Moderni vlaki na makadamu: naročili smo švicarske vlake. Kdaj se bomo vozili kot Švicarji? Moderni vlaki na makadamu: naročili smo švicarske vlake. Kdaj se bomo vozili kot Švicarji? Slovenske železnice so pri švicarskem proizvajalcu Stadler naročile za 320 milijonov evrov modernih potniških vlakov, ki pa bodo vozili tako rekoč po makadamu. Če hočemo spodobne proge, bomo morali vanje dolgoročno vložiti še približno pet milijard evrov, zgolj za drugi tir gorenjske proge potrebujemo 1,5 milijarde.
Gorenjski podjetnik, ki z Damianom Merlakom snuje gigantsko baterijo Gorenjski podjetnik, ki z Damianom Merlakom snuje gigantsko baterijo Kako se je Roman Bernard iz enega slovenskih pionirjev omrežij za kabelsko televizijo prelevil najprej v pionirja helikopterskih pregledov elektroenergetskih omrežij, zdaj pa sodeluje pri postavljanju največjega hranilnika električne energije v regiji.
Čip z intuicijo, podobno človeški, obljublja nov val umetne inteligence Čip z intuicijo, podobno človeški, obljublja nov val umetne inteligence Britanski startup Graphcore razvija povsem nove vrste čipov, ki bodo namesto z obdelavo ogromnih količin podrobnih podatkov, ki zahteva veliko energije, zmožni priti do rezultatov s poenostavljanjem, podobno kot človeški možgani. V vrsti zanje med drugimi stojijo snovalci avtonomnih avtomobilov in glasovnih pomočnikov.
(intervju) Upam, da bomo zaradi robotov lahko skrajšali delovnik (intervju) Upam, da bomo zaradi robotov lahko skrajšali delovnik Dela za ljudi bo sicer tudi v dobi robotizacije in pametnih tovarn dovolj, za strokovnjake morda še več kot zdaj, meni profesor na strojni fakulteti Niko Herakovič.

Nekdanji šef VW Winterkorn v ZDA obtožen sodelovanja v zaroti

 

Več iz teme.

Obveščaj me o novih člankih:  
 
Čas branja: 1 min
10.05.2018  21:00
Nekdanji šef VW Winterkorn v ZDA obtožen sodelovanja v zaroti
Nekdanjemu šefu Volkswagna Martinu Winterkornu zaradi afere Dieselgate v ZDA grozi 25 let zapora.

Obveščaj me o novih člankih:  

Pravosodni minister ZDA Jeff Sessions je objavil obtožnico proti nekdanjemu glavnemu izvršnemu direktorju nemškega avtomobilskega velikana Volkswagen Martinu Winterkornu zaradi sodelovanja v zaroti prevare na uradnih testih glede količine škodljivih snovi v izpuhih dizelskih motorjev.

Škandal z izpuhi je izbruhnil septembra 2015, Winterkorn pa je kmalu zatem odstopil s položaja in ob tem zatrdil, da za prirejanje podatkov o izpuhih dizelskih motorjev ni vedel.

Obtožnica, ki jo je zvezna velika porota v Michiganu potrdila marca, objavljena pa je bila zdaj, 70-letnemu Winterkornu očita, da je za prevaro vedel od maja 2014, vendar je ni ustavil, ampak celo naročil, naj se nadaljuje. Grozi mu do 25 let zapora in 270 tisoč dolarjev denarne kazni. Poleg Winterkorna je obtoženih še pet nekdanjih vodilnih pri VW.

Obtožnica navaja, da je imel Winterkorn poleti 2015 poseben sestanek z inženirji in drugimi sodelavci, ki so mu podrobno predstavili, kako deluje potvarjanje izpustov na testih v ZDA in kakšne bodo posledice, če jih pri tem zalotijo. Winterkorn naj bi jim naročil, naj to nadaljujejo.

Motorje so priredili tako, da so na uradnih testih pokazali veliko manjše izpuste škodljivih snovi v zrak, kot pa so bili dejansko med vožnjo. Volkswagnovi dizelski motorji so v zrak spuščali do 40 odstotkov dušikovega oksida več, kot je dovoljeno.

Volkswagen, ki je goljufivo programsko opremo namestil v 11 milijonov dizelskih motorjev po svetu, od tega 600 tisoč v ZDA, je afera Dieselgate do zdaj stala skupaj več kot 25 milijard evrov.Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
AVTO
Posel
Posel Sanjski izzivi ali nočne more – kaj se dogaja s Teslo 3

Nad ameriško družbo za proizvodnjo električnih avtomobilov Tesla pod vodstvom Elona Muska se v zadnjem času zgrinjajo oblaki –...

FINANCE
Članki
Članki (graf) Za švedski Spotify je bil prvi borzni dan precej turbulenten

Prvi borzni dan za švedski Spotify ni šel brez zapletov - najprej so začetek trgovanja z njegovimi delnicami zakasnili, potem so se prvi...

IZVOZNIKI
Novice
Novice Trump in Ši merita moči, evrska industrija pa že slabi 4

V časovnici in grafih - kako zaostrovanje trgovinskih odnosov vnaša nervozo na borze ter tudi že v evrsko industrijo

FINANCE
Članki
Članki Trump neti trgovinsko vojno - lahko kongres povozi njegovo odločitev? 7

Ameriški predsednik je konec tedna uresničil napoved o uvedbi dodatnih carin na jeklo in aluminij in podpisal izvršni odlok o njihovi...

FINANCE
Članki
Članki Julija je nemško naložbeno zaupanje še bolj upadlo

Po panogah so najslabša pričakovanja za avtomobilsko industrijo, najboljša pa za panogo informacijskih tehnologij ter tudi za...

IZVOZNIKI
Novice
Novice Če se udarijo Trump, Ši, Putin in Merklova, bo bolelo nas vse 8

Slovenija v ZDA ali na Kitajsko proda malo, sta pa to, poleg Rusije, najpomembnejša partnerja za EU-28