Moderni vlaki na makadamu: naročili smo švicarske vlake. Kdaj se bomo vozili kot Švicarji? Moderni vlaki na makadamu: naročili smo švicarske vlake. Kdaj se bomo vozili kot Švicarji? Slovenske železnice so pri švicarskem proizvajalcu Stadler naročile za 320 milijonov evrov modernih potniških vlakov, ki pa bodo vozili tako rekoč po makadamu. Če hočemo spodobne proge, bomo morali vanje dolgoročno vložiti še približno pet milijard evrov, zgolj za drugi tir gorenjske proge potrebujemo 1,5 milijarde.
Gorenjski podjetnik, ki z Damianom Merlakom snuje gigantsko baterijo Gorenjski podjetnik, ki z Damianom Merlakom snuje gigantsko baterijo Kako se je Roman Bernard iz enega slovenskih pionirjev omrežij za kabelsko televizijo prelevil najprej v pionirja helikopterskih pregledov elektroenergetskih omrežij, zdaj pa sodeluje pri postavljanju največjega hranilnika električne energije v regiji.
Čip z intuicijo, podobno človeški, obljublja nov val umetne inteligence Čip z intuicijo, podobno človeški, obljublja nov val umetne inteligence Britanski startup Graphcore razvija povsem nove vrste čipov, ki bodo namesto z obdelavo ogromnih količin podrobnih podatkov, ki zahteva veliko energije, zmožni priti do rezultatov s poenostavljanjem, podobno kot človeški možgani. V vrsti zanje med drugimi stojijo snovalci avtonomnih avtomobilov in glasovnih pomočnikov.
(intervju) Upam, da bomo zaradi robotov lahko skrajšali delovnik (intervju) Upam, da bomo zaradi robotov lahko skrajšali delovnik Dela za ljudi bo sicer tudi v dobi robotizacije in pametnih tovarn dovolj, za strokovnjake morda še več kot zdaj, meni profesor na strojni fakulteti Niko Herakovič.

Ponudba japonske Takede v četrto prepričala delničarje irskega farmacevta Shire

 

Več iz teme.

Obveščaj me o novih člankih:  
prevzemi   dodaj
farmacija   dodaj
Shire dodaj
Takeda... dodaj
Takeda dodaj
 
Čas branja: 1 min
10.05.2018  21:00
Ponudba japonske Takede v četrto prepričala delničarje irskega farmacevta Shire
62 milijard evrov bo za irskega proizvajalca zdravil proti redkim boleznim Shire odštel japonski farmacevt Takeda.

Več iz teme:  
Obveščaj me o novih člankih:  
prevzemi   dodaj
farmacija   dodaj
Shire dodaj
Takeda Pharmaceutical dodaj
Takeda dodaj

Irski farmacevt Shire, proizvajalec zdravil proti redkim boleznim, je četrto prevzemno ponudbo japonske farmacevtske družbe Takeda Pharmaceutical v višini 62 milijard evrov le sprejel.

Prvo ponudbo za Shire v višini 46,7 milijarde evrov so Japonci dali konec marca in jo zatem še dvakrat neuspešno povišali, nazadnje na 49 milijard evrov.

S poslom, ki naj bi ga končali v prvi polovici leta 2019, bo nastal eden od desetih največjih farmacevtov na svetu, ki bo skupaj zaposloval več kot 52 tisoč ljudi. Zaradi sinergij, zlasti na področju raziskav in razvoja, pa tudi pri prodaji, združeni družbi pričakujeta za dobro milijardo evrov prihrankov pri stroških.

Takeda, ki je nastala davnega leta 1781 v Osaki, bo s prevzemom irskega farmacevta – mimogrede, to je največji prevzem japonskega podjetja v njegovi zgodovini – svoj produktni portfelj obogatila z donosnimi zdravili proti redkim boleznim, denimo s hematološkimi in imunološkimi zdravili ter zdravilom adderall proti pomanjkanju pozornosti in motnji hiperaktivnosti ADHD.

Japonski farmacevt, ki s prevzemom nadaljuje diverzifikacijo svojega poslovanja, že nekaj časa aktivno išče priložnosti v tujini. Lani je tako za 4,7 milijarde dolarjev (3,8 milijarde evrov) prevzel ameriško družbo Ariad Pharmaceuticals, ki izdeluje onkološka zdravila.


Več iz teme:  

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
FINANCE
Članki
Članki Kdo je Carlo Cottarelli - možni šef tehnične vlade v Italji 1

Ker je italijanski predsednik Sergio Mattarella v nedeljo zvečer zavrnil ministrsko ekipo, ki jo je mandatar Giuseppe Conte želel imeti v...

IZVOZNIKI
Novice
Novice Če se udarijo Trump, Ši, Putin in Merklova, bo bolelo nas vse 8

Slovenija v ZDA ali na Kitajsko proda malo, sta pa to, poleg Rusije, najpomembnejša partnerja za EU-28

FINANCE
Članki
Članki So nam evroposlanci ravnokar malo priprli internet? 6

Z reformo avtorskega prava v takšni obliki, kakršna je bila danes v prvem koraku potrjena na pristojnem odboru evropskega parlamenta, se...

AVTO
Posel
Posel Trump z dodatnimi carinami zdaj žuga avtomobilski industriji 7

Potem ko je ameriški predsednik Donald Trump pred meseci napovedal dodatne carinske obremenitve za evropske avtomobile, je njegova...

FINANCE
Članki
Članki Slovenija na lestvici svetovne konkurenčnosti IMD napredovala za šest mest 4

K izboljšanju konkurenčnosti, ki se meri na podlagi štirih sklopov kazalnikov, sta pripomogla zlasti večja rast in zaposlovanje

AVTO
Posel
Posel Avtomobilske družbe jeseni pričakujejo zastoje v proizvodnji 1

Septembra bodo morale avtomobilske družbe v EU preiti na strožje meritve izpustov in porabe, to pa utegne povzročiti motnje v...