Nevarna politična trenja po svetu – in katera bi nas morala najbolj skrbeti Nevarna politična trenja po svetu – in katera bi nas morala najbolj skrbeti Zahodni Balkan, vzpon skrajnih gibanj v Evropi, Ukrajina, trgovinska vojna med ZDA in Kitajsko, Sirija, Iran, Severna Koreja … Pogledali smo nekatera največja politična trenja po svetu, ki se še intenzivirajo, s strokovnjakom za varnostna vprašanja Iztokom Prezljem pa poskušali oceniti njihov razvoj in katera nas najbolj ogrožajo.
Kako je Nike z oglasom sprovociral Trumpa in povečal vrednost podjetja Kako je Nike z oglasom sprovociral Trumpa in povečal vrednost podjetja Kampanja ameriške korporacije za športno obutev Nike ob 30-letnici slogana »Just do it« z uporniškim zvezdnikom ameriškega nogometa Colinom Kaepernickom v glavni vlogi v zadnjih tednih dviguje vse več prahu, pa tudi prodajo in vrednost delnice.
Start-up, ki naj bi postal kitajski Tesla, ali zakaj letijo milijarde na kitajski trg električnih avtov Start-up, ki naj bi postal kitajski Tesla, ali zakaj letijo milijarde na kitajski trg električnih avtov Nio je eden od številnih kitajskih start-upov, ki se spuščajo na rastoči trg električnih avtomobilov in dobivajo vlagateljske milijarde. Prejšnji teden je v New Yorku izpeljal prvo javno ponudbo delnic, analitiki pa opozarjajo, da so njegovi proizvodni cilji morda preveč ambiciozni.

BMW v gradnjo novega testnega poligona na Češkem

Čas branja: 1 min
10.05.2018  21:00
BMW v gradnjo novega testnega poligona na Češkem
250 milijonov evrov je vredna naložba v nov testni poligon BMW na zahodu Češke, v bližini meje z Nemčijo. Z 18,75 milijona evrov bo naložbo podprla tudi češka vlada. Foto: Press

Nemški avtomobilski koncern BMW bo na zahodu Češke v bližini meje z Nemčijo postavil nov testni poligon, ki bo na 525 hektarjih površin razpolagal s tisoč kilometri cest in različnimi napravami. Naložbo, ki je ocenjena na 250 milijonov evrov, namerava z 18,75 milijona evrov v obliki davčnih olajšav in stroškov prešolanja delavcev podpreti tudi češka vlada.

Kot so pojasnili pri BMW, jim zmogljivosti sedanjih testnih poligonov v Aschheimu pri Münchnu ter Miramasu v Franciji in Arjeplogu na Švedskem na zadoščajo več za vse potrebne testne aktivnosti. Izbrana lokacija v kraju Sokolov v Karlovarskem okraju je od razvojnega in inovacijskega centra, ki ga ima BMW v domačem Münchnu, oddaljena le dve uri in pol vožnje z avtomobilom. V prvem razvojnem centru BMW v vzhodni Evropi bo zaposlitev dobilo več sto ljudi.

V testnem centru na Češkem, ki naj bi začel delovati v zadnjem četrtletju 2022, namerava BMW med drugim razvijati sisteme avtonomne vožnje. V Sokolovu, kjer je v preteklosti deloval rudnik rjavega premoga, je nemškemu avtomobilskemu koncernu na voljo vse nujno potrebno, vključno s površinami za preizkusne vožnje. Kot pravijo v nemški družbi, jim vzpostavitev prvega razvojnega centra v vzhodni Evropi odpira nove možnosti in je mejnik v zgodovini podjetja. Na novem zemljišču na Češkem se namerava BMW poleg razvoja samovozečih avtomobilov ukvarjati tudi z elektrifikacijo in digitalizacijo.

Več iz teme:  

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
AVTO
Novosti
Novosti Najmočnejši BMW M2 iz Slovenije ušel na splet 2

Slovenski BMWBLOG je dobra dva tedna pred uradnim razkritjem objavil fotografije in podatke o BMW M2 competition. Pobeg iz Sloveniji ni...

AVTO
Posel
Posel Pri BMW stavijo na električno prihodnost 5

Po rekordnem letu se delničarjem BMW napovedujejo rekordno visoke dividende

AVTO
PAL
PAL Popolna bavarska ponudba za direktorje

BMW je v višjem srednjem razredu lani zaokrožil ponudbo serije 5 z novo serijo 6 gran turismo s presenetljivo dodano vrednostjo

AVTO
Novice
Novice BMW bo vložil milijardo evrov v novo tovarno na Madžarskem 3

Na eni proizvodnji liniji izdelovali tako električna vozila kot vozila z motorji z notranjim izgorevanjem

AVTO
Novice
Novice Tako je BMW v rekordnem letu kljub manjši prodaji dizlov zmanjšal izpuste CO2 1

V živo spremljamo letno tiskovno konferenco skupine BMW

AVTO
Novosti
Novosti Vroč in luksuzni kupe, za katerega je BMW oživil legendarno ime 20

Po dveh desetletjih premora ter po upokojitvi serije 6 se v ponudbo BMW vrača serija 8 kupe, ki je pomenila vrhunec športnosti in...