Manj čakanja na cestah, kilometri v rabljenih avtih, nadzor nad poslanci - kaj imajo s tem odprti podatki Manj čakanja na cestah, kilometri v rabljenih avtih, nadzor nad poslanci - kaj imajo s tem odprti podatki Tudi zaradi rešitev, ki temeljijo na prosto dostopnih podatkih, se vinogradniki lažje odločijo, kdaj škropiti, kupci rabljenih vozil hitreje prepoznajo goljufe, Rimljani imajo boljši pregled nad kakovostjo šol, Evropejci pa manj čakamo v gneči na cestah. Trg odprtih podatkov v EU je vreden 184 milijard evrov in bo po napovedih hitro rasel.
Imamo podatke o vsem mogočem, zakaj jih ne izkoristimo bolje v javno dobro? Imamo podatke o vsem mogočem, zakaj jih ne izkoristimo bolje v javno dobro? Dober primer uporabe prosto dostopnih podatkov je portal Avtolog.si, prek katerega je mogoče preveriti podatke o rabljenem vozilu, če ga kupujete, recimo kilometrih in prejšnjih lastništvih.
(intervju) Matjaž Čemažar, šef Domela: Z naložbami gremo s polno paro naprej (intervju) Matjaž Čemažar, šef Domela: Z naložbami gremo s polno paro naprej Predsednik uprave Domela o pol manjših naročilih avtomobilske industrije, o tem, kako pri glavnih naložbah ne popuščajo, o zanimivem novem ameriškem poslu in pomoči države, od katere bodo odvisni odpuščanja in poslovni izid.
Delnice bank kot da bi bile kužne. Do kdaj? Delnice bank kot da bi bile kužne. Do kdaj? Dokler se ne razjasni splošno okrevanje povpraševanja, je varneje razmišljati o delnicah v drugih panogah.
(intervju) Slovenka na Forbesovem seznamu naj evropskih umetnikov (intervju) Slovenka na Forbesovem seznamu naj evropskih umetnikov Ilustratorka in oblikovalka Alja Horvat svoje slike in vzorce uspešno prodaja tako velikim modnim znamkam kot spletnim kupcem po vsem svetu. Poslovna revija Forbes jo je letos uvrstila med 30 pomembnih evropskih umetnikov, mlajših od 30 let. 

Nekdanji šef VW Winterkorn v ZDA obtožen sodelovanja v zaroti

 

Več iz teme.

Obveščaj me o novih člankih:  
 
Čas branja: 1 min
10.05.2018  21:00
Nekdanji šef VW Winterkorn v ZDA obtožen sodelovanja v zaroti
Nekdanjemu šefu Volkswagna Martinu Winterkornu zaradi afere Dieselgate v ZDA grozi 25 let zapora.

Obveščaj me o novih člankih:  

Pravosodni minister ZDA Jeff Sessions je objavil obtožnico proti nekdanjemu glavnemu izvršnemu direktorju nemškega avtomobilskega velikana Volkswagen Martinu Winterkornu zaradi sodelovanja v zaroti prevare na uradnih testih glede količine škodljivih snovi v izpuhih dizelskih motorjev.

Škandal z izpuhi je izbruhnil septembra 2015, Winterkorn pa je kmalu zatem odstopil s položaja in ob tem zatrdil, da za prirejanje podatkov o izpuhih dizelskih motorjev ni vedel.

Obtožnica, ki jo je zvezna velika porota v Michiganu potrdila marca, objavljena pa je bila zdaj, 70-letnemu Winterkornu očita, da je za prevaro vedel od maja 2014, vendar je ni ustavil, ampak celo naročil, naj se nadaljuje. Grozi mu do 25 let zapora in 270 tisoč dolarjev denarne kazni. Poleg Winterkorna je obtoženih še pet nekdanjih vodilnih pri VW.

Obtožnica navaja, da je imel Winterkorn poleti 2015 poseben sestanek z inženirji in drugimi sodelavci, ki so mu podrobno predstavili, kako deluje potvarjanje izpustov na testih v ZDA in kakšne bodo posledice, če jih pri tem zalotijo. Winterkorn naj bi jim naročil, naj to nadaljujejo.

Motorje so priredili tako, da so na uradnih testih pokazali veliko manjše izpuste škodljivih snovi v zrak, kot pa so bili dejansko med vožnjo. Volkswagnovi dizelski motorji so v zrak spuščali do 40 odstotkov dušikovega oksida več, kot je dovoljeno.

Volkswagen, ki je goljufivo programsko opremo namestil v 11 milijonov dizelskih motorjev po svetu, od tega 600 tisoč v ZDA, je afera Dieselgate do zdaj stala skupaj več kot 25 milijard evrov.Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
MANAGER
Manager
Manager Lomilci koronakrize: ta podjetja so odporna proti virusu

Poiskali smo podjetja, ki so kljub gospodarskemu mrku ohranila naročila ali pa celo pridobila nove kupce

MANAGER
Manager
Manager Warren Buffett ne kupuje, Bank of America čaka novo dno 1

V tečaje na newyorški borzi je vgrajenega preveč optimizma, da bi bilo to vzdržno, ocenjuje ameriška banka

MANAGER
Manager
Manager Dočakali smo maj, čas sprostitve in krutega obračuna. Kaj sledi? 6

Jesen 2021 bo zlata. Tedaj bo zavladala nova normala in črepinje bodo pobrane.

MANAGER
Manager
Manager Merklova gre nad Kurza, Kurz nad Janšo, vsi pa nad ZDA in Kitajce 4

V EU si bomo nagajali, vsi pa bomo proti Kaliforniji in Kitajski.

MANAGER
Manager
Manager Tesla prehiteva po desni, a Volkswagen že stopa na plin 3

Elon Musk premaguje borzo, »butasto« kalifornijsko koronazaporo, a ni edini, ki se pripravlja na vojno za kupce avtov.

MANAGER
Manager
Manager Spoznajte inštruktorja matematike, ki je postal milijarder 3

Kako se je indijski matematik Bidžu Ravendran s startupom za spletno izobraževanje letos uvrstil med najbogatejše ljudi na svetu.

MANAGER
Manager
Manager Menedžerske veteranke in veterani o lekcijah iz krize ob razpadu Jugoslavije 2

Vse krize so različno grde: kako so podjetja preživela izgubo trgov in več zaporednih let krčenja BDP in kateri nauki te krize so še...

MANAGER
Manager
Manager Kako se na sezono pripravljajo turistične kmetije – dva primera

Že prihodnji teden bi vrata lahko odprli tudi manjši ponudniki prenočitev. To je dobra novica za turistične kmetije. Pogledali smo,...