Manager

Ponudba japonske Takede v četrto prepričala delničarje irskega farmacevta Shire

Izpostavljamo

FINANCE
Manager
Pogled v 2024 - gospodarske napovedi na enem mestu
Manager
ManagerRedakcija Finance Managerja Pogled v 2024 - gospodarske napovedi na enem mestu
FINANCE
Manager
TOP 101 na enem mestu
Manager
ManagerBojana Humar TOP 101 na enem mestu

Kdo je prvi med največjimi in najboljšimi, kdo je presenečenje med novinci, kdo je z devetimi zaposlenimi ustvaril 80 milijonov dobička, kdo bo letos vlagal in zaposloval, kdo je skopal največjo luknjo …

10.05.2018 21:00
Čas branja: 1 min
Ponudba japonske Takede v četrto prepričala delničarje irskega farmacevta Shire
62 milijard evrov bo za irskega proizvajalca zdravil proti redkim boleznim Shire odštel japonski farmacevt Takeda.

Irski farmacevt Shire, proizvajalec zdravil proti redkim boleznim, je četrto prevzemno ponudbo japonske farmacevtske družbe Takeda Pharmaceutical v višini 62 milijard evrov le sprejel.

Prvo ponudbo za Shire v višini 46,7 milijarde evrov so Japonci dali konec marca in jo zatem še dvakrat neuspešno povišali, nazadnje na 49 milijard evrov.

S poslom, ki naj bi ga končali v prvi polovici leta 2019, bo nastal eden od desetih največjih farmacevtov na svetu, ki bo skupaj zaposloval več kot 52 tisoč ljudi. Zaradi sinergij, zlasti na področju raziskav in razvoja, pa tudi pri prodaji, združeni družbi pričakujeta za dobro milijardo evrov prihrankov pri stroških.

Takeda, ki je nastala davnega leta 1781 v Osaki, bo s prevzemom irskega farmacevta – mimogrede, to je največji prevzem japonskega podjetja v njegovi zgodovini – svoj produktni portfelj obogatila z donosnimi zdravili proti redkim boleznim, denimo s hematološkimi in imunološkimi zdravili ter zdravilom adderall proti pomanjkanju pozornosti in motnji hiperaktivnosti ADHD.

Japonski farmacevt, ki s prevzemom nadaljuje diverzifikacijo svojega poslovanja, že nekaj časa aktivno išče priložnosti v tujini. Lani je tako za 4,7 milijarde dolarjev (3,8 milijarde evrov) prevzel ameriško družbo Ariad Pharmaceuticals, ki izdeluje onkološka zdravila.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
Več o temi
Kliknite + poleg oznake in se prijavite na obveščanje. S klikom na ime posamezne oznake preverite seznam člankov.
OGLAS
FINANCE
Nepremičnine
Nepremičnine Kakšen mora biti kakovosten servis kosilnice

Vključevati mora vse potrebne preglede in popravila kosilnice oziroma vrtnega traktorja ali riderja – opravite ga pri strokovnjaku.

Aktualno
Povzetek in posnetek okrogle mize o redkih boleznih
Medicina danes
AktualnoVesna Tomaževič Povzetek in posnetek okrogle mize o redkih boleznih

V Sloveniji je približno 120 tisoč ljudi z redko boleznijo, kar jih po številu postavlja ob bok denimo osebam s sladkorno boleznijo, ki jih je odkritih približno 130 tisoč. Čeprav so redke bolezni redke in ima posamezno bolezen v naši populaciji le malo ljudi, v nekaterih primerih samo eden, pa skupaj pomenijo šest do osem odstotkov populacije. Številke v tej zelo preprosti primerjavi govorijo o tem, da gre za pomembno zdravstveno breme v državi, ki pa žal še ni dobilo ustrezne pozornosti.

Aktualno
Biološka zdravila za zdravljenje kroničnih vnetnih bolezni
Medicina danes
AktualnoProf. dr. Borut Štrukelj* Biološka zdravila za zdravljenje kroničnih vnetnih bolezni

Z razvojem tehnologije rekombinantne DNK, ki se je začel v osemdesetih letih prejšnjega stoletja, smo pridobili izjemno uporabna orodja za pripravo sodobnih bioloških zdravil, diagnostičnih metod, genskih zdravil in podporo diagnostičnim metodam. Tako sta bili že leta 1982 dani v uporabo prvi dve biološki zdravili - inzulin in rastni hormon. Nato je raziskovalcem uspelo narediti številne rekombinantne beljakovine, ki so temelj za biološka zdravila, kot so eritropoetin, interferoni, filgrastim, različni peptidni hormoni, daleč največja skupina bioloških zdravil, ki je trenutno na trgu, pa so monoklonska protitelesa.

Slovenija
Zadovoljni samo še z najboljšim (uvodnik)
Medicina danes
SlovenijaVesna Tomaževič Zadovoljni samo še z najboljšim (uvodnik)
FINANCE
IKT
Ste izpeljali odličen B2B e-commerce projekt? Prav vas iščemo!
IKT
SPLETNO POSLOVANJE
IKTFinance PRO Ste izpeljali odličen B2B e-commerce projekt? Prav vas iščemo!

Z izborom želimo ozaveščati o pomenu in koristih digitalizacije medpodjetniškega poslovanja ter predstaviti slovenske dobre prakse spletnega poslovanja na področju B2B

Industrijske novice
Novo zdravilo na listi bolnišničnih zdravil 
Aktualno
Luskavica kot najbolje obvladovana kronična vnetna bolezen
Medicina danes
AktualnoUrša Blejc Luskavica kot najbolje obvladovana kronična vnetna bolezen

Zdi se, da smo se v zadnjih letih z zdravili že zelo približali delovanju na sam vzrok luskavice. Nekatera biološka zdravila danes že pri več kot 60 odstotkih bolnikov dosežejo popolno izčiščenje kože, ugotavlja prof. dr. Tomaž Lunder, Dermatovenerološka klinika UKC Ljubljana. »V zadnjem obdobju razmišljajo, ali bi nam z zgodnjo in učinkovito terapijo uspelo pri nekaterih bolnikih luskavico celo pozdraviti.«

Slovenija
Preboj v zdravljenju cistične fibroze
FINANCE
Vlagatelj Maks
(Maks webinar, v živo ob 11. uri) Kaj oblikuje bikovski trg delnic, zlata in kriptovalut
Vlagatelj Maks
DANES V ŽIVO
Vlagatelj MaksVlagatelj Maks (Maks webinar, v živo ob 11. uri) Kaj oblikuje bikovski trg delnic, zlata in kriptovalut

Prisluhnite brezplačnemu pogovoru z vodilnim strokovnjakom Michaelom Howllom, ustanoviteljem CrossBorder Capitala, v živo.