijo varnega, zelenega in aktivnega dopusta
Agrobiznis
TurizemPetra Šubic Adijo luksuz, turisti si želijo varnega, zelenega in aktivnega dopusta 5

Okrevanje turizma po koroni bo dolgotrajno, v treh do petih letih se bo pobral na predkoronsko raven

FINANCE
Tako se dela posel v kmetijstvu
PRO
Finance
Podjetno kmetijstvo 2024
Uredništvo Agrobiznisa Tako se dela posel v kmetijstvu (PRO)

V posebni reviji (Podjetno kmetijstvo) predstavljamo uspešne zgodbe s podeželja. Učijo nas, da je možno tudi v zahtevnih časih ustvarjati dodano vrednost. Brezplačno si jo lahko prenesete prek obrazca spodaj.

FINANCE
IKT
Tako bo Google Sloveniji pomagal pri pridobivanju digitalnih znanj
IKT
IKTEsad Jakupović Tako bo Google Sloveniji pomagal pri pridobivanju digitalnih znanj

Družba Google bo približno pet tisoč malim in srednje velikim podjetjem ter posameznikom pomagala, da si z dodatnimi digitalnimi znanji opomorejo in tako prispevajo k okrevanju slovenskega gospodarstva

Moje finance
Finančna šola
Kako postati mojster spletnega oglaševanja?
Moje finance
Finančna šolaPia Bedene Kako postati mojster spletnega oglaševanja?

Družbeno omrežje Facebook ima več kot tri milijarde dnevnih uporabnikov, vsako sekundo je v iskalniku Google več kot 70 tisoč iskanj. Prisotnost podjetij na spletu je nujna, to bodo spoznali vsi na samostojni podjetniški poti in iskalci zaspolitev v številnih panogah. Enovitega študija za digitalni marketing še ni, zato zaposlovalci pri kandidatih iščejo predvsem praktično znanje in izkušnje. »Podjetja ves čas iščejo tovrsten kader, a ga močno primanjkuje. Še bolj pa ga bodo iskali v prihodnje,« meni Martin Miklavčič, strokovnjak za digitalni marketing. Kje lahko znanje o oglaševanju na spletu pridobimo brezplačno in si razširimo svoje zaposlitvene možnosti?

FINANCE
Čaka nas nenavadno turistično leto
Finance
Teja Grapulin Čaka nas nenavadno turistično leto 1

Tudi ko se bodo potovanja znova začela, ne bo tako, kot je bilo pred pandemijo.

FINANCE
Vlagatelj Maks
(Maks webinar, v živo ob 11. uri) Kaj oblikuje bikovski trg delnic, zlata in kriptovalut
Vlagatelj Maks
DANES V ŽIVO
Vlagatelj MaksVlagatelj Maks (Maks webinar, v živo ob 11. uri) Kaj oblikuje bikovski trg delnic, zlata in kriptovalut

Prisluhnite brezplačnemu pogovoru z vodilnim strokovnjakom Michaelom Howllom, ustanoviteljem CrossBorder Capitala, v živo.